Onder water naar een museum – Het kan op Lanzarote

Toen ik dit las, viel ik echt bijna van mijn stoel. Een museum onderwater met 10 tentoonstellingen. Onder water! Museo Atlántico vind je op het Canarische eiland Lanzarote. En ja, natuurlijk moet je een duikuitrusting huren om het museum te kunnen bezichtigen. Hoe gaat dat in z’n werk en wat kun je ervan verwachten?

Het museum ligt op 15 meter diep op de zeebodem voor de zuidkust van het eiland, in de buurt van de Bahía de Las Coloradas, en bestaat uit 10 groepen beelden. De beelden zijn gemaakt door de Britse beeldhouwer Jason deCaires Taylor. Hij is bekend vanwege zijn onderwatercreaties en heeft als doel het publiek bewust te maken van het belang van het behoud van het leven in zee en het creëren van leefgebieden ten gunste van de dieren en planten.

De onderwater tentoonstellingen

De beeldhouwer exposeert verschillende (groepen) beelden die een verhaal vertellen. Zo is er de Rubicon, een groep van 35 beelden van mensen die allemaal richting een muur lopen. Hiervoor hebben echte inwoners van Lanzarote model gestaan. Daarnaast kun je het beroemde Vlot van Lampedusa zien, een verwijzing naar de huidige vluchtelingencrisis. Een ander onderdeel is een groep kinderen in kleine bootjes, genaamd Los Jolateros. Verder zijn er diverse beelden die half cactus en half mens zijn waarmee de vervlechting van mens en natuur wordt uitgebeeld. Als verwijzing naar de moderne samenleving en technologie zijn er ook beelden van een stel dat een selfie neemt en van een aantal fotografen. In de Portal kijkt een beeld naar een spiegel waarin de oppervlakte van de oceaan wordt gereflecteerd. Deregulated laat een speeltuin zien waarin zakenmannen in pak spelen op een schommel en een wip. De laatste groep laat een 200-tal beelden van mensen zien die in een cirkel zijn neergelegd.

Duikend naar het museum

Om dit spectaculaire museum te bezoeken moet je een duikuitrusting huren bij een van de plaatselijke duikwinkels op Lanzarote en een rondleiding met een groep maken. Dive College Lanzarote neemt vrijwel dagelijks duikers mee met de boot naar deze unieke duikplaats. Deze duikschool biedt snorkelaars ook de mogelijkheid om deze bijzondere plek te bezoeken met een speciale snorkeltour. Vanaf de oppervlakte zie je dan wel de vormen en contouren van de beelden, maar geen details. Voor mensen die geen duikbrevet hebben biedt de duikschool een speciaal programma dat uit drie onderdelen bestaat: een proefduik vanaf de kant, een zwembadles om een aantal duikvaardigheden te leren en een bootduik naar het Museo Atlántico. Voor de proefduik maak je na een korte uitleg van de theorie samen met een instructeur een duik in zee. Na de zwembadles maak je een bootduik naar het onderwatermuseum met een privégids. Duik je liever niet? Dan kun je vanuit een boot met glazen bodem genieten van dit bijzondere schouwspel.

Geopend

Een bezoek aan het Museo Atlántico lijkt mij een magische ervaring die hopelijk leidt tot meer begrip voor de noodzaak om onze prachtige onderwaterwereld meer te waarderen en te beschermen. Het is open voor het publiek van 9:30 tot 17:30 uur, van maandag tot en met zaterdag, en tickets kosten tussen de 8 en 12 euro, exclusief duikuitrusting en certificering.

0 thoughts on “Onder water naar een museum – Het kan op Lanzarote”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.