Hoe haal je de Spaanse sfeer in huis?

Spanje is kleurrijk, veelzijdig en zit vol passie. Dat is precies wat deze in Spanje gemaakte tegels uitstralen. Daarom besloot Tamara Bodewitz, via Mediterra Tegels, deze typisch Spaanse tegels dichterbij te brengen voor de Nederlandse liefhebbers. Ook in Nederland krijgen de muren meer van de allure die velen zullen kennen uit Spanje. Op haar website biedt zij verschillende soorten producten aan, zoals tegeltableaus, naamborden en huisnummertegels. Alles vol passie en met de hand gemaakt.

Spaanse sfeer
Tamara: “Jaren geleden heb ik zelf een tijd in Spanje gewoond en gewerkt. En, ja, daar ben ook ik ‘besmet’ geraakt met het Spanjevirus. Niet te vergelijken met dat andere virus trouwens: in dit geval is het iets positiefs! Het heeft mij een echte Spanjeliefhebber gemaakt. De liefde voor het land en de taal brachten mij op het idee om een webwinkel op te zetten waarmee ik Spanje een beetje dichterbij kan halen. Niet alleen voor mijzelf, maar vooral voor al die mensen die ook zo houden van de Spaanse sfeer.”

Voor ons nieuwe huis
Op de website van www.mediterra-tegels.nl vind je verschillende soorten unieke, met de handbeschilderde tegels die in Spanje gemaakt worden. “Het idee ontstond doordat ik er jaren geleden zelf tegenaan liep dat dit soort keramieken huisnummertegels moeilijk te krijgen is” vervolgt Tamara. “Ik wilde graag van die Spaanse tegeltjes voor ons nieuwe huis, maar wat er te koop was via internet was toch erg beperkt. Zelf hou ik ervan als er keuze is en dat was er nauwelijks. Ik dacht: dat geldt vást niet alleen voor mij, en daarom ben ik daar toen eens ingedoken.”

Tegeltableaus
“Welke tegels zijn wel in Spanje te koop, maar niet in Nederland? Wie maakt ze? En zou het een optie zijn daar zelf en webshop voor op te zetten? Ik ben toen in contact gekomen met verschillende keramisten en van het één kwam het ander. In hun assortiment hadden ze zulke mooie, typisch Spaanse keramische tegels, zoals naamborden en tegeltableaus, daar werd ik helemaal blij van! Ik vond hun werk bijzonder mooi en ik ben ervan overtuigd dat anderen daar ook van kunnen genieten. Ik zie dan bijvoorbeeld voor me hoe zo’n tegeltableau aan een kale muur in een tuin hangt of ergens binnen natuurlijk. Bijzonder mooi en het voegt echt wat toe aan de ruimte. Daarom heb ik toen ook de naamborden en tegeltableaus aan mijn assortiment toegevoegd.”

Keramisten in Andalusië en Toledo
Ter voorbereiding van haar zakelijke avontuur vertrok Tamara afgelopen najaar naar Spanje om de keramisten te ontmoeten. “Op die manier kon ik ook hun eerdere werk eens van dichtbij bekijken. Ik heb daar keramisten bezocht door heel Andalusië en een aantal in Talavera de la Reina (Toledo). Bijzonder leuk om ze in hun eigen ateliers en werkplaatsen persoonlijk te leren kennen. De één werkt vanuit een loods op een industrieterrein, de ander heeft een mini atelier waar elk hoekje wordt gebruikt. Weer een ander heeft een volledige showroom/winkel ingericht, enzovoort. Een belangrijke conclusie voor mij was: de kleuren zijn nog zoveel intenser en sprekender dan verwacht! Ik weet dan ook zeker dat er meer mensen zijn die daarvan kunnen genieten.”

Spaans vakmanschap 
“Verder viel me ook op met hoeveel liefde voor het vak deze keramisten bezig zijn. Elke tegel wordt behandeld als een waardevol object en wordt met de grootste zorg gemaakt. Wat logisch is, als je ziet hoe arbeidsintensief het maken van deze tegels is. Dit soort tegels kunnen wel eeuwen mee, zoals je terug kan zien in en op veel historische gebouwen in Spanje. Ze zijn dus ook nog eens bijzonder duurzaam.”

Vloertegels van klei
“Van één van de keramisten kreeg ik de tip om ook eens langs te gaan bij een ander bedrijf, waar ze weer een heel ander soort tegels maken. De tegels zijn niet gedecoreerd, in tegenstelling tot de rest van de tegels die ik in het assortiment heb. Toch heb ik besloten om ze toe te voegen aan het assortiment. Het zijn vloertegels van klei waarmee, door de vele vormen en kleurtinten, de prachtigste vloeren gelegd kunnen worden. Het is niet alleen een heel mooi product, maar ook het bedrijf dat deze tegels maakt, sprak me erg aan. Een jong, energiek en innovatief team dat gelooft in het maken van mooie producten die gemaakt worden op ambachtelijke wijze. Het bedrijf en wat ze bieden past bovendien helemaal bij deze tijd: duurzaamheid staat in de hele keten voorop.”

Terug in Nederland heft Tamara op de website van Mediterra Tegels een webwinkel ingericht voor de tegels die ze uit voorraad levert. Daarnaast kunnen er gepersonaliseerde huisnummers en naamborden besteld worden. Die worden op bestelling gemaakt door één van de keramisten waar ze mee samenwerkt. Hiervoor heeft ze verschillende catalogussen toegevoegd, gevuld met voorbeelden van eerder werk van de keramisten. “Maar als iemand zelf een ontwerp heeft wat hij wil laten maken, dan kan dat ook. Zelf heb ik uiteraard ook al wat besteld en ik ben bijzonder blij met het resultaat.”

Bestellen kan op https://www.mediterra-tegels.nl/

0 thoughts on “Hoe haal je de Spaanse sfeer in huis?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.