Carmen y Lola – Wat een pure, rauwe liefdesfilm

Ben jij ook een groot liefhebber van Spaanse films en realistische/waargebeurde verhalen? Ga deze week dan naar de film Carmen y Lola. Wij waren diep onder de indruk van de rauwheid, passie en besloten cultuur van de Roma’s (zigeuners). Eerder schreef ik al de blogs Vivir sin permisso – de nieuwste Netflixhit en 8 Verrukkelijke Spaanstalige Netflixseries, maar Carmen y Lola is in Nederland alleen deze week te zien in slechts een paar Filmhuizen. Dus zorg dat je erbij bent.

De film vertelt het verhaal van twee jonge Roma-meisjes die verliefd worden op elkaar. Ze wonen in de buitenwijken van Madrid en dat maakt dat je een goede indruk krijgt van de leefomstandigheden van de Romagemeenschap. Zoals alle meisjes in de gemeenschap moet Carmen trouwen, het huishouden leren en kinderen krijgen. In de film worden de voorbereidingen hiervoor getroffen. Dit is haar lotsbestemming, dus als ze verliefd wordt op Lola, ontkent ze het eerst nog een tijd, vanuit verwarring en angst. Want wat zal er gebeuren als hun ouders en andere familie hierachter komen?

Strijd met haar vader
Lola probeert al langer niet aan de verwachtingen te voldoen van een zigeunermeisje en studeert hard, zodat ze naar de universiteit kan. Dit levert een strijd op met haar vader, van hem moet ze meewerken in zijn zaak (een kraam op de markt). Lola’s moeder beschermt haar en geeft haar dochter relatief veel vrijheid.

Liefdesverhaal
Het is een prachtig liefdesverhaal tussen twee pubermeisjes die weten dat de hel losbarst als hun liefde uitkomt. De stiekeme afspraakjes bezorgen de film een spannende kriebel in je buik. Ik ben het meest onder de indruk van de rol van de moeder van Lola, hoe zij tussen haar man en dochter instaat; wat een moeilijke positie. Aan het eind van de film huil ik met haar mee. Deze film raakte mij recht in mijn hart en bleef nog dagenlang in gedachten bij me. Dat gebeurt niet vaak. Zo puur, rauw en zulke goede actrices, die nog onervaren waren overigens.

Helaas geen Netflixfilm (nog niet), maar Carmen y Lola wordt o.a. getoond tijdens het Spanish Filmfestival in Rotterdam en kun je deze week zien in de volgende bioscopen:

4 juni: Lux, Nijmegen

5 juni: LantarenVenster, Rotterdam

7 juni: Cinecenter, Amsterdam

7 juni: Het Filmhuis, Den Haag

0 thoughts on “Carmen y Lola – Wat een pure, rauwe liefdesfilm”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.