Wandelen door het maanlandschap op Lanzarote

Houd je van maanlandschappen? Ga dan naar Lanzarote. Dit Canarische eiland wordt ook wel Vuureiland genoemd vanwege de bijna 300 vulkanen. Het binnenland van Lanzarote doet denken aan een maanlandschap. In 1993 werd Lanzarote door Unesco benoemd tot biosfeerreservaat,

Lanzarote is waarschijnlijk vernoemd naar de zeevaarder Lanzarotto die hier in 1312 aan land ging. In 1402 werd het eiland veroverd door Jean de Béthencourt. Omdat Lanzarote zo dicht bij de Afrikaanse kust ligt, was het land in de 16de en 17de eeuw vaak doelwit van aanvallen van piraten.

Wandelen door het maanlandschap
Lanzarote is vanwege het kale, vulkanische landschap een bijzonder eiland. Toeristen komen om te wandelen door het binnenland en om langs de kust te genieten van zon, zee en strand. Vrijwel het hele jaar door bereikt de temperatuur namelijk de 20° grens. Bovendien regent het erg weinig met vrijwel geen neerslag tussen mei en september. In de zomer worden vaak temperaturen van rond de 27° gehaald.

Bouwregels
Tot de opkomst van het toerisme leefden de bewoners van Lanzarote van landbouw en visserij. Tegenwoordig komt 80% van de inkomsten van het eiland uit het toerisme. Toch tref je op Lanzarote geen hoogbouwcomplexen aan, omdat er strenge bouwregels gelden ten aanzien van hoogte, kleur en stijl van nieuwe bebouwing waardoor het unieke landschap beschermd blijft.

Wat is er te doen op Lanzarote?

  1. De grootste toeristische trekpleister van Lanzarote is hetnationaal park Timanfaya. Dit park is ontstaan in de 18de eeuw toen bij een vulkaanuitbarsting lava grote delen van het eiland bedekte. Vulkanisch gesteente en koperkleurig zand vormen nu een bijzonder en indrukwekkend landschap.
  2. In de hoofdstad, Arrecife, en in de grote badplaatsenPuerto del Carmen, Playa Blanca en Costa Teguise vind je de mooiste stranden, leuke winkels en gezellige horecagelegenheden.
  3. Bezoek zeker het onderwatermuseum: Museo Atlántico. We schreven er al eerder dit blog over.
  4. Voor de kustlijn van Lanzarote staat het Castillo de San Gabriel. Deze burcht werd in de zestiende eeuw gebouwd als verdedigingsfort tegen de piraten die Arrecife regelmatig belaagden. Tegenwoordig doet het bouwwerk dienst als museum en is het een fraai uitzichtpunt op de stad. Je bereikt het kasteel onder andere via de Puente de las Bolas, oftewel de Kogelbrug.
  5. Een tweede fort dat in Arrecife gebouwd werd is het Castillo de San José. Deze burcht is in de achttiende eeuw gebouwd op een klif bij de haven van Arrecife. Ook vanaf dit fort heb je prachtig zicht op de drukke haven. In het Castillo de San José is tegenwoordig het Internationaal Museum voor Hedendaagse Kunst gevestigd.
  6. Stedenbouwkundige en kunstenaar César Manrique heeft ervoor gezorgd dat nieuwbouw aan bepaalde eisen moet voldoen met betrekking tot de hoogte, stijl en kleur. Het door hem gebouwde huis inTahiche is tegenwoordig een museum voor moderne kunst en absoluut een bezoek waard.
  7. Andere aanraders zijn deschilderachtige dorpen Haría en Yaiza.
  8. Watersporten zijn populair op Lanzarote en met namede noordkust biedt prima surfomstandigheden.
  9. Heb je tijd over? Bezoek dan de Cueva de los Verdes grot of Isla Graciosa, het kleinste bewoonde eiland van de Canarische Eilanden.
0 thoughts on “Wandelen door het maanlandschap op Lanzarote”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.