8 Verrukkelijke Spaanstalige Netflixseries

Spaanse series zijn momenteel hot. Daar ben ik heel blij mee, want zo blijf ik thuis in Nederland nog lekker wegzwijmelen in Spaanse sferen. En het is natuurlijk hartstikke goed om de taal te leren, om veel Spaans te horen. Ik geef je 8 Netflix-tips van series die ik verrukkelijk vond.

1. Velvet

Ondanks dat Velvet een hoog soap-gehalte heeft, staat deze Spaanse serie voor mij op nummer 1. Ik zat direct bij de eerste aflevering in de sfeer van de jaren vijftig. De kleding, de omgeving, de manier van haardracht, de auto’s op de straat en nog veel meer. Velvet ademt rock & roll. Ik wilde deze serie achter elkaar doorkijken. 

 

De hoofdpersoon, Ana groeit als kind op bij haar oom die woont en werkt in het prestigieuze modehuis Velvet in Madrid. Ze wordt daar opgeleid tot naaister en blinkt al snel uit. Als tiener is ze dikke maatjes met Albert, de zoon van de eigenaar en erfgenaam van de winkel. Ze worden verliefd, maar het klasseverschil tussen hen is te groot. Hoe kan Alberto nou ooit een relatie krijgen met een naaister, een meisje van de werkvloer?

2. La Casa de Papel

Deze serie was onze gezamenlijke favoriet, eindelijk een Spaanse serie die ook voor mannen (die van actie houden) supergaaf is. De hoofdpersonen van La Casa de Papel plannen de grootste overval in de Spaanse geschiedenis voor. Ze proberen de Koninklijke Munt van Spanje te infiltreren om zelf bankbiljetten te drukken. Hun doel: met 2,4 miljard euro naar buiten lopen. Je ziet hoe de acht criminelen zichzelf en hun gijzelaars opsluiten en worden bijgestaan door hun leider (de Professor) die de politie probeert te manipuleren. Op een gegeven moment worden de gijzelnemers moe en nerveus en de politie weet steeds meer over de gijzelnemers te ontrafelen. Echt een spannende serie met voortreffelijke acteurs.

3. Las chicas del cable

Wederom een vrouwenserie in 1928 in Madrid. De twintigers Alba, Carlota, Ángeles en María vinden elkaar als ze net als vele anderen solliciteren bij de Nationale Spaanse Telefoonmaatschappij (CTNE). Als kabelmeisjes moeten ze in een telefooncentrale verbindingen leggen tussen bellende mannen. Het verhaal gaat over de levensdromen van een aantal jonge vrouwen in Madrid die op zoek zijn naar hun eigen identiteit in het Spanje van koning Alfonso XIII (1928). In het gebouw van de telefoonmaatschappij lopen de verschillende verhaallijnen door elkaar. 

 

Deze serie gaat over emancipatie van vrouwen en toch is het thema in het huidige Spanje nog steeds actueel. Volgens de laatste cijfers van het Europese cijferbureau Eurostat verdienen de Spaanse mannen 35 procent meer dan de Spaanse vrouwen. Met de torenhoge werkloosheid is het nog altijd zeer moeilijk voor jonge vrouwen om zelfstandig een bestaan op te bouwen. Wat dat betreft is er weinig verschil met de kabelmeisjes uit 1928.

4. La Catedral del mar

Diep onder de indruk was ik van deze serie, en Ferry ook. De bruutheid van de Middeleeuwen voel je in alle vezels van je lijf. Deze serie speelt zich af in het Barcelona in de Middeleeuwen (14e eeuw). De Catalaanse boer Bernat vlucht samen met zijn babyzoontje Arnau voor de edelen, waarna ze door de poort van Barcelona naar binnen glippen. Ze wonen ondergedoken bij een zus en zwager en vechten om te overleven. Arnau groeit ondertussen samen met zijn beste vriend Joan op. Nadat Arnau kennis heeft gemaakt met het beeld van Maria, die hij ziet als zijn moeder, besluit hij met Joan te gaan werken als waterdrager voor de stenensjouwers, die werken aan de kathedraal. Beide jongens groeien op tot volwassen mannen, die deels hun droom zien uitkomen. Het is een heftige tijd, waarin rovers verkrachten en moorden, waarin mensen op de brandstapel worden gezet en heksen nog bestaan. Maar ook de status van de Joden en de toenemende dreiging van de Inquisitie spelen een belangrijke rol.

5. Gran Hotel

Nog een serie met een hoog soapgehalte, maar wel heel anders dan Velvet, omdat Gran Hotel meer een detectiveserie is vol romantiek, drama, misdaad en een flink vleugje thriller. 

Julio, een arme, maar zeer charmante jongeman reist per trein naar het prestigieuze Gran Hotel. Het is 1905 in Spanje en in dit sprookjesachtige kasteel werkte zijn zus, waar hij al wekenlang niks meer van hoort. Hij besluit uit te zoeken wat er is gebeurd en vermomt zich als ober om de waarheid te achterhalen. Zijn zoektocht levert een spannende serie op die je terugbrengt naar Zuid-Europa van 100 jaar geleden, waar de adel nog veel aanzien genoot. 

