Mijn 4 favoriete films dankzij het Spanish Film Festival

Dankzij het Spanish Film Festival in Amsterdam en Rotterdam, werd ik geattendeerd op nieuwe Spaanse producties. En ja, ik houd ervan. Het is goed voor mijn Spaans en ik ben gedurende zo’n film even helemaal in mijn favoriete land. Omdat het soms best zoeken is naar goede Spaanse films, en Netflix helaas niet alles koopt, zet ik mijn favorieten voor jou op een rijtje, inclusief trailers. Zo kun je zelf kijken welke jou aanspreekt en of hij bij jou draait in het dichtstbijzijnde Filmhuis.

Dat het geen standaard Pathé-producties zijn, mag duidelijk zijn. Maar dat vind ik juist fijn. Wij genoten in theater LantarenVenster in Rotterdam, omdat het veel meer een avondje-uit-ervaring is. Woon je in Spanje? Dan tref je het helemaal!

Elisa y Marcela

Engels ondertiteld

Nu al op Netflix, joepie! Ik ga hem komende week kijken, dus een filmrecensieblog volgt spoedig.

Vanaf het moment dat Marcela en Elisa elkaar in hun middelbare schooljaren ontmoeten, ontwikkelen ze een echte romantische relatie. Echter, in het diep conservatieve Spanje (1901) brengen ze jaren gescheiden door. Tot een ontroerend weerzien. Tijdens dit weerzien besluiten de twee vrouwen de rest van hun dagen samen door te brengen. Om dit te kunnen doen, moeten Elise en Marcela echter tegen hun families liegen en de kerk misleiden. Ze houden hun volledige romantische leven geheim, terwijl ze voortdurend worden blootgesteld aan grote gevaren.

Carmen y Lola

Engels ondertiteld

We schreven al eerder een filmrecensie-blog over deze pure, rauwe liefdesfilm. Een absolute aanrader, omdat je een inkijk krijgt in de Roma-cultuur in Madrid, waar lesbische relaties not done zijn. Carmen y Lola draait momenteel in Alkmaar, Amsterdam, Amersfoort, Arnhem, Eindhoven, Groningen, Maastricht en Nijmegen. Dus boek die fijne filmavond snel.

Viaje al cuarto de una madre

Engels ondertiteld

Als moeder spreekt deze film mij zeker aan, dus zodra ik ‘m heb gekeken, laat ik je weten wat ik ervan vond.

Estrella heeft haar dochter Leonor opgevoed tot een mooie jonge vrouw. Ze zijn altijd met z’n tweeën geweest. Nu Leonor volwassen is, wil ze het huis verlaten en het leven verkennen, maar ze is bang haar moeder teleur te stellen. Wanneer de druk om een plichtsgetrouwe dochter te worden te groot wordt, maakt Leonor een impulsieve keuze die Estrella geen andere keus laat dan haar te laten gaan en zich aan te passen aan het volgende doel van haar leven, nu haar nest leeg is.

 

Deze film gaat over gehechtheid en de behoefte aan afstand tegen de achtergrond van complexe bloedbanden en familiale liefde. Een film die je eraan herinnert dat het hele leven begint met de hartslag van een moeder.

El Reino

Engels ondertiteld

Manuel Gómez Vidal is een geliefde en charismatische politicus die het goed voor elkaar heeft: hij heeft veel aanzien, een liefdevolle familie en veel vrienden. Maar hij is ook onderdeel van een corrupt politiek systeem, waar ieder zich verrijkt met publiek geld. Terwijl hij een collega en goede vriend die zich schuldig maakt aan corruptie indekt, wordt hij zelf het middelpunt van de aandacht en schuiven zijn partijgenoten alle schuld op hem. Manuel is echter vastberaden en doet er alles aan om zijn macht te behouden.

Deze politieke thriller was een van de grote winnaars dit jaar bij de uitreiking van de Goya’s, de Spaanse Oscars. De film sleepte maar liefst zeven prijzen in de wacht waaronder die voor Beste Regie voor regisseur Rodrigo Sorogoyen en hoofrolspeler Antonio de La Torre, die wij overigens op Dustin Hofman vinden lijken.


De prijs voor Beste regie is wat ons betreft terecht. De wijze van filmen is heel gaaf; je loopt en rijdt mee met de hoofdrolspeler en dat is een intense beleving. In het begin werd ik zelfs een beetje misselijk van het snelle camerawerk. Toch zijn wij van mening dat het verhaal wat voorspelbaar is en veel situaties niet worden uitgediept. Meer diepgang en mysterie was gaaf geweest. Desalniettemin hebben we 2 uur lang geboeid gekeken en genoten van het rappe Spaans. De prijs had wat ons betreft mogen gaan naar acteur Luis Zahera, die een bijrol heeft in El Reino, maar een verrukkelijke rol met veel humor, net als in de serie Vivir Sin Permiso.

0 thoughts on “Mijn 4 favoriete films dankzij het Spanish Film Festival”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.