Ibiza – het hipste eiland van de Balearen

Ibiza is al jarenlang hip(py) en happening. Het is een relatief klein eiland, zes keer zo klein als Mallorca. Ik kwam er op mijn 18e nadat ik mijn havodiploma had gehaald en het doel van die reis was feesten. Dat hebben we geweten. Ibiza is een walhalla qua uitgaansleven, onze eigen beroemde DJ’s komen er ook vaak. En toch concentreert het toerisme zich hoofdzakelijk rond de grotere badplaatsen. De rest van het eiland is rustig, zelfs idyllisch te noemen. In dit blog geef ik je 8 tips om te genieten op Ibiza.

1 – Stranden
De 200 km lange kustlijn van Ibiza is zeer gevarieerd, met inhammen met fraaie witte zandstranden, kleine baaitjes en mysterieuze grotten. Er zijn meer dan 70 verschillende stranden op het eiland en het ene baaitje is nog mooier dan het andere. Ben jij nieuwsgierig naar de secret beaches op dit eiland? Bezoek dan deze website.

In Playa d’En Bossa ligt het langste zandstrand van Ibiza en vooral het zuidelijke deel hiervan is erg populair onder jongeren. Rondom bijna ieder strand zijn vele bars en restaurants te vinden.

En heb je al gehoord van Es Vedra, een indrukwekkende rotsformatie met een sterk magnetisch veld, en het strand van Atlantis? Bestaat het echt? Lees dan dit leuke blog.

2 – Uitgaansleven
Het uitgaansleven van Ibiza is zeer omvangrijk en veel toeristen komen hiervoor naar het eiland. De populaire clubs en poolparty’s, zoals Ocean Beach, Amnesia, Hï Ibiza, Privilege (de grootste nachtclub ter wereld) en Pacha bevinden zich nabij Ibiza-Stad, Sant Antoní en Playa d’en Bossa.

3 – Ibiza-stad
Ibiza-Stad wordt door de inwoners Eivissa genoemd. Wandel lekker door de historische kern van de stad, Dalt Vila, rond het bolwerk en op de vestingwallen die al werden gebouwd in de 16e eeuw, om de stad te beschermen tegen piraten. Het uitzicht vanaf de vestingwallen is verbazingwekkend mooi en je hebt direct een goed zicht op Ibiza-Stad. Duik daarna de stad in en slenter door de smalle steegjes. Dalt Vila geeft je een bijzonder kijkje in een fascinerende en kleurrijke geschiedenis. Niet alleen door de stadsmuren uit de renaissance, waarmee Dalt Vila wordt omsloten, maar ook vanwege de historische pleinen, de kathedraal en de zeventien bastions. Niet voor niets staat Dalt Vila sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

4 – Restaurantdorp
Op een half uur rijden van Ibiza-stad ligt Santa Gertrudis de Fruitera, een gezellig dorpje met een autovrij centrum waar de locals zich op het dorpsplein rondom de kerk begeven. Santa Gertrudis de Fruitera staat bekend om de vele restaurantjes en heeft daarom als bijnaam ‘restaurantdorp’, je kunt er heerlijk eten.

5 – Las Dalias
Las Dalias in Sant Carles – op zo’n 20 minuten rijden van Ibiza-Stad – is dé hippiemarkt van Ibiza. Wat begon met vijf kraampjes is uitgegroeid tot een markt met meer dan 200 kraampjes. Tot op de dag van vandaag vind je hier elke zondag duizenden mensen, zeker in het hoogseizoen, die de hippiesfeer van het eiland willen proeven. Terwijl je langs de kraampjes struint, hoor je op de achtergrond de relaxte muziek, live gedraaid door DJ’s. Kijk voor meer informatie over Las Dalias op de website: https://lasdalias.es
6 – Necropolis Puig des Molins
De necropolis Puig des Molins, oftewel de heuvel van de windmolens, is een oude begraafplaats en één van de populairste bezienswaardigheden van Ibiza. De ondergrondse graftombes van Puig des Molins behoren tot de best bewaard gebleven graftombes ter wereld. Het is tevens de grootste begraafplaats uit de Fenicische tijd en is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De begraafplaats omvat 3500 ondergrondse graven. 340 graven zijn van buitenaf te zien, maar je kunt ook een rondleiding krijgen in een gedeelte van de ondergrondse graftombes.
7 – Sant Llorenç de Balàfia
In het binnenland van Ibiza, ten zuidwesten van Sant Miquel de Balansat ligt het dorp Sant Llorenç. Op 1,5 km van dit dorp ligt het gehucht Balàfia, dat een perfect voorbeeld is van de traditionele architectuur van het eiland. Balàfia is een versterkte nederzetting en het enige overgebleven Moorse dorp van Ibiza. De bouw laat zien hoe de boeren zich vroeger verdedigden tegen aanvallen van piraten. Balàfia bestaat uit vijf kubusvormige, witgeschilderde huizen/boerderijen met platte daken, dikke muren en kleine ramen. Aan twee van de huizen zijn verdedigingstorens gebouwd en een derde toren staat iets verwijderd van één van de huizen. De torens zijn roodbruin, of amandelkleurig. De woningen zijn allemaal privéeigendom en u kunt ze dan ook alleen van buiten bekijken. Sant Llorenç is nog steeds een landbouwgebied en wanneer u de plaats bezoekt moet u beslist de tijd nemen voor een kleine wandeling door het gebied, dat gekenmerkt wordt door amandelbomen, granen en fruitbomen. Een bezoek aan de kerk van Sant Llorenç is tevens de moeite waard.
8 – Cova de Can Marca
Cova de Can Marca behoort tot de oudste grotten van Ibiza. De grot is ruim 100.000 jaar geleden gevormd. Door de jaren heen zijn er prachtige stalagmieten en stalactieten ontstaan in de grot. Deze worden ook wel druipstenen genoemd, die langzaam naar elkaar toe groeien. En je ziet er veel watervallen en waterbeddingen die inmiddels zijn versteend, wat een fascinerend gezicht is. Voordat je de grot binnengaat is Torre des Molar uit 1750 ook een bezoekje waard vanwege het prachtige uitzicht.
0 thoughts on “Ibiza – het hipste eiland van de Balearen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.