Girona: historisch, gezellig en zo lekker dichtbij

Wij zijn dol op Girona, zoals de stad officieel in het Catalaans heet (of Gerona in het Spaans) vanwege de omvang en de middeleeuwse sfeer. Girona is niet te groot en niet te klein en het is relatief zo lekker dichtbij! Vlak over de grens, perfect te combineren met een vakantie aan de Costa Brava en totaal anders dan het 100 km verderop gelegen Barcelona. We nemen je in dit blog mee door deze historische stad.

Het Romeinse Gerunda
Lang, lang geleden bouwden de Romeinen al een citadel op deze plek, Gerunda genaamd. Later werd de stad bewoond door de Visigoten en de Moren. En in de 11e eeuw kreeg de stad zijn stadsrechten van het Rijk van Aragón. In de daaropvolgende eeuwen kende de stad een enorme bloei met o.a. een grote Joodse gemeenschap, waardoor Girona een van de mooiste en grootste Joodse wijken van Europa had. In 1492 kwam hier abrupt een einde aan toen tijdens de Spaanse Inquisitie alle Joden het land werden uitgedreven. De stad heeft in het verleden vele belegeringen ondergaan, o.a. door de Moren en Franse troepen van Napoleon. De verdedigingsmuren rondom de stad doen nog aan deze periode herinneren en zijn de afgelopen jaren flink gerestaureerd.

Caputxins
Het oude centrum van de stad bevindt zich op de steile heuvel Caputxins, zoals je in filmpje kunt zien.

Passeig de la Muralla (stadsmuren)
Begin in een oude stad als Girona met een wandeling over de stadsmuren: Passeig de la Muralla is de 60-meter hoge stadsmuur uit de 9e eeuw. Je hebt vanaf hier een mooi uitzicht over de stad en je kunt je meteen goed oriënteren. Don’t worry: het is geen afgebrokkelde muur, hij is prachtig gerenoveerd en goed begaanbaar. Je komt er door bij de kathedraal linksaf te slaan en de straat te volgen.

La Catedral de Santa Maria
Eigenlijk begin je dus bij la Catedral de Santa Maria. Deze kun je niet missen, je ziet ‘m al van verre, want hij staat op het één na hoogste punt van de stad. Oorspronkelijk stond op deze plek een Moorse moskee, maar na de verdrijving van de Moren werd deze in de 11e eeuw compleet verbouwd tot wat nu de absolute nummer één bezienswaardigheid van Girona is én beroemd dankzij de Netflixserie Game of Thrones. Wij dachten er even voor de ingang te kunnen parkeren, zo lees je in ons blog Met samengeknepen billen in Girona door het decor van Game of Thrones.

Beklim de 90 traptredes en stap in de geschiedenis. De kathedraal is namelijk gebouwd tussen de 11e en 18e eeuw en bevat dus elementen uit verschillende bouwstijlen. Zo is er een romaanse kloostergang en Karolingische toren, een barokke gevel en trappen en een groot gotisch schip dat (naast de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad) het grootste ter wereld is in zijn soort. Deze kathedraal is gewoon een van de Zeven Wonderen van Catalonië.

Joodse wijk (El Call)
In de 12e en 13e eeuw had Girona een enorm groeiende Joodse populatie, waarmee het uitgroeide tot één van de grootste Joodse buurten ter wereld. De Joodse wijk staat sindsdien bekend als ‘El Call’; het is één van de best bewaarde Joodse wijken in Spanje en is een geweldige om doorheen te lopen vanwege de nauwe straatjes, de kleine patio’s en de mooie huizen. In het ‘Museu d’Historia dels Jueus’, oftwel het Joods Historisch Museum kom je meer te weten over de enorme Joodse geschiedenis van Girona.

Arabische baden
Dit badhuis ‘Banys Àrabs’ stamt uit 1194, dus niet uit de periode van de Moorse overheersing, maar is gebouwd naar het voorbeeld van deze oude Arabische badhuizen. Bijzonder toch? Diverse ruimtes van het badhuis zijn mooi gerestaureerd en zeker een bezoek waard.

Klooster Sant Pere de Galligants
We blijven nog even in de 12e eeuw om het archeologisch museum in het klooster Sant Pere de Galligants te bezichtigen. Het is gebouwd in Romaanse stijl en echt opvallend in het straatbeeld van Girona.

Basalica de Sant Feliu
De Basilica de Sant Feliu was tot de 10e eeuw de kathedraal van Girona, en is nu een van de meest opvallende gotische gebouwen van de stad. Er staat een ranke klokkentoren uit de 14e tot 16e eeuw en nog andere elementen die dateren uit de 13e tot 18e eeuw. In de toren bevinden zich enkele opmerkelijke kunstwerken, waaronder heidense en vroegchristelijke sarcofagen uit de 4e eeuw en de Liggende Christus uit de 14e eeuw.

Pont de les Peixateries Velles
Je kent vast en zeker het beroemde plaatje van de kleurrijke, hangende huizen over de Onyar rivier. Iedere toerist maakt deze foto. Maar wat wij nog veel interessanter vinden, is Pont de les Peixateries Velles, de opvallende Eiffel brug die je inderdaad meteen doet denken aan de Eiffeltoren. Dat klopt als ene bus, want Pont de les Peixateries Velles werd in 1877 gebouwd door Gustav Eiffel, vlak voordat hij de Eiffeltoren ontwierp. Deze ijzeren rode brug verving de oude houten bruggen, die vaak door overstromingen werden verwoest.

Placa del Independencia
Op dit gezellige 19e eeuwse plein, Plaça de la Independència, speelt het avond- en nachtleven van Girona zich af. Supergezellig! In het midden van het plein staat een monument uit 1894 ter herdenking van de verdedigers van de stad Girona uit 1809, gemaakt door de beeldhouwer Antoni Parera.

Parc de la Devesa

Als je nog tijd over hebt in Girona, geniet dan van een wandeling door het La Devesa Park. Het wordt de groene long van de stad genoemd en het is met zijn 2.500 platanen een van de grootste stedelijke groengebieden van Catalonië.

0 thoughts on “Girona: historisch, gezellig en zo lekker dichtbij”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.