Cartagena – Militaire havenstad zonder opsmuk

Als we een midweek in Orihuela verblijven (vlakbij Murcia) aan de Costa Cálida, bezoeken we het nabijgelegen Cartagena. Deze prominente, militaire stad heeft een van de belangrijkste havens van het land. Dat zie je direct wanneer je de stad inrijdt: overal kazernes, verdedigingslinies, de hogere zeevaartschool en een groot maritiem museum. 

 

Wij slenteren ’s avonds door dit openbare luchtmuseum, want dat is het echt! En we zijn verrast door de levendige, brede winkelstraten, de volle terrassen en relaxte Spaanse sfeer. Ook hier komen we geen toerist tegen, wat ons verbaast, want Cartagena is zeer de moeite waard. Wanneer je om je heen kijkt zie je overal vestingen op de heuvels, bunkers, art-deco herenhuizen en Romeinse opgravingen. Wist je dat Cartagena het tweede belangrijkste Romeinse amfitheater van Spanje heeft? Dit amfitheater bood ooit ruimte aan 6000 mensen! Dat wil je niet missen.

Bloei van Cartagena

Cartagena werd 2000 jaar geleden gesticht en was belangrijk door haar beschutte haven. Tijdens het Romeinse Rijk kende de stad haar hoogtepunt en werd in handen genomen door de Visigoten, de Vandalen, de Byzantijnen en de Arabieren. Pas in 1245 werd Cartagena veroverd door koning Alonso X (van Castilië en León).De bloei van Cartagena begon in de 18eeeuw met de oprichting van een wapenarsenaal. Toen ontstond ook de sterke band met het leger. Begin 20e eeuw bloeide de welvaart in Cartagena dankzij de mijnbouw in de omliggende bergen waar lood en zink werd gedolven. 

 

Onderzeeër
Door de strategische ligging is Cartagena vanouds een belangrijke haven geweest met nog steeds een Spaanse marinebasis. Hier bevindt zich dan ook het marine-museum 
en het prototype van de eerste onderzeeër.Als Rotterdammers zijn wij dol op dit soort robuuste havensteden met rijke historie. Ook is het gaaf om de klim te maken naar Castillo de la Concepción, vanwaar je een waanzinnig uitzicht hebt op de haven en de stad. Of je neemt de glazen en stalen lift van wel 45 meter hoog, die je omhoog brengt naar een loopbrug naar het kasteel. 

 

Wat een aangename en pure sensatie is deze havenstad aan de Costa Cálida, die ons een beetje aan Cadiz doet denken. Spanje blijft ons verrassen.

 

Bronnen: Spanje Vandaag, Lannoo’s autoboek Spanje, Portugal

0 thoughts on “Cartagena – Militaire havenstad zonder opsmuk”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.