Paella eet je met konijn

Wist jij dat? Ik niet. Met het schaamrood op mijn kaken las ik in Por Favor magazine (uitgave zomer 2019) het interview met de Valenciaanse Maria López. Zij geeft kookcursussen paella in Nederland en Vlaanderen. “Een van de vaste ingrediënten van de authentieke Valenciaanse paella is konijn. Maar daar trekken de Nederlanders nogal eens een vies gezicht bij” zegt ze in mijn favoriete magazine.

Duizend jaar geleden brachten de Moren rijst mee naar Spanje en ze gingen het verbouwen in het waterrijke gebied vlakbij Valencia. Vroeger werd de paella bereid met groenten dat voorhanden was uit de moestuin. En de oorspronkelijke Valenciaanse versie is gewoon met konijn: paella Valenciana.

Al die jaren was ik in de veronderstelling dat je paella eet met vis, schaal- of schelpdieren. Zo geniet ik ieder jaar van de paella negra, gitzwart door de inktvis en hij smelt op je tond. Verrukkelijk! Maar dit is dus slechts bedacht voor de buitenlanders, de toeristen.  Net zoals de paella mixta, waar zowel vlees als vis inzitten. En wat dacht je van Jamie Olivier’s paella chorizo? De Valencianen maken zich er soms boos over, ze worden geraakt in hun identiteit. En dat begrijp ik. Net als mijn eigen Indo-man het niet trekt als onze gasten ketjap door zijn versbereide nasi husselen. Of als mijn Italiaanse vriendin op een terrasje geen glas water bij haar espresso krijgt geserveerd.

Dus uit nieuwsgierigheid en respect voor de Valenciaanse keuken, bestel ik deze zomer een paella Valenciana. Met een Spaans of Catalaans konijntje.

Buen provecho!

0 thoughts on “Paella eet je met konijn”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.