Zwaluwdans speelt zich af in ons geliefde Sevilla

Toen ik op facebook een berichtje zag van een collega schrijfcoach over het debuut van Jet Nijland, was ik meteen om. Haar eerste boek – Zwaluwdans – speelt zich namelijk af in Sevilla, en hoofdzakelijk in de wijk Triana, aan de andere kant van de Quadaquiver.

Enkele jaren geleden kwam ik voor de derde keer in Sevilla en verbleven wij in een hotelletje in Triana. Zodoende herkende ik tijdens het lezen van dit boek heel veel straatjes en historische gebouwen. Dat zorgde ervoor dat de auteur mij nu weer drie dagen lang (zo snel las ik door) meenam naar deze prachtige hoofdstad van Andalusië.

Waar gaat Zwaluwdans over?
Als Elisa na bijna dertig jaar een mysterieuze brief krijgt van haar Spaanse vader, die ze nooit heeft gekend, komt haar leven volledig op zijn kop te staan. Er staat in dat ze een huis in Sevilla, Triana erft. Ondanks dat ze net haar moeder heeft begraven en nauwelijks toekomt aan rouwen, laat ze haar saaie bestaan in Nederland achter zich en vertrekt naar Spanje. Eenmaal in Sevilla komt ze steeds wat meer te weten over de onvoltooide en geheime liefdesgeschiedenis van Nando en Neva. Zij werden verliefd op elkaar tijdens de Spaanse Burgeroorlog, maar hun status en de politieke verdeeldheid maakten hun toekomst onmogelijk. Kan hun liefde de haat en de verdeeldheid alsnog overwinnen? En wat heeft deze geheime liefde te maken met het bestaansrecht van Elisa? Haar moeder repte er met geen woord over. Terwijl Elisa zich onderdompelt in Triana, nieuwe vriendschappen sluit en de flamenco omarmt, krijgt zij steeds meer antwoorden op haar vragen.

Casa de Pilatos
Wat ik ook zo leuk vind aan dit boek is dat het decor niet alleen de wijk Triana is, maar ook Casa de Pilatos. Heb je dat wel eens bezocht? Casa de Pilatos is zeer de moeite waard en door het lezen van dit boek spreekt het nóg meer tot de verbeelding. Evenals Puente de Isabel II (ook wel Puente de Triana genoemd). Deze brug speelt in dit boek eigenlijk de hoofdrol.

Levens en tijdlijnen
Zwaluwdans lees je in één ruk uit en je waant je dus echt in Sevilla. Het boek is goed geschreven met twee verschillende levensgeschiedenissen en tijdslijnen door elkaar. Het doet me denken aan de boeken van Lucinda Riley. Ook de Spaanse Burgeroorlog komt aan bod, wat ik erg goed vind om aan te treffen in een liefdesroman, want het trauma van zo veel Spanjaarden, zo veel families is nog vers. En ik vind het ontzettend knap dat een Nederlandse, die nooit in Sevilla heeft gewoond (er wel is geweest natuurlijk) zo beeldend en gedetailleerd over de stad kan schrijven.

Zwaluwdans is in alle boekhandels te koop. Lees meer over het boek en de auteur op https://www.jetnijland.nl/

1 thought on “Zwaluwdans speelt zich af in ons geliefde Sevilla”
  1. Toevallig gaan wij in april een weekje naar Sevilla! Mijn eerste kennismaking met Andalusië. We zijn er nog niet, maar ik geniet al bij voorbaat. Ook even op internet gekeken naar huisjes en we vonden er één voor slechts € 20.000,=; koopje! Had wel ‘wat werk’, zoals alle muren, vloeren, sanitair, electra en wat er nog meer in en om een huis zit, maar ach, met een beetje hulp van vrienden moet het toch wel lukken…. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.