6x Sightseeing in Nerja en omgeving

Zeventien jaar geleden kwam ik voor het eerst in Nerja. Met man en baby. We wilden onze vrienden die in Granada woonden bezoeken en dit combineren met een strandvakantie. Op advies van mijn moeder, die in de reiswereld werkte, kozen we voor Nerja. En dat bleek ideaal.

Sinds ik Spanjeliefhebbers.nl heb geïnitieerd, wordt me regelmatig om reisadvies gevraagd. “Marije, waar kan ik het beste heen als ik strand en cultuur wil in Andalusië?” Vaak adviseer ik de Costa de la Luz, omdat ik daar van zulke prachtige en rustige stranden heb genoten. Bovendien is het goed te combineren met een bezoek aan Cadiz, Jerez de la Frontera, Tarifa en Sevilla. Maar wanneer je op Málaga vliegt, en niet te veel kilometers wilt maken, adviseer ik Nerja, aan de Costa del Sol. Nerja is super gezellig en er is veel te doen. Ja, natuurlijk is het toeristisch, maar geen ‘fout’ toerisme. Bovendien is de keuze aan stranden enorm, zoals ik al schreef in het blog De strandkeuze is reuze in Nerja.

Nerjaligt 55 km ten oosten van Málaga en is zowel bij de Spanjaarden als bij toeristen zeer populair en geliefd om haar grotten, kliffen en stranden. Het stadje, met slechts 23.000 inwoners, heeft een rijke Arabische en Romeinse geschiedenis. Je ziet het al aan de 5 historische Almena-wachttorens langs de kust van Nerja, die vroeger een waarschuwingssysteem tegen Noord-Afrikaanse piraten vormden.

Ik geef je 6 tips van activiteiten en excursies om in Nerja en omgeving te gaan doen.

1. Het centrum
In het gezellige centrum van Nerja zijn er allerlei leuke winkeltjes waar je streekproducten kan kopen, waaronder delicate olijfolie, ambachtelijke honing en zoete wijn. Langs de boulevard kan je proeven van de typische Andalusische tapas en ’s avonds genieten van straatmuzikanten. Nerja staat ook bekend om haar gezellige pleintjes, je kan er eindeloos genieten van een verfrissend biertje of cocktail, zoals op het Plaza Canterero en op het Plaza Cavana. Het plein Tutti Frutti is ’s nachts dé ontmoetingsplaats voor de jeugd met allerlei bars, clubs en discotheken. Je kunt er feesten tot in de vroege uurtjes.

2. Balcón de Europa
In het historische centrum kun je niet om het Balcón de Europa heen, een promenade bovenop een 23 meter hoge klif in de Middellandse zee. Vanaf het Balcón heb je een indrukwekkend uitzicht over de kustlijn van Nerja, vandaar dat het zoveel bezoekers aantrekt. Bij helder weer kun je zelfs de kust van Marokko zien. Een stukje geschiedenis: in de 9e eeuw stond er een kasteel, waarna in 1487 de promenade werd aangelegd en in 1812 fungeerde het Balcón de Europa als verdedigingsfort. Dat is nog duidelijk te zien aan de twee historische kanonnen die opde promenade staan. Het Balcón de Europa heeft haar naam te danken aan koning Alfonso XII, wiens standbeeld ook op de promenade staat.

3. Iglesia El Salvador
Net langs het Balcón de Europa ligt de El Salvador kerk die werd gebouwd door de architect Juan Lechuga in 1697 in Barok-Mudejar bouwstijl. In de kerk kan je prachtige Granadijnse fresco’s bewonderen.

4. Cueva de Nerja & archeologisch museum
Vlakbij het centrum van Nerja liggen de druipsteengrotten Cueva de Nerja, gelegen op de Sierra Almijara-gebergte. De grot bestaat uit meerdere grotten die een rijke bron zijn voor de geschiedenis van het stadje. Er zijn resten en muurschilderingen gevonden van ruim 30.000 jaar geleden. De Romeinse veroveraars hebben ook heel wat interessante sporen achtergelaten die ontdekt zijn door archeologen, zoals werktuigen, munten en een oude weg. De Cueva de Nerja werd eind jaren ’50 toevallig ontdekt door jonge gasten die op vleermuizenjacht gingen in de buurt van de grot. De grotten hebben een totale oppervlakte van 140.000 m². Er zijn ook veel stalagmieten en stalactieten te bewonderen in de grotten, waarvan één stalactiet van bijna 32 meter hoog. Na de ontdekking van de grot werd het al snel opengesteld voor publiek en dit is een van de hoofredenen dat Nerja nu een populaire trekpleister is. In de historische grot vindt er sinds 1960 elk jaar in juli een groot dans- en muziekspektakel plaats in de Sala de la Cascada.

Een tijdje geleden werden de grotten van Nerja uitgeroepen tot beschermd gebied in de categorie archeologie in Spanje. Vandaar dat er in 2009 naast de grot een archeologisch museum is opgericht waar je de resten die in de grotten zijn gevonden kan bezichtigen.

5. Frigiliana
Op 15 minuten rijden landinwaarts ligt pueblo blanco Frigiliana, een van de mooiste witte dorpjes van Andalusië. De perfecte daguitstap om wat typische Andalusische cultuur op te snuiven. Gewoon lekker doorheen slenteren, winkeltjes kijken en foto’s maken.

6. Maro
4 Kilometer ten oosten van Nerja ligt Maro, een goed bewaard geheim. Deze kuststrook van 7 kilometer ligt in het Acantilados de Maro natuurpark. Het water is er kristalhelder, overal zijn inhammen en kleine strandjes. De stranden en kliffen van Maro tot aan de berg Cerro Gordo zijn tot beschermd natuurgebied verklaard. Op weg naar Maro – voorbij de afslag naar de snelweg – kun je zowel aan de linker- als rechterkant overblijfselen zien van een prachtig oud RomeinsAguilla-aquaduct dat ook werd gebruikt voor de suikerfabriek die in de 17e eeuw werd gebouwd.De vervallen suikerfabriek bij Maro en het oude aquaduct herinneren hier nog aan. Vlakbij Maro zijn de resten gevonden van de Romeinse stad Detunda,waaronder graven, potten, munten, een brug en een belangrijke weg.

 

Bron: Magnifiekmalaga.nl

0 thoughts on “6x Sightseeing in Nerja en omgeving”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.