Hoe is het nu in Polopos?

Door onze correspondent Ingrid Vermulst
Veel mensen kennen Polopos van het televisieprogramma ‘De Spaanse droom’, dat in de zomer van 2019 op televisie verscheen. Spanjeliefhebbers toerde ten tijde van de opnames en uitzendingen op RTL4 door de Alpujarras en ging er op bezoek om deze reportage te maken. Maar hoe is het nu? Hebben de deelnemers een leven kunnen opbouwen in het op 1000 meter gelegen bergdorp?

Voor wie Polopos niet kent: het is een klein wit bergdorpje dat je vanuit het kustplaatsje La Mamola bereikt. Circa 110 bochten brengen je omhoog waar je een fantastisch uitzicht hebt over de Middellandse Zee én het Alpujarras gebergte. Je kunt er de zon boven de zee zien opkomen en ondergaan. Rond Polopos kun je prachtige wandelingen maken of jezelf afmatten op de fiets. Ook luieren op een heerlijk strandje aan de, in het nog onontdekte Costa Tropical behoort tot de mogelijkheden. De Costa Tropical wordt zo genoemd omdat het een streek is met een klein microklimaat waar zelfs bananen, mango’s en ander tropisch fruit groeit.

De neerwaartse spiraal doorbreken
Tot enkele jaren geleden kampte Polopos met steeds meer leegstaande panden en inwoners die het dorp verlieten. Vijf Nederlandse stellen gingen voor de Nederlandse televisie de strijd met elkaar aan om de teloorgang in het dorp te keren. Hoewel van de oorspronkelijke vijf stellen alleen nog de winnaars in het dorp wonen, is het gelukt de neerwaartse spiraal te doorbreken en zelfs om te buigen. Inmiddels kopen steeds meer mensen een vakantiehuis in Polopos of vestigen zich er definitief.

Kunstenaarsdorp
Wat veel interessanter is én de bedoeling van de winnaars was dat steeds meer kunstenaars en creatievelingen Polopos weten te vinden en daarmee zou Polopos misschien wel uit kunnen groeien tot een kunstenaarsdorp. Zo wonen er schrijvers, verscheen er een kookboek over de lokale keuken van winnaar Wynand Boon en schrijft en illustreert winnares Thysa Zevenbergen kinderboeken over de Kleine Vos en maakt ze papierkunst. Een goudsmid heeft zich er gevestigd en op dit moment wordt het twee-kamers tellende mini-hotel omgetoverd tot een artist-residence. Het is de bedoeling dat kunstenaars een maand een hotelkamer huren en zich door de omgeving laten inspireren om hun werk verder te ontwikkelen. De wens is dat een sneeuwbaleffect zal ontstaan en in de toekomst nog meer kunstenaars en creatievelingen worden aangetrokken.

De Nederlanders Esther en Rene hebben sinds 1 augustus in het dorp een vegetarisch restaurant geopend. En dat is een unicum, want een vegetarisch gerecht of menu heeft nog niet echt een plaatsje veroverd op de Spaanse menukaart. In ‘La Cantina Verde’ kookt Esther dagelijks een 3-gangen menu van verse lokale ingrediënten.

Verder zijn er nog wat projecten in ontwikkeling; zo komt er op mijn initiatief een keramiekstudio waar mensen een week kunnen komen pottenbakken of in een korte workshop kennis maken met keramiek of een draaischijf huren om te oefenen.

Ontdek Granada vanuit Polopos
Vanuit Polopos kun je je in het bruisende stadsleven van Granada storten, het prachtige Moorse paleis Alhambra bezoeken of langs de kleurrijke winkeltjes in de oude Moorse wijk slenteren. Of ga ‘ir a tapeo’, zoals de Spanjaarden dat zeggen, op tapasroute door de stad. Je doet steeds een ander barretje aan voor een hapje en een drankje.

Wat is er nog meer te doen?
De kustplaatsjes Castell de Ferro, La Mamola en La Rábita zijn nog echt Spaans met weinig buitenlandse toeristen. Wil je het iets toeristischer met winkeltjes en veel terrasjes? Dan ga je naar Nerja of Almuñecar.

En dacht je dat je deze streek alleen in de zomer moet bezoeken? Dan heb je het mis. In de winter kun je er skiën of heerlijke sneeuwwandelingen maken in de Sierra Nevada dat op anderhalf uur rijafstand ligt.

Op de vraag of het televisieprogramma geslaagd is, kunnen we pas in de toekomst een antwoord geven. Er is steeds meer reuring in het dorp en het lijkt erop dat er een kunstenaarsdorpje verrijst op de uitlopers van de Alpujarras op 10 minuten van de kust.

Boek: Tussen agaves en citroenen
In mijn boek schrijf ik over mijn belevenissen en verwonderingen rond ons huis in de campo van Andalusië en tijdens mijn rondreis door deze autonome regio. Ik neem je mee langs bezienswaardigheden, wegen, campings, ontmoetingen, de uitdagingen van het alleen reizen en anekdotes uit de geschiedenis. Je kunt ‘Tussen agaves en citroenen’ hier bestellen.

0 thoughts on “Hoe is het nu in Polopos?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.