Wanneer zijn de Spanjaarden vrij en de winkels dicht in 2021?

In 2021 zijn er 12 nationale feestdagen in Spanje. Wanneer we weer een reisje plannen naar Spanje checken wij altijd eerst even deze kalender, want sommige feestdagen zijn gewoon supergaaf om mee te maken. Denk aan Semana Santa en Asunción de la Virgen.
 
En het is handig om te weten dat de winkels altijd dicht zijn op de feestdagen, dus je kunt geen boodschappen doen. Oh, en wat dacht je van de files richting de kust; als de Spanjaarden een lang weekend hebben, trekken ze massaal naar het strand met de hele familie.

Vrijdag 1 januari: Año Nuevo – Nieuwjaarsdag 
Op oudejaarsavond, 31 december eten de Spanjaarden bij elke klokslag van 12 uur om middernacht één druif. Volgens de traditie brengt dit geluk voor het komende jaar. Nieuwjaarsdag vieren de Spanjaarden met hun familie. Ze blikken dan terug op het afgelopen jaar en bespreken hun goede voornemens voor het aankomende jaar. 

Vrijdag 19 maart: Día del padre – Vaderdag

Op 19 maart worden alle papa’s in Spanje in de watten gelegd aangezien het die dag Día del Padre is, een dag die samenvalt met de Día de San José. Moederdag wordt daarentegen altijd op de eerste zondag in mei gevierd.

Donderdag 1 april: Jueves Santo, Witte Donderdag
Op de donderdag voor Pasen wordt de laatste avondmaaltijd herdacht die Jezus met zijn twaalf discipelen hield. De naam Witte Donderdag verwijst naar het witte gewaad dat de priester tijdens de eucharistieviering draagt.

Vrijdag 2 april: Viernes Santo – Goede Vrijdag
Op Goede Vrijdag zijn alle Spanjeaarden ook vrij, om de kruisiging van Jezus te herdenken. Goede Vrijdag wordt ‘goed’ genoemd omdat de christenen geloven dat Christus vrijwillige dood betekende, dat God zich om het menselijk lijden bekommerde en het zelf op zich nam.

Maandag 5 april: Lunes Pascua, Paasmaandag 
Met Pasen vieren de christenen dat Jezus is opgestaan uit de dood. Paasmaandag heeft geen religieuze betekenis of verhaal, maar is wel een vrije dag, wat fijn is voor de Spanjaarden na de intensieve Semana Santa (de goede week voor Pasen).

Zaterdag 1 mei: Día del Trabajador – Dag van de Arbeid 
In Spanje is Primero de Mayo een nationale feestdag en dus een vrije dag in het hele land. Het is echter ook een dag waarbij de Spaanse vakbonden oproepen om te demonstreren tegen de overheid en om betere werkomstandigheden te eisen. 

Zondag 15 augustus: Asunción de la Virgen – Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart 
Deze feestdag valt op een zondag, dus dan mogen de regionale overheden deze dag verplaatsen naar een maandag, zodat de Spanjaarden een lekker lang weekend hebben. Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is een nationale feestdag in Spanje die haar wortels heeft in de katholieke kerk. Het is de dag waarop de opneming van Maria in de hemel met lichaam en ziel wordt herdacht en gevierd. Veel Spanjaarden vieren dit in de kerk, maar deze dag staat vooral symbool voor het einde van de drukke zomerweken. Overal worden feesten georganiseerd, veelal met vuurwerk, muziek en dans.

Vrijdag 12 oktober: Día de la Hispanidad / Fiesta Nacional de España
Tijdens deze dag vieren de Spanjaarden dat Columbus Amerika ontdekte in 1492. Het grootste feest vindt plaats in Madrid met onder andere parades en het militaire defilé waarbij het Spaanse leger aan de koning en aan de minister-president van Spanje hun militaire kracht laten zien. 

Maandag 1 november: Todos los Santos, Allerheiligen

In Spanje is Allerheiligen een prominente feestdag, een katholieke traditie ter ere van de heiligen en overledenen. Veel families bezoeken de graven van overleden familieleden om er bloemen neer te leggen.

Maandag 6 december: Día de la Constitución Española – Dag van de Spaanse Grondwet 
Op 6 december 1978 stemde 92% van de bevolking voor een nieuwe grondwet. Sindsdien heeft Spanje een nieuwe grondwet en een nieuw koningshuis. Op deze feestdag worden er in het hele land verschillende ceremonies en activiteiten georganiseerd die in het teken staan van deze grondwet.

Woensdag 8 december: Día de Inmaculada Concepción – Dag van de Onbevlekte Ontvangenis 
Er wordt gevierd dat Maria is ontvangen. Dit gebeurt negen maanden voor haar geboorte, op 9 september. Toen is Maria namelijk verwekt. Maria is de moeder van Jezus en daarom is dit een van de belangrijkste gebeurtenissen. Zonder deze dag zou Jezus nooit hebben bestaan. Overigens heten veel Spaanse vrouwen Inma; zij zijn vernoemd naar La Inmaculada Concepción.

Zaterdag 25 december: Navidad – Kerstmis 
Met kerst wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. Net als in Nederland is dit een familiefeest en heeft iedereen een uitgebreide kerstmaaltijd voordat zij naar de kerk gaan voor de middernachtmis, La misma del Gallo. Gallo betekent in het Spaans haan, omdat een haan het leven van Jezus Christus aankondigde. 

 
Bron: SpanjeVandaag
0 thoughts on “Wanneer zijn de Spanjaarden vrij en de winkels dicht in 2021?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.