Zuid-Spanje in december, een bron van lichtheid

Door onze correspondent Monique van der Most

Voor het eerst ben ik in november/december in Spanje, in Alhaurin Grande, vlakbij Málaga. De berichtgeving uit Nederland baart mij zorgen. Ik zou deze week al terugvliegen en toch besloot ik na enige onrust steevast te blijven. Alles in mij vraagt om met nog meer aandacht in het hier en nu te zijn, hier in Spanje, terwijl die onrust gevoed wordt door het nieuws dat ik uit Nederland volg. Mijn dagelijkse invulling hier geeft zoveel energie, alsof ik de hele dag aan de oplader lig. De zon is de bron die mijn lijf verzacht, verwarmt zodat ik het idee heb dat ik zelf vederlicht ben.

Genieten pur sang
In principe ben ik meerdere uren per dag aan het werk, wel afgewisseld met een heerlijke maaltijd en een wandeling hier in de geweldige omgeving. Het is genieten pur sang, omdat ik iedere keer besef dat het al eind november/begin december is en de temperatuur zelfs af en toe nog 18 graden is. s ’Avonds is het wel echt koud, maar dan nog steeds helder.

Wanneer ik schrijf voor mijn bedrijf (Kompas in Kleur), creëer ik het beste vanuit stilte en sta ik mijzelf amper een pauze toe. Als een kluizenaar met de typische Spaanse luiken aan de voorzijde nog dicht, start ik ’s morgens en werk ik tot een uur of twee in één keer door.

Hemelsblauwe luchten
Tijdens de wandelingen hier op de golfbaan zie ik de meest geweldige combinaties van kleuren in de natuur. Vooral de hemelsblauwe luchten in contrast met de vele nuances groen; het zijn voor nu mijn favorieten, twee krachtige kleuren die ik nu meer draag en graag fotografeer.

Het blauw ook wel het koningsblauw, die volle intense blauw die mij aanzet tot communiceren, zelfexpressie, die blauw maakt heel wat in mij los. Door de woorden zorgvuldig en bewust te kiezen, wil ik juist met liefde delen hoe ik het hier ervaar.

Groeien naar lichter leven
De natuurlijke omgeving is zo wijds en ruimtelijk dat ik mij juist klein en nietig voel, het is net alsof ik in een andere wereld leef. Bomen met dikke knoestige wortels diep in de aarde en ook erbovenuit stekend, kronkelend richting andere paden. Alsof zij niet alleen in de donkere wereld kunnen blijven, maar juist naar het licht groeien.

Zo mijmer ik… willen we niet allemaal naar lichter leven groeien? Zonder angst, zonder beperkingen, zonder hoge werkdruk, zonder een stilstand? Zouden we zo gemaakt zijn dat we moeite hebben met stagnatie? Of is het juist de bedoeling om de moeilijke tijden te doorleven om er weer positiever uit te komen? Juist weer het leerproces, ieder nog op zijn eigen frequentie.

Zonder licht zou het altijd donker zijn
De zon, het licht is natuurlijk een grote bron van energie. Wist je dat we zonder licht kleuren niet eens kunnen waarnemen? Zonder licht zou het altijd donker zijn. Echter, doordat je kennismaakt met het donker, kan je het herkennen en neem je de verschillen waar. Stel je nou eens voor dat deze bron van lichtheid er niet was, dan leefde je vanuit je bestaan in het donker en wist je niet beter.

Wil jij deze keer kerst vieren in Málaga?
Verblijf dit jaar met kerstmis in de lichtheid van Zuid-Spanje. In mijn fijne en gezellige appartement.

Ga naar www.laurogolfapartment.com en stuur even een mail met je gewenste datum, dan contact ik jou voor een speciale kerstprijs: kompasinkleur@gmail.com.

0 thoughts on “Zuid-Spanje in december, een bron van lichtheid”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.