Wat Walt Disney met onze droom heeft te maken

Toen we in 2016 terugkwamen uit Andalusië, verliefd op de streek en vol met dromen, volgde ik de NLP master practitioner opleiding. Ik had het geluk dat in het lesblok na mijn vakantie Walt Disney op mijn pad kwam. Je zult je afvragen wat Walt Disney hiermee te maken had. Welnu, hij zorgde ervoor dat ik onze Spaanse droom ging concretiseren. Fantasie in werkelijkheid omzetten was natuurlijk de gave van deze imponerende man.

Walt Disney bezat het vermogen om de kwaliteiten ‘dromen, realiseren en bekritiseren’ te combineren. Daardoor versterken deze kwaliteiten elkaar in plaats van dat ze elkaar tegenwerken. Tijdens mijn NLP opleiding gingen we aan de slag met de Disney Strategie, een stappenplan waarmee je vanuit verschillende rollen en posities kort gezegd je droom idealiseert, bekritiseert, detailleert en nuanceert. Ik zal niet het hele model gaan toelichten, maar het is heel gaaf om eens bewust stil te staan bij de volgende vragen:

  • Wat zou ik willen?
  • Hoe ga ik dat doen?
  • Wat is er nog niet goed?

De Disney Strategie blijft zeker niet bij dromen en fantaseren, want je brengt alle belemmeringen, obstakels en beperkingen in kaart. Ook ga je in de toekomstdroom staan, geassocieerd en je kijkt er vanaf een afstand naar, gedissocieerd.

Onze droom haalbaar maken
Dit model opende mijn ogen. Toen ik het ’s avonds aan Ferry vertelde, wilde hij er ook alles over weten. Zo gingen we samen onze droom om in Andalusië te gaan wonen realistisch en haalbaar maken. Ons verlangen is zo groot, dat we niet alleen zeggen dat we dit gaan doen, of erover dromen… we gaan het ook echt doen!

Vanuit het Disneymodel werd ook duidelijk wanneer het dan realistisch en haalbaar is: als onze kinderen hun middelbare school diploma hebben gehaald, dus ongeveer in 2023. We hebben in kaart gebracht welke tussenstappen er allemaal nodig zijn. Zoals Spaans leren, sparen, verschillende regio’s verkennen, de Spaanse cultuur gaan vatten, enz. Één zo’n tussenstap was om in de zomer van 2017 met onze vier kinderen door Andalusië te gaan reizen. Om sowieso de kinderen veel meer te betrekken bij onze droom, zodat zij tegen die tijd zelf kunnen beslissen of ze mee willen of niet.

Met het hele gezin naar Andalusië
Voor dit tussendoel – met het hele gezin op vakantie naar Zuid-Spanje – waren ook weer wat kritische succesfactoren van belang. Namelijk dat we drie weken konden (afstemmen met onze exen), een geschikte 6-persoonsauto, geld sparen, geschikte locaties vinden, enz. We gingen ervoor en het is gelukt!

In 2017 gingen we met ons samengestelde gezin naar Andalusië. Het was wel een logistiek hoogstandje en het vergde veel afstemming met onze exen, want mijn kinderen pikten we op in Zuid-Frankrijk en na 2,5 week zetten we Ferry’s kinderen af op de camping bij hun moeder nabij Tarragona.

6300km
We hebben ruim 6300 km gereden in 3 weken tijd. Onze kinderen (toen tussen de 11 en 16 jaar) hebben genoten en vonden het geen enkel probleem dat we op iedere bestemming maar een paar dagen bleven. Wel op voorwaarde dat ze overal WiFi hadden. Ook dat is gelukt.

Natuurlijk heb ik ook die vakantie heel veel geschreven. De blogs deel ik hier op Spanjeliefhebbers. Ik neem je weer mee op reis, want mijn schrijfweg naar Andalusië is zo’n prachtige route, daar laat ik je graag van meegenieten.

0 thoughts on “Wat Walt Disney met onze droom heeft te maken”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.