Renaissance-Unesco-stad Cáceres

Cáceres schijnt een van de meest verrassende steden in Spanje te zijn. Het oude centrum op de heuvel staat vol met paleizen, torens en stadsmuren. Verder wemelt het er van ooievaars die er nestelen, waardoor de binnenstad zelfs als beschermd vogelgebied is aangemerkt. En het staat niet voor niets op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Mijn ouders waren er vorige maand en keken inderdaad hun ogen uit.

 

De stad is gesticht door de Romeinen, vermoedelijk ontstaan op de plaats van een Iberische nederzetting. Cáceres werd in 1229 door Alfonso IX heroverd op de Moren. In de 16de eeuw keerden de eerste ‘extremeños’ met goud en roem beladen terug uit Zuid-Amerika. Hun paleizen en herenhuizen vullen nog altijd het historische centrum, beschermd door de Moorse vestingmuren.

De murallas, de stadsmuren, zijn uniek omdat ze behoren tot de weinig overgebleven bouwwerken van de Almohaden. De 12de eeuwse muren zijn vrijwel compleet, al is hij niet overal meer goed herkenbaar door de aangrenzende bebouwing. In talrijke bouwwerken, onder andere in de stadsmuur, zijn nog sporen uit de Moorse en zelfs Romeinse tijd terug te vinden. Én je vindt er de oude judería (Joodse wijk).

Plaza Mayor
In dit gedeelte van de stad zijn de oude 16e eeuwse adellijke huizen met wapenschilden en grote patio’s, hoge torens, bogengalerijen en bochtige klinkerstraten. De gezellige Plaza Mayor is hét centrum van de stad met een indrukwekkend stadhuis. Je vindt hier o.a. de Torre de Bujaco, de klokkentoren uit de 12 eeuw die onderdeel is van de oude stadsmuur. Vanaf deze plek is het mogelijk een deel van de oude stadsmuur te bewandelen waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt.

Op Plaza Mayor staat ook de Arco de Estrella uit 1726. Deze stadspoort is de hoofdentree tot het oude centrum en de mooiste van de vijf toegangspoorten in de stadsmuur. Hij is gebouwd om de oude muur uit de middeleeuwen te vervangen. Hij is extra breed gemaakt om de koetsen erdoorheen te laten.

Plaza de Santa Maria
De meeste paleizen liggen rondom het Plaza de Santa María met Concatedral de Santa María de Cáceres. Deze kathedraal is gebouwd tussen de 15e en 16e eeuw en je kunt de klokkentoren beklimmen.
Het Palacio Episcopal (bisschoppelijk paleis) dateert uit de 16de eeuw. Het portaal is getooid met medaillons die de Oude Wereld (links) en de Nieuwe Wereld (rechts) voorstellen.
Het gotische Palacio de Mayoralgo is gebouwd in de 15de eeuw en heeft een fraaie binnenplaats in mudejarstijl. Door restauratie heeft het zijn 16de-eeuwse gevel teruggekregen.
In het 15e-16e eeuwse Palacio Carjaval is het provinciale toeristendepartement gevestigd. Binnen op de schilderachtige renaissance binnenplaats staat een oude vijgenboom. Naast het huis staat een 12e eeuwse toren, gebouwd door de Arabieren.

Het Palacio de los Toledo-Moctezuma is een renaissancepaleis uit de 15de eeuw. Het ontleent zijn naam aan het huwelijk van de conquistador Juan Cano de Saavedra met de dochter van de Azteekse koning Moctezuma II.

Palacio de los Golfines de Arriba
Het Palacio de los Golfines de Abajo behoorde toe aan de familie Golfin. Aan de gevel van dit 16de-eeuwse stadspaleis zie je het wapenschild van de familie. Volgens zeggen verbleven de koningen Ferdinand en Isabella in dit mooie gebouw op één van hun bezoeken. Er worden rondleidingen gegeven door het huis.
Plaza de San Jorge & Iglesia de San Francisco Javier
Aan dit knusse pleintje met terrasjes staat de 18e eeuwse witgepleisterde Jezuïetenkerk San Francisco Javier. Vanaf de kerktoren heb je mooi uitzicht op de oude binnenstad. Naast de kerk staat de Casa de los Becarra, een 16e eeuws pand waar je tentoonstellingen van moderne kunst kunt bekijken.

Museo de Cáceres – kerk San Mateo 
Het gezellige plein Plaza de las Veletas bevindt zich op het hoogste punt van de stad. De Iglesia San Mateo is gebouwd in de 14de eeuw op de plaats waar een moskee stond. Het is één van de oudste kerken in Cáceres. Ernaast de met kantelen uitgeruste toren van de Casa de las Cigüeñas (huis van de ooievaars). Deze casa is nu van het Spaanse leger. De eigenaar heeft kunnen bedingen dat zijn versterkte toren mocht blijven staan. De andere torens werden op bevel van koningin Isabella in 1477 afgebroken.


Aan hetzelfde plein staat het elegante Casa de las Veletas (huis met de windvaantjes, het voormalige Alcázar) waar nu het Archeologisch Museum met belangrijke prehistorische en Romeinse voorwerpen is gevestigd; ook etsen van Picasso en Miro. En in de kelder is een aljibe, een 11e eeuwse Moorse wateropvang van ongeveer 10 bij 15 meter, gevoed door regenwater dat van het schuine dak valt en van de afhellende grond loopt om zo de bewoners van de hele stad van water te voorzien.

Casa de los Caballos (huis van de paarden) doet nu dienst als Museum voor Moderne kunst. Mijn ouders vonden dit plein en de musea echt geweldig.

Casa Museo Arabe Yussuf al Burch
De Casa-Museo Árabe, gelegen tussen de Plaza San Jorge en de Arco del Cristo is een oud woonhuis met een authentiek Arabisch interieur en een mooi ingerichte patio. Je kunt dit prachtige huis bezoeken met een rondleiding waar alleen een minieme bijdrage wordt gevraagd. Een opvallende, maar zeker verrassende bezienswaardigheid in Cácares.

Kijk ook naar boven als je door de straatjes van Cáceres loopt, want in de torens van veel gebouwen hebben ooievaars hun nesten gemaakt.

 

Bronnen: reizen-en-recreatie.infonu.nl, spanjevoorjou.com, masspanje.nl, spaansesteden.nl

0 thoughts on “Renaissance-Unesco-stad Cáceres”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.