Een grote glimlach op El Mercado Atarazanas in Málaga

Door onze correspondent Ingrid Smit –

In de beroemde overdekte markt Mercado Atarazanas voel ik me als een buitenlander, een toerist; een vreemde op een bijzondere plek, terwijl ik hier al 4 weken ‘woon’. Stiekem maak ik een paar foto’s, om de echtheid van deze plek en de dagelijkse gang niet te verstoren. Het verbaast me opnieuw hoe schel de stemmen klinken van de verkopers die ritmisch hun koopwaar aanbieden. Ook de kleuren van deze markt en de marktkraampjes zijn overweldigend. Het zonlicht wordt namelijk gefilterd door de prachtige glas-in-lood gevel van de hal, waardoor de sfeer binnen een beetje mystiek wordt. 

De markt is opgedeeld in drie delen waar de verse koopwaren worden aangeboden: vis, vlees, groente en fruit. Het is een drukte van jewelste, er lopen veel toeristen, maar ook veel locals rond om de heerlijkste producten te kopen. Het leuke van deze markt is, is dat je hier niet alleen komt om ingrediënten te kopen, je komt hier ook om even snel een drankje te drinken en wat tapas te eten. Aan de randen van de markthal zijn overal kleine barretjes te vinden die de heerlijkste hapjes verkopen.

Hoe kan ik haar overheerlijke ham weerstaan?
Ook al had ik me voorgenomen niets te kopen, ik kan het niet weerstaan. Ik maak een praatje met Carmen, een vriendelijke, door de wol geverfde Andalusische marktdame die me een vriendelijke glimlach geeft. Ik voel me al iets minder een buitenstaander, omdat Carmen zo vriendelijk, geïnteresseerd en open is. Hoe kan ik haar overheerlijke ham nou weerstaan? Onmogelijk. Ze wil wel eventjes voor me poseren. Trots snijdt ze haar ham af, kleine en dunne plakjes, dat is het beste, vertelt ze me.

De hemel voor foodies
Ik verlaat de markthal pas een uur later. Want ja, ik moest natuurlijk ook even de manchego-kaas proeven, een paar olijven en pure olijfolie kopen, de heerlijkste natuurhoning meenemen en een pondje nisperos kopen. Ach ja, een foodie is in deze markthal echt even in de hemel beland.

Het is inmiddels rond het middaguur en de stilte van de ochtend is voorbij. Door de straatjes van Málaga flaneren de toeristen en spelen de straatmuzikanten hun gebruikelijk liedjes. Ik loop glimlachend verder, het voelt vrolijk en vriendelijk terwijl ik met mijn heerlijke spulletjes naar huis loop.

0 thoughts on “Een grote glimlach op El Mercado Atarazanas in Málaga”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.