Het klooster van Guadalupe

In de verlaten bergen van Extremadura ligt een van de mooiste kloosters van Spanje: Real Monasterio De Santa Maria de Guadalupe. Met openbaar vervoer niet te doen, zo hebben mijn ouders ervaren, dus zorg dat je een auto hebt/huurt. En geniet vooral ook van de geweldige natuur onderweg.

Rond 1300 vond een herder hier het beeld van de Maagd Maria, waarna er een kapel werd gebouwd. Kort daarna riep Alfonso XI de hulp in van de Maagd van Guadalupe en versloeg hij de Moren bij Salado (1340). Uit dankbaarheid liet hij het heiligdom vervangen door een groots klooster. Dankzij koninklijke steun kwam het klooster tot bloei en werd het een belangrijk bedevaartsoord. Als Mariaheiligdom is het één van de drie belangrijkste van Spanje en het wordt beschouwd als Templo de la Hispanidad (tempel van de Spaanstalige cultuur). Deze gemeenschap van taal en cultuur verbond de Oude met de Nieuwe Wereld.

Het klooster wordt al sinds eeuwen bezocht door bedevaartgangers. Zij kregen hier gratis onderdak en schoenen voor de overtocht. Het is ook de plek waar Columbus werd ontvangen door de koningen van Spanje. Hij gaf de naam Guadalupe aan één van de Antillen en in het klooster werden de eerste Indianen uit Amerika gedoopt. 

Het klooster van Guadalupe is één van de beste voorbeelden vande Mudejár-architectuur in Spanje en is daarom uitgeroepen in 1993 tot Cultureel Erfgoed en UNESCO Werelderfgoed. Oorspronkelijk was het een hiëronomieten-klooster, sinds 1928 wordt het geleid door Franciscanen.

De toegangspoorten
Pelgrims en reizigers vanuit het noorden, kwamen Guadalupe binnen via de toegangspoort, Arco de San Pedro gelegen aan de Calle Corredrera. Aan de noordkant van de poort bevindt zich het beeld van San Pedro, gelegen in een nis. Ten zuiden van het klooster ligt aan de Calle Sevilla de toegangspoort Arco Sevilla. Het is een van de binnenpoorten van de muur, die samen met de poorten Chorro Gordo en San Pedro de eerste verdedigingsgordel van het klooster sloten, dat in de 16e eeuw werd gecreëerd om veiligheidsredenen, gezien de massale toestroom van pelgrims en commerciële activiteiten in dit gebied. De bloemendecoratie van de openingen en de populaire architectuur van de aangrenzende huizen, geven deze poort één van de meest unieke beelden van de stad.  

De oude binnenstad
Het klooster en de kerk zijn enorm groot en domineren de stad, maar de oude binnenstad is ook zeer de moeite waard. De hoofdstraat, Calle Real, verbindt het plein voor het klooster met het hoger gelegen deel, Barrio Arriba. In de de straten en op pleinen dichtbij de toegangspoorten staan traditionele huizen in typische bergarchitectuur: met fraaie portieken en balkons met bloemenbakken.

Parador Hotel en voormalig ziekenhuis
Tegenover het klooster bevindt zich het Parador Hotel, een prachtig voormalig (pelgrims)ziekenhuis. Het College of Infants en het Hospital van San Juan Bautista maken tegenwoordig onderdeel uit van het Parador hotel. Het College of Infants werd opgericht in de 16e eeuw en onderwees geesteswetenschappen, grammatica, zang, theologie en Latijn. De lessen, gegeven door religieuze leraren, vonden plaats in een klimaat van totale discipline en gebed. Het bijgebouw van San Juan Bautista, ook wel bekend als Hospital de Hombres, had veel aanzien, aangezien het de eerste plaats in Spanje was waar een autopsie kon worden uitgevoerd, met een pauselijk pardon, waardoor de monniken, medicijnen en chirurgie konden studeren en beoefenen, op voorwaarde dat ze het gratis en uitsluitend voor mannen deden (voor vrouwen was er een ander ziekenhuis).

Hospitál de la pasíon (ziekenhuis van passie)
Naast het San Juan Bautista-ziekenhuis (voor mannen) en het vrouwenziekenhuis had Guadalupe nog een ander ziekenhuis: het ziekenhuis van de passie dat zich op het gelijknamige plein bevindt. Dit wijst op de grote toestroom van bezoekers en pelgrims die naar Guadalupe kwamen om de Maagd te zien. Het ziekenhuis werd eind 15e eeuw gebouwd door de Broederschap van de Heilige Passie, maar pas in de 16e eeuw werd het belangrijker vanwege zijn specialiteit in het genezen van besmettelijke ziekten zoals syfilis. Het oude ziekenhuis werd in 1870 omgebouwd tot zeepfabriek en de bezittingen werden overgebracht naar het klooster.

0 thoughts on “Het klooster van Guadalupe”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.