De Spaanse nationale feestdagen in 2022 op een rij

Dit jaar waren er nog 12 nationale feestdagen in Spanje; in 2022 zijn het er slechts 10, maar gelukkig komen daar de regionale feestdagen nog bij. Wanneer je weer reisplannen maakt naar Spanje, check dan eerst even deze kalender, want sommige feestdagen zijn gewoon supergaaf om mee te maken.

Zaterdag 1 januari: Nieuwjaarsdag (Año Nuevo)

Op oudejaarsavond, 31 december eten de Spanjaarden bij elke klokslag van 12 uur om middernacht één druif. Volgens de traditie brengt dit geluk voor het komende jaar. Nieuwjaarsdag vieren de Spanjaarden met hun familie. Ze blikken dan terug op het afgelopen jaar en bespreken hun goede voornemens voor het aankomende jaar. 

 

Donderdag 6 januari: Driekoningen (Reyes Magos)

Dit herdenkingsfeest lijkt een beestje op Sinterklaas. Ongeveer een week voor Kerst schrijven kinderen brieven aan de drie Wijzen met daarin hun wensen voor Driekoningen. Op 6 januari krijgen ze vervolgens cadeaus van de drie Wijzen. 

 

Vrijdag 15 april: Goede Vrijdag (Viernes Santo)

Op Goede Vrijdag zijn alle Spanjeaarden ook vrij, om de dood te herdenken van Jezus. Aansluitend is het Paasweekend op zondag en maandag. Met Pasen (Pascua) vieren de christenen dat Jezus is opgestaan uit de dood. Op paaszondag (Domingo Ramos), de zondag voor Pasen, gaan de kinderen in hun nieuwste kleren naar de kerk waar ze palmtakken krijgen en door de stad lopen om de intocht van Jezus in Jeruzalem te herdenken. Aan het einde van de dag geven de kinderen hun palmtakken aan hun grootouders in ruil voor snoep.

Zondag 1 mei: Dag van de Arbeid (Día Internacional de los Trabajadores)

In Spanje is Primero de Mayo een nationale feestdag en dus een vrije dag in het hele land. Het is echter ook een dag waarbij de Spaanse vakbonden oproepen om te demonstreren tegen de overheid en om betere werkomstandigheden te eisen. Omdat de Dag van de Arbeid in 2022 op een zondag valt, mogen de regionale overheden ervoor kiezen om deze te verplaatsen naar maandag.

Maandag 15 augustus: Maria Hemelvaart (Asunción de la Virgen)

Maria-Tenhemelopneming of Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is een nationale feestdag in Spanje die haar wortels heeft in de katholieke kerk. Het is de dag waarop de opneming van Maria in de hemel met lichaam en ziel wordt herdacht en gevierd. Veel Spanjaarden vieren dit in de kerk, maar deze dag staat vooral symbool voor het einde van de drukke zomerweken. Overal worden feesten georganiseerd, veelal met vuurwerk, muziek, dans en stierenvechten. In Sevilla wordt ter ere van María een grote processie gehouden. 

 

Woensdag 12 oktober: Día de la Hispanidad

Dit feest wordt in Spanje ook wel Fiesta Nacional de España genoemd, een dag waarop Spanjaarden laten zien trots te zijn op het feit dat ze een Spanjaard zijn; ze vieren dat Columbus Amerika ontdekte in 1492. Het grootste feest vindt plaats in Madrid met onder andere stierenvechten, parades en het militaire defilé waarbij het Spaanse leger aan de koning en aan de minister-president van Spanje hun militaire kracht laten zien. 

 

Dinsdag 1 november: Allerheiligen (Día de Todos Los Santos)

In Spanje is Allerheiligen een prominente feestdag, een katholieke traditie ter ere van de heiligen en overledenen. Veel families bezoeken de graven van overleden familieleden om er bloemen neer te leggen. De dagen voor 1 november worden de graven schoongemaakt, terwijl bloemenwinkels volle omzet draaien. Panellets, koekjes van amandelmeel en kostbare pijnboompitten, is een typisch dessert tijdens Allerheiligen. Op 2 november volgt Allerzielen, Día de Difuntos, maar dat is geen vrije dag voor de Spanjaarden.

Dinsdag 6 december: Dag van de Grondwet (Día de contitución Española)

Op 6 december 1978 stemde 92% van de bevolking voor een nieuwe grondwet. Sindsdien heeft Spanje een nieuwe grondwet en een nieuw koningshuis. Op deze feestdag worden er in het hele land verschillende ceremonies en activiteiten georganiseerd die in het teken staan van deze grondwet.

Donderdag 8 december: Dag van de Onbevlekte Ontvangenis (Día de Inmaculada Concepción)

Op 8 december ontving Maria een onbevlekte ziel. Maria had nu een zuiverende ziel, omdat zij Jezus Christus baarde. Hierdoor verkreeg zij een bijzondere status.

  

Zondag 25 december: Kerstmis (Día de Navidad)

Met kerst wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. Net als in Nederland is dit een familiefeest en heeft iedereen een uitgebreide kerstmaaltijd voordat zij naar de kerk gaan voor de middernachtmis, La misma del Gallo. Gallo betekent in het Spaans haan, omdat een haan het leven van Jezus Christus aankondigde. Ook kerstmis valt in 2022 op ene zondag, dus wie weet wordt het verschoven naar maandag 26 december, maar dat denk ik niet, want het is een familie- én kerkelijk feest, dus de zondag zal goed passen.

Regionaal

Daarnaast mogen regio’s zelf nog een vrije dag vaststellen; welke dat per autonome regio zijn, lees in mijn blog: De Spaanse regionale feestdagen – Wat vieren ze nou eigenlijk? En de gemeenten voegen vaak ook nog een feestdag toe: de dag van de patroonheilige van een stad.

 

Houd er rekening mee
Al met al hebben de Spanjaarden dus best veel vrije dagen. Kijk goed welke nationale en regionale feestdagen op een vrijdag of maandag vallen, want dan maken de meeste Spanjaarden er een soort mini-vakantie van en is het hartstikke druk op de wegen en aan de kust. Traditiegetrouw vieren de Spanjaarden dit namelijk met familie en, indien mogelijk, in hun buitenhuis. Ook loop je het risico dat de winkels gesloten zijn, dus houd daar rekening mee.

Semana Santa
Oh, en de week voor Pasen (Semana Santa), tsja dan ligt het openbare leven volledig stil. Maar je kijkt je ogen uit bij de processies en de sereniteit in de dorpen en steden. Lees hier de ervaringen van onze correspondent Ingrid Smit in Málaga: Semana Santa in Málaga – Een surrealistisch schouwspel.

0 thoughts on “De Spaanse nationale feestdagen in 2022 op een rij”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.