De rauwe wijk Las Lagunillas in Málaga

Door onze correspondent Ingrid Smit –

Ineens beland ik vanmiddag in de wijk Lagunillas, net even achter de Plaza de la Merced in Málaga. De meest kleurrijke en bijzondere wijk van Málaga, als je het mij vraagt. Vaak wordt de wijk Soho als de kunstenaarswijk aangeduid met prachtige muurschilderingen enzo, maar op een of andere manier kan ik de sfeer van Soho in Málaga niet echt pakken. Soho is opgeknapt met financiën van de gemeente en ik zie dan ook een ‘gestofzuigde’, schoongeveegde en te dure wijk, waar zeker veel goede restaurantjes, hotels en bedrijven zijn gevestigd. Maar ik voel daar geen hart. Dat is wel eventjes anders in Lagunillas!

Rauw en geweldig
Lagunillas is rauw, achtergesteld, arm. Een wijk waar oorspronkelijk de Gitanos wonen. De wijk heeft geen goede naam en er zou veel werkloosheid, armoede, criminaliteit, alcohol en drugs zijn.

Jaren geleden heeft een kunstenaarscollectief op eigen initiatief de wijk kleur gegeven door middel van de prachtigste street art en graffiti werken. Ongelooflijk indrukwekkend om hier te lopen. Omdat het heel mooi en tegelijkertijd ook heel rauw en triest is.

Málaga is niet te koop
Ik ervaar hier enorme contrasten. De oorspronkelijke gebouwen zijn half aan het vervallen en instorten en ondertussen zie ik dat er renovaties plaatsvinden. Ook deze wijk wordt dus overgenomen door investeerders en toeristen, zoals zoveel wijken in Málaga en zoveel dorpjes langs de Spaanse kust. Op diverse muren in Lagunillas lees ik protest-teksten zoals: ‘Malaga is niet te koop.’ Heftig… want het is inderdaad wel zo dat de oorspronkelijke Malagueños hier nauwelijks meer kunnen wonen, omdat de toeristen en Airbnb appartementen en huisvesting onbetaalbaar maken.

Hoe echt wil je Málaga beleven?
Ik vind het fascinerend om hier te lopen. Ik kijk mijn ogen uit, voel me hier bijna een indringer met mijn fotocamera, als ik zie hoe een ouder vrouwtje haar hondje uitlaat en me vriendelijk groet. Op de hoek staan een paar mannen voor een bar een wijntje te drinken en worden wat tapas gegeten. Het ruikt naar knoflook en bloemen, uitlaatgassen en sigarettenrook. Ik kijk goed om me heen en loop langzaam weer terug naar de gebaande paden.

Bijzonder; wat is dit een contrastrijke, rauwe, kleurige en vooral echte buurt.

3 thoughts on “De rauwe wijk Las Lagunillas in Málaga”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.