Een mas, een cortijo of een finca – Wat zijn de verschillen?

Toen we ergens in the middle of nowhere in de Catalaanse bergen overnachtten, verbleven we in Mas Vedruna, een prachtig oud gebouw met wat appartementen erin. Het viel me op dat er heel veel mases zijn in Catalonië. Terwijl dat soort woningen in Andalusië vaak een finca worden genoemd. En dan zijn er ook nog cortijo’s. Wat is het verschil?

Een mas is van oorsprong een Zuid-Franse herenboerderij, vandaar dat je ze veel vindt in de Catalaanse grensstreek met Frankrijk. Meestal bestaat een mas uit een begane grond met twee verdiepingen. De mas was vroeger bestemd voor de opslag van landbouwproducten.

Een cortijo is een soort van traditionele landelijke woning, ook wel bekend als een boerderij in de zuidelijke helft van Spanje, zoals in heel Andalusië en delen van Extremadura en Castilië-La Mancha.

Cortijos vinden hun oorsprong in oude Romeinse villa’s, want het woord is afgeleid van het Latijnse cohorticulum, een verkleinwoord van cohors, wat binnenplaats of innerlijke behuizing betekent. 
Omdat de meeste cortijo’s vroeger als boerderij dienst hebben gedaan, beschikken deze woningen meestal over veel extra ruimte. Vaak zijn de voormalige stallen omgebouwd tot woonvertrekken waardoor je meerdere woonkamers of volledige appartementen in een cortijo aantreft.

Een finca is een kavel/perceel. Het verwijst naar een stuk land of landbouwgrond,al dan niet bebouwd met een opstal in welke vorm dan ook. Spanje kent diverse typen fincas.

  • Finca urbana: Dit betreft bouwgrond. In het bestemmingsplan van de gemeente is het gebruik van zulke percelen aangeduid als woningbouw. Er zijn allerlei voorwaarden voor de bouw vastgelegd in de bouwbepalingen. Indien er bij het ontwerp van een nieuw te bouwen woning rekening wordt gehouden met deze bouwbepalingen, is een bouwvergunning meestal vrij eenvoudig te verkrijgen.
  • Finca rústica: Dit is land dat in principe niet bestemd is voor woningbouw. Het gaat hierbij meestal om percelen met een agrarisch gebruik, bossen, waterwingebieden of (beschermde) natuur. Onder bepaalde strenge voorwaarden is het echter mogelijk om ook op een ‘finca rústica’ een vergunning te krijgen voor de bouw van een woonhuis.
  • Finca urbanizable: Dit is een finca rústica waarvoor in het bestemmingsplan is aangegeven dat het onder bepaalde voorwaarden gewijzigd kan worden in finca urbana. Hiervoor dient een Plan Parcial ingediend te worden. Na goedkeuring kan de bouwvergunning worden aangevraagd.

Ik ben blij dat dit Spaanse mysterie is opgehelderd. 

Estamos buscando un cortijo!

0 thoughts on “Een mas, een cortijo of een finca – Wat zijn de verschillen?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.