El Hierro – Het kleinste en milieuvriendelijkste Canarische Eiland

El Hierro – ook wel La Isla Chiquita genoemd – is het kleinste Canarische Eiland, het is zo’n 30 km lang. En dit kleintje is uniek. Het is een vulkanisch eiland en behoort tot de door UNESCO erkende biosfeerreservaat-gebieden. De eco-projecten op El Hierro zijn beroemd en dienen als voorbeeld voor onderzoekers en wetenschappers van over de hele wereld.

Je gaat naar El Hierro voor de rust en de stilte. Dat mag duidelijk zijn. De natuur is er bergachtig, woest, bosrijk en ongerept. Een walhalla voor de echte wandelaars én voor duikers, want de onderwaterwereld van El Hierro is ook uniek.

Onderwatervulkaan
Wist je dat de onderwatervulkaan Tagoro zich hier bevindt? In 2011 werden 600 inwoners geëvacueerd toen Tagoro onder water grote hoeveelheden gas in de lucht begon te spuwen, na een aardbeving met een schaal van 4.3. De zee kleurde zelfs groen door deze vulkaangassen en er waren lavabubbels te zien. De vulkaan raakt elke dag dichter bij het zeeniveau. Dit fenomeen trekt natuurlijk heel veel duikers.

Zelfvoorzienend
De 11.000 bewoners van El Hierro zijn erg natuurbewust. Elektrische voertuigen zijn er doodnormaal, want het eiland heeft als doel om via hernieuwbare energiebronnen volledig zelfvoorzienend te worden. Zo werd er in 2015 een nieuwe windenergiecentrale geopend die in 2018 al instond voor meer dan de helft van de energie die nodig is voor het eiland.

Zwemmen
Wat is er nog meer te doen op El Hierro, behalve duiken en wandelen langs de diverse kraters en door de oneindige bossen? Zwemmen! Ondanks dat er nauwelijks stranden zijn, kun je er fantastisch zwemmen, want El Hierro beschikt over natuurlijke zwembaden in de zee, zoals Charco Azul en La Maceta, beide gelegen in La Frontera.

Hoe kom je er?
Je kunt naar El Hierro met de ferry vanuit Tenerife, La Gomera of Gran Canaria. Maar ik ontdekte dat de Canarische Eilanden een eigen vliegtuigmaatschappij hebben. Op bintercanarias.com zie je dat je in 30-40 minuten onder de 25 euro van het ene naar het andere eiland vliegt. Ook naar El Hierro. Dat lijkt me nou ideaal!

0 thoughts on “El Hierro – Het kleinste en milieuvriendelijkste Canarische Eiland”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.