Mijn 5 favoriete Andalusië-reisgidsen

Over smaak valt niet te twisten, dus voor iedereen is er wel een prettige reisgids te vinden. Maar ik heb in de afgelopen 25 jaar ook heel wat reisgidsen in de hoek gesmeten, omdat ze niet bij mij pasten. In dit blog deel ik mijn persoonlijke voorkeuren die ieder jaar weer mee gaan op reis.

Zo is mijn reislustige vader altijd al fan geweest van de Dominicus boeken, ik heb er niets mee. Voor mij veel te veel details over kerken, kathedralen en kloosters. Ik neem er graag een kijkje, snuif de geur op en voel de energie. Maar alle historische details over ieder onderdeel van een kathedraal kunnen mij niet bekoren. Ik ben meer van de stadswandelingen en leuke wetenswaardigheden. De bezienswaardige hoogtepunten die in alle reisgidsen staan beschreven, bezichtig ik wel, maar het liefst tijdens mijn geslenter, met plattegrond, door de stad.

Rondtoeren
En manlief is van het toeren. In de auto, het liefst zijn cabrio, de meest gave routes ontdekken over bergpassen en slingerwegen. Hoe onbegaanbaarder, hoe leuker hij het vindt. Hierdoor hebben we al zo veel natuurschoon ontdekt en verwonderen we ons telkens weer over de diversiteit van Spanje.

Welke boeken reizen altijd met mij mee?

100% Andalusië

Ik ben dol op de 100% boekjes van uitgeverij Mo ‘Media, omdat er veel leuke stadswandelingen instaan, inclusief tips voor barretjes, restaurants, winkels en B&B’s. 100% good time zeggen ze zelf. En die missie deel ik. Ze zijn er inmiddels in vele soorten. 100% Andalusië is mijn lijfgids, maar 100% Valencia heb ik ook verslonden. De 100% reeks heeft nu echter een nieuwe naam, namelijk: time to momo. Deze reeks ga ik nog verder ontdekken, want op het eerste oog zien ze er nóg beter uit dan de 100% boeken.
Nieuwsgierig? Kijk eerst op de time to momo website alvorens je een boek koopt.

Trotter

Waar de een houdt van Dominicus of de Capitool reisgidsen, gaat mijn voorkeur uit naar Trotter. Een overvloed aan achtergrondinformatie over het land en de bezienswaardigheden, hele goede tips en niet te veel details. Die ervaar ik namelijk zelf wel. Zodat ik erover kan schrijven vanuit mijn eigen belevenis.

ANWB

Naast praktische tips staan in deze reisgids originele ontdekkingstochten. Lekker van de gebaande paden af; daar houden wij van. En zoals het de ANWB betaamt staan er hele goede kaarten in. Ik ben gek op kaarten, want ik wil me altijd goed oriënteren. Voor mij moeten ook alle kleine weggetjes op een kaart staan anders heb ik geen idee meer waar mijn vriend allemaal heenrijdt, of waar we uitkomen.

Kunst & Architectuur Andalusië

Ja, als ik dan toch in het Alhambra ben, wil ik er alles over weten. En hetzelfde geldt in de Mezquita in Cordoba. Je kunt natuurlijk een gids huren, maar ik ga liever mijn eigen weg. En ik ben gek op lezen. Met dit boek in de hand, kun je het prima zelf!

Helaas is uitgeverij Könemann failliet, dus het boek is alleen nog op de tweedehands markt te vinden. Ik koester ‘m en hij gaat ieder jaar mee op reis.

LANNOO’s autoboek

Ken je dat, van die salontafelboeken? Over kunst, architectuur of woninginrichting? Lannoo’s autoboek is in ons huis een salontafelboek. Een enorme grote, dikke pil, die je niet even in je handbagage of rugzak stopt. Lannoo past ook niet in het dashboardkastje, dus praktisch is het niet. Als wij door Spanje toeren, ligt dit boek vaak op mijn schoot, terwijl Ferry stuurt. En je kunt je natuurlijk ook thuis of op je hotelkamer al inlezen. Over iedere provincie staat een interessante beschrijving wat kenmerkend is voor die streek. En net als in andere reisgidsen, staan de toeristische en culturele plaatsjes benoemd. Voor mij is dit boek een grote inspiratiebron met geweldige fotografie.

Tips?

Heb jij tips welke Spanje-boeken ik echt niet mag missen? Deel ze onder dit blog.

0 thoughts on “Mijn 5 favoriete Andalusië-reisgidsen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.