Badajoz – Het grootste fort van Spanje

Als je in Extremadura bent, is het de moeite waard om ook Badajoz te bezoeken, het ligt slechts een paar kilometer van de Portugese grens. Badajoz kent een verleden van meerdere overheersers en grensoorlogen. De Moren drukten een grote stempel op de stad. Neem vooral een kijkje bij het Moorse fort La Alcazaba en dompel je onder in het Moorse verleden.

Onder de Romeinen heette de stad Colonia Pacensis, onder de Moren heette het Badajóz. Na de val van het kalifaat van Córdoba stichtten de Moorse Aftassieden hier een klein koninkrijk. In 1229 werd de stad door Koning Alfons IX van León veroverd. Eeuwenlang werd de stad betwist tussen Spanje en Portugal, en heeft geleid tot verschillende oorlogen. In de Spaanse Burgeroorlog (1936) werden duizenden inwoners willekeurig door de nationalisten afgeslacht.

La Alcazaba
In tegenstelling tot de meeste forten is deze alcazaba geen Moors, maar een Visigotisch fort. Het dateert mogelijk uit de 7de eeuw. Dit fort speelde een belangrijke rol in de verdediging van Badajoz. Het fort met vier toegangspoorten en verschillende torens is goed bewaard gebleven. Het Alcazaba staat te boek als het grootste fort van Spanje en was ooit de zetel van de Moorse overheersers. Binnen de honingkleurige muren was de oorspronkelijke stad. Wandel over de verdedigingsmuren en ontdek de verschillende overblijfselen van gebouwen. Zo vind je hier de Santa Maria-kerk, restanten van kapelletjes en verschillende oude doorgangen.

Museo Arqueológico 
Naast de toren El Apéndiz is in het 16e eeuw Palacio, voormalige residentie van de Hertogen van Roca, het Archeologisch Museum gehuisvest. Het herbergt meer dan 15.000 voorwerpen die gevonden zijn in de provincie Badajoz. Ze zijn afkomstig uit de prehistorie, Romeinse tijd, de Visigotische periode en ten slotte de Moorse en middeleeuwse tijd.

De oude stad 
Een wandeling door het historische centrum onthult muren van Arabische oorsprong, interessante monumenten, geplaveide straatjes, arcades en galerijen. Het is beroemd om zijn Mudejár-paleizen. Aan het Plaza de España staat de 13de-eeuwse Catedral de San Juan Bautista. De kathedraal is als een fort gebouwd om haar veiligheid te bieden vanwege de constante oorlogen die in de stad woedden: met sterke muren, bastions en een stevige vierkante toren. Vlak bij de kathedraal ligt het Museo de Bellas Artes. Dit museum voor schone kunsten toont schilderijen van onder meer Zurbarán, Picasso en Dalí. Ook zijn er schilderijen te zien van de uit Badajoz afkomstige schilders Morales en Checa.

Puerta de Palmas
Deze 16e eeuwse poort is het icoon van Badajoz. Vroeger was het de toegangspoort naar het centrum binnen de verdedigingsmuren. De oude stadsmuren zijn ondertussen verdwenen, maar deze poort met twee ronde torens staat nog fier overeind. De poort ligt dichtbij de oudste brug van Badajoz: de Palmas-brug over de Guadiana-rivier.

Rivier de Guadiana
De rivier Guadiana maakt een groot deel uit van de grens tussen Portugal en Spanje en scheidt de Spaanse regio’s Extremadura en Andalusië van Alentejo en de Algarve in Portugal. Bij Badajoz kan je de rivier via twee bruggen oversteken; auto’s over de Puente Real en voetgangers over de Puente de Palmas. Langs de rivier lopen wandel- en fietspaden, waar de Spanjaarden vooral ’s avonds graag vertoeven voor hun dagelijkse paseo. De bars en restaurants langs de rivier zijn ideaal voor een hapje of drankje.

Plaza Alta
Het Plaza Alta was in de middeleeuwen het centrum van de stad en een drukbezocht marktplein. Het kleine plein wordt gekenmerkt door arcades, Mudejár- en gekleurde huizen uit de 16e eeuw. In een indrukwekkend Mudejár gebouw met vier hoefijzerbogen is het voormalige stadhuis gevestigd.

Plaza de la Soledad – La Giralda 
Ben je wel eens in Sevilla geweest? Dan zul je dit gebouw misschien wel herkennen. Het bevat namelijk een replica van de klokkentoren La Giralda die in Sevilla staat. Dit prachtige rode gebouw valt direct op en wordt gekroond door de god Mercurius, een symbool van de handel. Vroeger was het een commercieel etablissement dat bekend stond als Almacenes La Giralda. Ertegenover staat de Ermita de la Virgen de La Soledad, met beeld van de beschermheilige van de stad.

Museo Extremeño e Iberoamericano de Arte Contemporáneo (MEIAC)
Buiten de stadsmuren ligt het MEIAC. Hier wordt hedendaagse kunst uit Spanje, Portugal en Latijns-Amerika geëxposeerd. De permanente tentoonstelling bestaat uit bijna 500 werken, hoofdzakelijk uit de jaren tachtig van de 20e eeuw. Daarnaast worden er ook tijdelijke tentoonstellingen gehouden.

Museo Provincial de Bellas Artes (MUBA)
Dit museum is gevestigd in een 14e eeuws paleis en je kunt er meer dan 1000 schilderijen (Zubarán, Velazquez, Goya, Picasso, Dalí etc) en beeldbouwwerken bewonderen.

0 thoughts on “Badajoz – Het grootste fort van Spanje”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.