Bestemming Málaga in de winter

Door onze correspondent Ingrid Smit
Het is alweer een paar jaar geleden dat ik mijn hart heb gegeven aan de stad Málaga. Dit jaar was ik er voor het eerst in hartje winter. Terwijl de dagen in Nederland kort, donker, grijs en nat zijn, lijkt het hier wel lente in januari. Het wordt in de avond pas rond half zeven donker, dus er is ook letterlijk ruim anderhalf uur meer daglicht en zonneschijn. Het is januari 2022 en ik ga heerlijk een dagje door mijn stadje.

Leven op straat
Terwijl ik langs de voor mij zo bekende pleintjes, kroegjes, straatjes en terrasjes loop, voel ik me gewoon blij. Want er is leven op straat, de mensen eten, lopen rond, genieten met elkaar van de heerlijke energie in deze stad. Het is hier licht, luchtig en levendig. Ook in hartje winter zijn alle terrasjes gewoon open, hier en daar met een gasheater om de temperatuur een beetje aangenamer te maken.

De kracht van de warme stralen
En dan opeens breekt het zonnetje door en ik voel meteen de kracht van de warme stralen. Zo fijn. Met de beroemde Malageense kerstversiering op de achtergrond staan de sinaasappelboompjes te stralen. Het lijken wel oranje zonnetjes die overal in de bomen hangen, midden in de stad, bij de kathedraal, naast de pleintjes. Heerlijk.

Mensen zijn net als fietsen
Natuurlijk even een tapaatje eten bij Bar Málaga om vervolgens nog een rondje te lopen in de bijzondere wijk Lagunillas. De rauwe wijk waar veel huizen in verval staan en worden opgekocht door projectontwikkelaars. De muurschilderingen die hier uit protest zijn gemaakt blijven me fascineren. Ineens zie ik bij het ‘fietsenhuisje’ vrolijke regenboogkleuren. Er staat een statement op de muur van het vervallen huisje die pleit voor verdraagzaamheid en het insluiten van diversiteit. Zo mooi. Ik lees de tekst, vrij vertaald staat er dat mensen net als fietsen zijn, ze zijn allemaal verschillend.

Winterkraampjes
Het fijne van Málaga vind ik nog steeds dat het oude centrum lekker compact is. Je kunt gemakkelijk een hele middag rondlopen en genieten en daarna ook via het park naar de haven wandelen. Daar zijn de bekende winterkraampjes die kleding en kerstpulletjes, sierraden, winterlekkernijen en allerhande spulletjes verkopen. Heerlijk slenteren en genieten.

Pedregalejo
Natuurlijk sluit ik een dagje Málaga af langs het strand van Pedregalejo. Hier kun je nog wel sardinas en espeto krijgen, zelfs in de winter. Het is inmiddels half zes in de middag, de zon staat al wat lager, het wordt nu wel fris. Tijd om ergens een lekker vuurtje op te zoeken en te genieten van de avond, in het heerlijke Málaga.

0 thoughts on “Bestemming Málaga in de winter”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.