Wat is er te doen op Menorca?

Menorca is het op een na grootste eiland van de Balearen en het trekt minder toeristen dan Ibiza of Mallorca, waardoor het er zelfs in het hoogseizoen lekker rustig is. Het eiland heeft bijna evenveel stranden als Ibiza en Mallorca samen, dus er zijn genoeg mogelijkheden voor zonaanbidders. Menorca is hét eiland binnen de Balearen voor gezinnen vanwege de rust, de kindvriendelijke hotels en de langzaam in zee aflopende stranden. Wat is er verder te doen? Ik heb 6 uitgebreide tips voor je verzameld.

1 – Waterparken
Zoals op veel plekken in Spanje vind je ook op Menorca geweldige waterparken: Aquacenter Menorca in Los Delfines en Aquarock in Cala’n Bosch. Hier kun je met het hele gezin een dag lang genieten van spectaculaire glijbanen en zwembaden.

2 – De hoofdstad Maó-Mahón
De hoofdstad Maó-Mahón ligt aan de zuidoostelijke kant van Menorca. Het is een sfeervolle stad met gezellige straatjes en pleinen, een mooie natuurlijke haven en interessante historische gebouwen. De stad heeft een rijke geschiedenis die start rond 205 voor Christus. Zo is het een deel van het Oost Romeinse rijk geweest, is het in 1287 heroverd door de Moren en in 1535 is de stad aangevallen door de Ottomanen, die zesduizend gevangenen als slaven meenamen naar de stad Algiers in Algerije. Iets na 1700 is de stad in handen geweest van de Britten, waardoor er nog steeds veel Britse invloeden zijn terug te vinden in de stad. 

3 – Barranco D’Algendar
In het zuidwesten van Menorca ligt de Barranco D’Algendar, een van de meest gevarieerde ecosystemen van het eiland. Het is een 7 kilometer lange kloof met wanden van soms wel 50 meter hoog. Het gehele jaar door stroomt water door de Barranco D’Algendar wat zorgt voor prachtige groene begroeiing. Door de kloof lopen kronkelende wandelpaden en tijdens je wandeling heb je de kans om adelaars en gieren te zien. Ook kun je onderweg ruïnes en overblijfselen uit de prehistorie tegenkomen. 

4 – Natuurgebied S’Albufera d’Es Grau
Ten noorden van Maó-Mahón bevindt zich het belangrijkste natuurgebied van het eiland: S’Albufera d’Es Grau. Het bestaat uit moerasland, een stuk kustlijn en vijf kleine eilandjes. In het 5000 hectare grote moeraslandschap komen zo’n 200 verschillende vogelsoorten voor en het is daarom bijzonder geschikt voor wandelaars en natuurliefhebbers. Je kunt het natuurgebied wandelend (het voetpad Camí de Cavalls) of vanuit de kajak verkennen.

5 – Monte Toro
De Monte Toro is 350 meter hoog en daarmee het hoogste punt op Menorca. Op de heuvel staat het Santuarii de Toro, een franciscanessenklooster (uit 1670) en pelgrimsoord. Het klooster staat vooral bekend om het beeld van deVerge del Toro, de patroonheilige van Menorca, dat zich in de kerk bevindt. Volgens de locals wordt het beeld al vanaf de 13de eeuw vereerd. Het beeld wordt tegenwoordig met name op de eerste zondag van mei door pelgrims bezocht. Tijdens het Festa de la Verge del Toro dalen pelgrims, nadat ze de mis hebben bijgewoond, op hun knieën de trappen af naar Es Mercadal.

Bij het klooster staat een groot beeld van Christus ter nagedachtenis aan de Menorcanen die gestorven zijn tijdens de oorlog in Marokko in het begin van de 20ste eeuw. Een ander monument is gebouwd ter herinnering aan alle Menorcanen die naar Algerije zijn geëmigreerd toen het een Franse kolonie was.

Niet alleen vanwege het klooster en de monumenten is de Monte Toro zeer de moeite waard, maar ook om het prachtige uitzicht dat je vandaar hebt over het eiland. Bij helder weer kun je over het hele eiland kijken en zelfs het Tramuntanagebergte op Mallorca zien.

6 – Onderwaterwereld
Het zeer heldere water rondom Menorca maakt het geschikt voor duikers en snorkelaars. Eigenlijk zijn bijna alle stranden op Menorca de moeite waard om te gaan snorkelen. Maar je kunt de onderwaterwereld ook ontdekken door een excursie met een glasbodemboot te maken.

De 5 mooiste snorkelplekjes van Menorca zijn:

  • Cala Tamarells
  • Caló Fondo o Ses Olles de Binissafúller
  • Cala Morell
  • Cala Viola de Ponent
  • Cala en Porter
0 thoughts on “Wat is er te doen op Menorca?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.