De Spaanse regionale feestdagen – Wat vieren ze nou eigenlijk?

Behalve de nationale feestdagen hebben de Spanjaarden altijd nog 1 regionale feestdag in de Comunidades Autónomas. Dat ze dan vrij zijn, dat is duidelijk, maar wat herdenken of vieren ze nou op die dagen? Ik ging op onderzoek uit.

Eerst even de Spaanse topografie opvijzelen, want welke autonome deelstaten, ofwel regio’s, zijn er?

 • Andalusië
 • Aragón
 • Asturië
 • Balearen
 • Baskenland
 • Canarische Eilanden
 • Cantabrië
 • Catalonië
 • Extremadura
 • Galicië
 • Castilië-La Mancha
 • Castilië en León
 • La Rioja
 • Madrid
 • Murcia
 • Navarra
 • (Comunidad) Valencia

Wat wordt er herdacht en gevierd?

De meeste regionale feestdagen zijn gelinkt aan de beschermheilige van de streek. Ook wel patroonheilige of schutspatroon genoemd. Dit is een heilige of engel die in de katholieke kerk wordt beschouwd en vereerd als beschermer van een stad of regio. Gedenkdagen van beschermheiligen vallen meestal op hun sterfdag.

Andere regionale feestdagen in Spanje zijn qua datum gekozen omdat ze op die dag onafhankelijk zijn verklaard. Voor opvallend veel deelstaten was dat in de jaren 80, na het bewind van Franco en voor sommige deelstaten was dat eeuwen geleden.

 

Lees hier de betekenis en bedoeling van de verschillende regionale feestdagen.

28 februari – Día de Andalucía
Op 28 februari 1980 werd in Andalusië een referendum gehouden over de autonomie van de deelstaat en deze werd gewonnen (behalve in de provincie Almería). Op deze vrije dag zijn er veel officiële bijeenkomsten en zie je overal op straat de groen-witte kleuren van de vlag van Andalusië.

1 maart – Día de las Islas Balears
Deze dag heeft ook als naam Diada de les Illes Balears of Dia de les Illes Balears in het Catalaans. Op deze dag wordt gevierd dat in 1983 in de officiële staatskrant (BOE) het Estatuto de Autonomía geplaatst werd waarin stond dat de Balearen een eigen autonome deelstaat werden. Pas sinds het jaar 1999 is deze dag een vrije werkdag.

23 april – Día de Aragón
Dit is de regionale feestdag in Aragón, omdat het de dag van San Jorge (Sint Joris) is, de beschermheilige van de Reino de Aragón. Deze officiële feestdag wordt al gevierd sinds het 1461.

23 april – Día de Castilla y León
In de deelstaat Castilla y León is 23 april ook de autonome feestdag waarbij de slag bij Villalar wordt herdacht. Deze vond plaats op 23 april 1521 waarbij drie bekende leiders, te weten Juan de Padilla, Juan Bravo en Francisco Maldonado werden onthoofd. Het is dus niet echt een feestdag, maar meer een herdenkingsdag die sinds 1983 officieel wordt gevierd.

2 mei – Fiesta de la Comunidad de Madrid
Op deze dag wordt in de hele deelstaat van Madrid stilgestaan bij 2 mei 1808 toen het volk in Madrid de wapens pakte om te rebelleren tegen de Franse bezetting en het Franse leger te verdrijven uit de stad en regio.

30 mei – Día de las Islas Canarias
Tijdens deze dag staan de Canarios altijd stil bij de eerste dag dat het Parlamento de Canarias een zitting vierde in Santa Cruz op Tenerife op 30 mei 1983.

31 mei – Día de Castilla-La Mancha
De inwoners staan op deze dag stil bij de dag dat de Cortes Regionales, ofwel het regiobestuur, voor het eerst een parlementaire zitting vierde op 31 mei 1984. Elk jaar speelt een andere stad in Castilla-La Mancha een hoofdrol.

9 juni – Día de la Región de Murcia
Op deze dag wordt elk jaar stilgestaan bij de dag dat in 1980 Murcia een autonome deelstaat werd.

9 juni – Día de La Rioja
In de deelstaat La Rioja is 9 juni ook een feestdag. In 1982 ondertekende Koning Juan Carlos I namelijk de documenten waarna La Rioja een autonome deelstaat werd.

25 juli – Santiago Apóstol, Día Nacional de Galicia
Ondanks dat de inwoners van Galicië op 17 mei al de Día de Las Letras Gallegas vieren, is de officiële regionale/autonome feestdag elk jaar op 25 juli tijdens de dag van Santiago Apóstol, ook wel Día Nacional de Galicia of Día de Patria Galega genoemd. 

De oorsprong ligt in 1919 toen er besloten werd dat 25 juli de Día Nacional de Galicia zou worden, tevens de dag van de beschermheilige.

28 juli – Día de las Instituciones de Cantabria
Dit is de dag dat de hele regio stilstaat bij de inschrijving van Cantabrië als provincie op 28 juli 1778.

8 september – Día de Asturias
In de Principado de Asturias, ofwel het Prinsdom van Asturië, wordt elk jaar op 8 september de Virgen de Covadonga dag gevierd. Dat is de beschermheilige van Asturië.

8 september – Día de Extremadura
Ook in Extremadura is 8 september de regionale feestdag, omdat dit de dag is van de Virgen de Guadalupe, de beschermheilige van Extremadura.

11 september – Día Nacional De Catalunya
Deze dag is eigenlijk meer een rouwdag voor alle doden en herdenkingsdag voor de Spaans/Franse onderdrukking. Op 11 september 1714 werd de verregaande zelfstandigheid van Catalonië, dat onder de Kroon van Aragón viel, namelijk volledig afgeschaft. Hierna gingen Spaanse en Franse troepen over tot belegering. Na de val van Barcelona richtte Filips V een streng centralistische staat naar Frans model op. Tegenwoordig is 11 september in Catalonië steeds meer een protestdag voor de afscheiding van Spanje.

15 september – Día de La Bien Aparecida, Cantabria
In Cantabrië wordt de Virgen de la Bien Aparecida geëerd, de beschermheilige van deze regio en de stad Santander.

9 oktober – Día de la Comunidad Valenciana
Op deze datum staat de hele Valencia regio stil bij het feit dat op 9 oktober 1238 Koning Jaime I de stad Valencia heroverde op de Moorse bezetters waarna vele jaren later in 1304-1305 het Reino de Valencia werd opgericht.

25 oktober – Día del País Vasco-Euskadiko Eguna, Baskenland
Op 25 oktober 1979 werd via een regionaal referendum de Estatuto de Autonomía del País Vasco (welke ook bekend staat als Estatuto de Gernika) door de bevolking aangenomen. Hierdoor werd Baskenland een autonome deelstaat.

3 december – Día de Navarra
Op deze dag draait het in deze regio om San Francisco Javier, de beschermheilige van de deelstaat Navarra.

Lokale feestdagen
Behalve de nationale en regionale feestdagen zijn er in iedere regio tal van lokale feestdagen die per gemeente verschillen en ook vaak worden gevierd op de dag van de lokale patroon of beschermheilige. Kijk
hier voor de kalender met Spaanse feestdagen waarin je kunt zoeken op provincie.

Bron: Spanjeweetjes.nl

0 thoughts on “De Spaanse regionale feestdagen – Wat vieren ze nou eigenlijk?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.