Málaga in kerstsfeer

Door onze correspondent: Carla Pleijers – 

Vanaf de snelweg A7 zien we al dat Málaga een grote stad is: bergen, zee en overal witte huizen. Ik word nu al blij van dit plaatje. We zijn een dag eerder in Andalusië aangekomen en logeren in het dorp Benajarafe, iets ten oosten van Málaga. Het centrum, de haven en de kathedraal liggen allemaal vlakbij elkaar en we vinden makkelijk en snel een gratis parkeerplaats. Het is eind november, de kerstversieringen worden aangebracht. Het ziet er veelbelovend uit.

Er staat een reuzenrad, dat trekt ons aan en we maken een rondje. We zien in de beginnende schemering de stad met zijn haven aan de zee. Het is mooi levendig en dynamisch. We mogen nog een extra rondje in het rad, kunnen we nog een keer kijken, dat is leuk!

Het centrum
Richting het centrum op een pleintje bezoeken we een pop-up tentoonstelling van Picasso. Deze kunstenaar is geboren in Málaga. Verderop in de stad is er een groot museum van Picasso waar we nu helaas niet aan toe komen.

In het midden van het centrum staat de imposante kathedraal. Prachtig met glas-in-lood ramen, beeldhouwwerk, grote bogen om de deuren en ramen en een hele uitnodigende brede trap ervoor. We lopen er in bewondering omheen. Als we naar binnen willen blijkt dat hij alleen overdag is geopend. Jammer! Ik, met mijn katholieke achtergrond, had graag binnen gekeken.

Muzikanten
De straten zijn mooi breed of smal en zonder verkeer in het centrum. Geplaveid met marmerlook tegels op de grond. Er staan veel muzikanten op de pleintjes. Gitaristen, zangers, klarinetspelers en een blije jongeman met een mooie kora (een snaarinstrument uit West-Afrika). We blijven een poosje staan om naar zijn innemende klanken te luisteren. De muziek en de enthousiaste mensen geven een fijne sfeer en gezelligheid. Op een terras bij een fontein smullen we van een lekker drankje en echte spaanse tapas van vis en groentes. Er zijn talloos veel terrassen en restaurantjes waar je heerlijk kunt zitten.

De kerstverlichtingshow
Op een andere avond zijn we weer in Málaga om de brandende kerstverlichting en de beroemde lichtshow te zien. Overal is de stad versierd met lampjes. In alle vormen, kleuren en maten. Ik heb gelezen dat de stad er ruim 7 ton aan euro’s aan besteedt om dit te realiseren.

In de calle Larios is de show. Ruim een kwartier van tevoren verzamelen veel mensen zich op een rustige wijze in afwachting van wat er komen gaat. Jong en oud, alle leeftijden door elkaar op een vredige en vrolijke manier. Er valt geen onvertogen woord en nergens zijn geüniformeerde veiligheidsmensen te bekennen. Wat voelt dat geheel toch fijn.

Als het licht van de grote kerstversieringen uitgaat zijn er ooohhh’s en aaahhh’s en de show begint. Het is een dynamisch spektakel van een klein kwartier met passende luide muziek. Heel leuk om mee te maken. Het ontroert me zelfs, ik pink een traantje weg.

Ander hoogtepunt
Verderop ontdekken we een mooi aangelegd wandelpad dat fors steil omhooggaat. Al snel kijken we opnieuw uit over de royaal verlichte stad, weer anders en zo mooi! In de diepte ligt een arena voor stierenvechters, daar is het nu stil.

Al wandelend passeren we ook het mooie verlichte buitentheater waar we als vanzelf stilstaan om te kijken. In mijn fantasie zie ik een flamenco dansvoorstelling van mooie vrouwen in rode jurken. Dat bewaren we voor ons volgende bezoek aan Málaga.

 

Over onze correspondent Carla Pleijers
Carla is massagetherapeut en -opleider bij Mazzaze in Leusden. Daarnaast runt zij samen met haar man VakantieAnders.

0 thoughts on “Málaga in kerstsfeer”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.