6. Narcos

Deze dramaserie over de drugskartels in Colombia is wel erg Amerikaans, maar populair onder de mannelijke kijkers. Narcos vertelt het waar gebeurde verhaal over het geweld en de macht van de beruchtste drugsbaron Pablo Escobar. Doordat het een waar gebeurd verhaal is, was ik enorm geïntrigeerd. ‘Hoe was dit mogelijk?’ zei ik telkens. Dat een onbeschofte drugsbaron een heel land in zijn macht krijgt, zo de wereld belazert en misleidt? Het is ook wel weer zo goed gefilmd dat je een beetje van deze grote boef gaat houden. Interessant voer voor psychologen.

7. Mar de Plástico

Deze Netflixserie kreeg ik getipt van een klant van me. Zij is ook gek op Spanje en kijkt deze serie met haar man. Ik heb pas een paar afleveringen gezien en merk dat ik er even in moet komen. De misdaadserie speelt zich af in de provincie Alméria, waar we zijn geweest. Dat spreekt me dan weer aan, want de honderden kilometers akkerbouw waar we doorheen reden, maakten diepe indruk op ons. Dankzij de akkerbouw en de vele kassen heeft het gebied de bijnaam Mar de Plástico gekregen. Waar veel buitenlanders werken zonder papieren en voor weinig geld. En juist daar wordt een bruut toegetakeld lijk van een vrouw gevonden. Zomaar op een werkdag, als de sproeiers aangaan, komt er bloed uit in plaats van water. Zo begint het mysterie van het lijk, dat van een jonge vrouw blijkt te zijn. Een spannende misdaadserie in het Spanje van de 21 eeuw.

8. Élite

Veel dezelfde acteurs als in Casa de Papel, dus dat belooft wat. De serie gaat over drie studenten uit arbeidersgezinnen die dankzij een studiebeurs terechtkomen op de exclusieve en dure school Las Encinas. Dat zorgt voor heel wat spanning tussen de tieners, die uiteindelijk leidt tot een mysterieus sterfgeval van een van hen.

 

Élite is een fijne mix van horror en humor. De makers richten zich duidelijk op een jonger publiek, al durven we best te beweren dat ook kijkers die de middelbare schooltijd al láng achter zich hebben gelaten, zullen genieten.

Tips?

Heb jij tips welke Spaanstalige Netflixseries (of films, ook fijn) leuk zijn? Deel ze onder dit blog.

 

 


Bronnen: netflix-nederland.nl, NRC.nl, mijnserie.nl, YouTube.com, espanje.nl

4 thoughts on “8 Verrukkelijke Spaanstalige Netflixseries”
 1. Hola juntos!

  Wat een heerlijke droom hebben jullie: leuk om te volgen! Zelf (ook Indo btw ;)) houd ik ook van alle pracht die Spanje voorbrengt. De taal, het eten, de muziek etc etc etc
  Nu vroeg ik me af of jullie, als je in Holanda bent, ook Spaanse tvzenders kijken. Ik ben nl ah kijken hoe ik dat moet aanpakken.. een schotel zie ik niet echt zitten, dus zoek ik naar andere mogelijkheden. Via social media etc volg ik nl wel de aankondigingen van nieuwe series op Spaanse zenders en dan gaat het toch kriebelen…

  Leuk als ik wat van jullie terughoor. En ondertussen wens ik jullie een mooie tijd in España!

  Saludos,
  Esther

  1. Hola Esther,

   Een reactie, live vanuit España, we hebben net de plaatselijke paella achter de kiezen. Wat kunnen die Spanjaarden toch lekker eten maken, bijna net zo lekker als SG buncis of semur ajam!
   Wij kijken zelf (nog) geen Spaanse tv-zenders, wel Spaans gesproken series op Netflix (oa Casa de Papel etc.) Op zich is Spaanse tv prima via internet te kijken uiteraard. Hieronder een aantal suggesties:

   https://streema.com/tv/country/Spain
   http://www.freeintertv.com/main/Spain-1-0-desc-1
   https://tdt.gratis/en

   Wellicht kun je via Google nog meer vinden (free spanish internet tv channels).
   En vaak zitten er bij de Nederlandse providers (Ziggo, KPN, etc) ook wel 1 of 2 Spaanse zenders.

   Hartelijke groet, Ferry & Marije

 2. Hola Ferry & Marije,

  Macacih (terima kasih) voor jullie snelle respuesta 😉
  Oeh, dat klinkt enak sekali dese haha!
  Op Netflix kijk ik idd Spaanse series/films en dankzij een tip dat The Pier met Ziggo gratis te kijken is, ben ik daar gisteren mee begonnen. Bij Ziggo heb ik ook wel TVe maar daar zenden ze helaas geen series op uit.
  En… in december komt een laatste extra lange uitzending van Velvet Coleccion (weer mét Ana y Alberto, zwijmel2) op Movistar+ (voorlopig alleen daar). Enz enz..
  Ik ga zeker jullie tip eens checken, thx!

  Groetjes,
  Esther

 3. Hallo allemaal,
  Volg op dit moment de Spaanstalig serie via netflix Alta Mar. Ontspannen en toch spannend!
  Groet,
  Anneke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *