Semana Santa in Málaga – Een surrealistisch schouwspel

Door onze correspondent Ingrid Smit –
Ik had het nog nooit meegemaakt, de Semana Santa in Málaga, totdat ik verleden jaar vijf weken in Málaga woonde om Spaans te leren. En midden in die periode vond de Semana Santa plaats, de week voor Pasen.

Voorafgaand aan deze week is Málaga een ruime, gezellige stad die bruist van de gezelligheid en in de ban is van de lente die zich aandient. Toeristen druppelen gemoedelijk de stad in en de terrasjes en tapasbars zitten ’s avonds lekker vol. Hier en daar in de stad staan de straatmuzikanten hun geld te verdienen met heerlijke vrolijke muziek. Ineens verandert tijdens de Semana Santa het straatbeeld.

Meer dan 40 processies
Terwijl je door de stad loopt en rondkijkt, hoor je de zware muziek, de blazers en de trommels, die de aantocht van weer een volgende processie aankondigt. De stad staat in het teken van de meer dan 40 grote processies die in vijf dagen tijd door de stad trekken. Ik heb die week zo veel moois gezien. Het is indrukwekkend, bizar, druk en hartverwarmend.

Een bijna surreëel beeld voltrekt zich voor mijn ogen

Elke dag beginnen de processies rond vier uur ’s middags. Er gaan meerdere processies dwars door de stad. Sommigen duren wel tot twee of drie uur ’s nachts. Het is bijna een surreëel beeld om boven de drukke mensenmassa’s een enorm Christus- en Mariabeeld door de stad te zien glijden. Op de schouders van de dragers, die de eervolle taak hebben om namens hun broederschap, stapje voor stapje, de enorme zware troon dragen. De pijn en de last op hun schouders is in hun ogen te zien. Na zo’n 100 meter gelopen te hebben, wordt de draagbaar neergezet en hebben de dragers een paar minuten om bij te komen. Totdat de bel weer luidt, het teken dat de dragers de troon weer moeten optillen om verder te lopen. Een zware tocht door de stad die wel acht tot twaalf uur kan duren.

Zwart van de mensen
Tot diep in de nacht schuiven de indrukwekkende tronen door de stad. In de straten ziet het zwart van de mensen die dit schouwspel willen bijwonen en die deze beleving van het paasverhaal willen meemaken. Elke processie laat dan ook een spoor van papiersnippers, etenswaren en rommel achter zich.

Elk spoor van rommel is de volgende dag verdwenen

Ik heb in die week niet alle processies kunnen zien, want elke dag stond ik weer vroeg op om naar school te gaan, naar mijn Spaanse lessen. Ik verbaasde me elke ochtend weer hoe het toch mogelijk was dat de stad na die enorme drukte van de nacht ervoor, weer zo blinkend schoon was. Ongelooflijk. Wat hebben de Malagueños een liefde voor hun stad, voor hun tradities en voor elkaar.

Schrijfzon én Semana Santa bijwonen?
Er is nog zo veel meer te lezen en te ontdekken over de Semana Santa in Málaga. Ik wil je vooral uitnodigen om het eens een keer mee te maken. Een indrukwekkende traditie. Dit jaar, in 2020 vindt de Semana Santa plaats van 5 tot en met 11 april. Precies in de week geef ik samen met hoofdredacteur van Spanjeliefhebbers Marije van den Bovenkamp een
NLP schrijf intensive. In Villa Fahala, Cártama, vlakbij Málaga. En op GoedeVvrijdag zijn we vrij, dus je kunt twee vliegen in een klap slaan: een waanzinnige, relaxte week om te werken aan jouw ondernemerschap én op Goede Vrijdag met mij mee naar Málaga om de indrukwekkende processies bij te wonen. Lees meer op www.schrijfzon.com.

0 thoughts on “Semana Santa in Málaga – Een surrealistisch schouwspel”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *