De lichte dagen voor kerst in Málaga

Door onze correspondent Ingrid Smit –

Al twee dagen geniet ik van de energie, de geuren en geluiden, de kathedralen en kleuren van Málaga, omdat ik mezelf een paar lichte dagen voor kerst cadeau heb gegeven. Het is 20 december 2018, donderdagmiddag om kwart over één dat ik besluit om nu toch echt even uit te rusten. In de zon. Even niks…

Ik was ‘op’. Moe van een paar emotionele ervaringen, het vele werken, het grijze weer in Nederland, een verkoudheid die maar niet voorbijging en een mopperende puber die ook zo ‘op’ is en het even zwaar heeft op school.

De weg kwijt
Deze bruisende, levendige en hartverwarmende Spaanse stad verbaast me, vermaakt me en vermoeit me. Uren wandel ik door de smalle straatjes en keer op keer raak ik de weg kwijt. Gewoon, omdat ik telkens weer een ander leuk straatje in wil lopen waar boompjes vol met sinaasappels staan of fijne terrasjes. Of een bijzonder winkeltje of een gezellige kroeg. Of ik hoor ergens in de verte een koor bij de prachtige kathedraal kerstliederen zingen of een paar vrolijke mariachis die Spaanse flamenco liederen zingen terwijl de omstanders fanatiek in hun handen klappen en meezingen.

Calle de Larios
Het is er allemaal, hier in Málaga. En dan heb ik nog niet eens gesproken over de belangrijkste winkelstraat in Málaga, de Calle de Larios, die is verlicht met duizenden kerstlichtjes. Elke avond is er drie keer een licht- en muziekshow waar menige stad in kerstsfeer jaloers op is. Aan het einde van de Calle de Larios staat een podium waar elke avond urenlang optredens zijn door Spaanse koren, Flamenco gezelschappen en muziekbands. De kerstfestiviteiten in Málaga duren van 30 november tot en met 6 januari en al met al is het net als het glitterkostuum van Gerard Joling tijdens een Toppersconcert: volledig hysterisch en ‘over the top’, maar zo leuk en hilarisch dat ik met volle teugen geniet.

Fietsen in het winterzonnetje
Vanmiddag is het even tijd voor niks. Op mijn gehuurde fiets zoef ik langs de brede boulevard van het strand in oostelijke richting. Eerst langs het bekende en drukke Malagueta strand. De terrasjes bij de strandtenten zitten vol, ik ruik de geuren van verse dorade en gegrilde lubina. De Spanjaarden en een paar verdwaalde toeristen genieten van het winterzonnetje met een drankje en een paar tapas. Naarmate ik verder naar het oosten fiets wordt het steeds rustiger en de huizen worden kleiner en de prijzen op de menukaarten lager.

Sardinas en espeto
In een van de baaitjes van het strand van Pedregalejo vind ik een terrasje, bestel een sangria en een bordje sardinas en espeto voor 2 euro. Ik hoor de golven ruisen op de achtergrond, een verdwaalde straatmuzikant speelt ‘Jingle Bells’ op een trekharmonica en zingt net iets te hard.

Magische plek
Hier kwam ik voor. Ik hoef niet de hele dag rond te lopen en in vier dagen alle prachtige plekken van Málaga te zien. Er is hier zoveel, ik kom gewoon weer terug. Nu wil ik alleen nog maar de sfeer voelen van deze magische plek en nog even uitrusten voordat ik aan het kerstgebeuren thuis begin.

Voor of na de kerst?
Ik doe mijn ogen dicht en voel de warme zonnestralen op mijn gezicht. Vanavond verder relaxen in de Hammam en dan heb ik nog twee dagen voor de boeg. Wat zal ik eens gaan doen? Gewoon, ergens een beetje verdwalen in de straten van de stad?

Wat is dit heerlijk, een paar lichte dagen voor de kerst in Malaga. En wie weet, misschien kun jij wel een paar lichte dagen na de kerst naar Malaga?

1 thought on “De lichte dagen voor kerst in Málaga”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.