Zen in het Catalaanse Siurana

Door onze correspondent Carla Pleijers –
Ik zie hoge bergen, bomen en rotsen. De bergen zijn groots, wijds en veel achter elkaar. In de diepte een stuwmeer. De rivier ernaartoe is opgedroogd, er liggen nog kiezels en grote stenen in de watersporen. Ik zit op de richel van een rots, voel me klein hier in het Montsant gebergte bij Siurana in Catalonië. Vogels vliegen door de lucht en er groeien bloemen in de spleten van de rots. De zachte wind en de zon op mijn huid…. Mijn wapperende haren voelen verfrissend, het maakt mijn hoofd lekker leeg.

Telkens weer prachtige uitzichten
 We zijn met 6 vrouwen op Body en Mind reis. We logeren in een landhuis in de bergen, doen veel oefeningen en gesprekken met elkaar. Elke dag massages en vandaag zijn we op pad gegaan naar dit oude dorp hoog op het Montsant gebergte. Een goed begaanbarwe weg vol met haarspeldbochten leidt ons hiernaartoe. Na elke bocht weer een ander uitzicht. De kleur van de rotsen verandert, eerst is het rood en hoger is het een geel/wit gesteente. We zien de bergbeklimmers die vlak langs de rotsen omhoog gaan. Bovenopde berg parkeren we de auto en lopen over een breed grindpad naar het dorpje toe.

In een ander tijdperk
Als we het dorp inlopen heb ik het gevoel dat ik plots in een ander tijdperk stap, een paar eeuwen terug in de tijd ga. Ik krijg een melancholisch gevoel, een soort heimwee naar die tijd. Alsof ik een vrouw ben die daar woont en zorgt voor kroost en omgeving, gekleed in lange wijde rokken met omslagdoeken.

Steeds stiller
Ik loop weer verder in het nu. Samen met de anderen kom ik aan bij een hooggelegen terras. Het is rustig vandaag, zegt de bediening en we krijgen een heerlijk kopje koffie geserveerd. We kijken om ons heen en zijn stil van het uitzicht. Zo mooi!
We vervolgen onze wandeling en verderop staat een oud vervallen kerkje en een gedenkplaat van Abudanzia. Dat herinnert ons aan het verhaal van deze vrouw die hier van de rots is gesprongen omdat ze werd belaagd door de Moren. Het pad eindigt iets verderop waar we het stuwmeer in volle breedte zien. Je staat vanzelf stil om het allemaal rustig in je op te nemen, het maakt mij steeds stiller van binnen.

Hier wil ik blijven
En nu zit ik hier, op een andere rots, met mijn blik op hetzelfde stuwmeer.
ik voel me klein en nietig, een met de natuur. Een fijn gevoel.

Ik zit
Ik hoor
Ik voel
Ik luister
Ik ruik
Ik geniet
Ik schrijf
En ik zit nog steeds.

Body en Mind reis Catalonië: 6-11 oktober 2019
Wil hier nog heel lang blijven, met dit gevoel, in deze rust, zo zen? Op deze prachtige unieke plek? Mijn 
 collega reisbegeleidster en ik nodigen je uit voor de Body en Mind reis in oktober. Kijk op onze sites en schrijf je gauw in, want vol is vol en we hebben slechts 4 plaatsen voor deze unieke reis.

Over onze correspondent Carla Pleijers
Carla is massagetherapeut en -opleider bij Mazzaze in Leusden. Daarnaast runt zij samen met haar man VakantieAnders.

0 thoughts on “Zen in het Catalaanse Siurana”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *