Waar vier je een witte kerst in Spanje?

In eerste instantie associeer je Spanje met zon, zee en strand, niet met sneeuw. Toch kent Spanje hoge bergketens waar het ’s winters echt ruim onder het vriespunt is. Dat betekent dat je in Spanje meer kans hebt op een witte kerst dan in Nederland. Waar vind je die sneeuw dan? In de Pyreneeën, in Parque Nacional Picos de Europa, de Sierra Nevada, maar ook in de regio’s Salamanca en Madrid! Natuurlijk kan ik het dan niet laten om in dit blog iets over de skigebieden te vertellen.

De Pyreneeën van Aragón
In de Pyreneeën van Aragón vind je genoeg sneeuw in de winter. Er liggen meerdere skigebieden waar je vanaf 3000 meter de pistes af kunt suizen.

 • Het oudste wintersportgebied dat Spanje kent is Candanchú, dat is verbonden met het Franse skigebied Somport. De skischool daar staat erg hoog aangeschreven.
 • Astún is de plek waar de skiliften al vertrekken vanaf een hoogte van 2.300 meter.
 • Ook de skigebieden Formigal en Panticosa, gelegen in Valle de Tena, mogen er zijn.
 • Voor een goede après-ski is het dorpje Benasque in Cerler de ideale uitvalbasis.

De Catalaanse Pyreneeën
In de Catalaanse Pyreneeën ben je verzekerd van een witte kerst.

 • Baqueira Beret ligt in het mooie natuurgebied Valle de Arán. Hier gaat de beruchte koning Juan Carlos I altijd met zijn familie skiën.
 • En in het nieuwe en hypermoderne skistation Boí Taüll Resort kun je zelfs tot 2751 hoogte de berg op, maar je kunt er niet overnachten.
 • De twee skigebieden La Molina en Masella vloeien in elkaar over. Je kunt hier 111 kilometer skiën. In Molina wordt veel georganiseerd, heel knus voor een witte kerst. 
 • Rondom de skigebieden liggen tal van kleine gezellige dorpjes met een grote historie: Romeinse, gotische en modernistische monumenten. Ook leuk tijdens de feestdagen.
 • De skigebieden Porte del Comte, Port Ainé, Rasos de Pequera, Vallter, Tavascán en Vall de Nuria zijn vanuit Barcelona juist gemakkelijk te bereiken.

Cordillera Cantabrica in Picos de Europa
Wat nog wel eens wordt vergeten is Parque Nacional Picos de Europa, de enorme bergketen in Asturias, Cantabrië en Castilla y Léon. Zelfs in de zomer kun je hier nog sneeuw aantreffen. In de Cordillera Cantabrica vind je maar liefs vijf skigebieden van Picos de Europa:

 • Manzaneda ligt in een bos waar je door heen kunt skiën.
 • De dichtbegroeide pistes van Leitarigos liggen vlakbij het natuurpark Somiedo, waar je oog in oog kunt staan met een bruine beer.
 • Voor de langlaufliefhebber is het goed toeven in Valgrande Pajares.
 • San Isidro staat bekend om zijn ijsmeren Isoba en Ausente en de grotten Valporquero.
 • Alto Campoo is juist weer heel geschikt voor kinderen, zij kunnen in het vriendelijke landschap snel het skiën onder de knie krijgen.

Sierra de Béjar, Sierra de Gredos en Sierra de Guadarrama bij Salamanca
In de provincie Salamanca vind je het hypermoderne skigebied van de Sierra de Béjar, La Covatilla met 19 km aan pistes. Ook in Sierra de Gredos en Sierra de Guadarrama kun je genieten van een witte kerst. Erg leuk natuurlijk om je kerstvakantie te combineren met de prachtige universiteitsstad Salamanca. Sneeuw én cultuur opsnuiven.

Het Sistema Central bij Madrid

Ja, zelfs een uurtje rijden van de hoofdstad kun je rekenen op sneeuw in het Castiliaans Scheidingsgeberte. Hier maken de Madrilenen dan ook veel gebruik van. De skigebieden vind je in la Panilla, Valdesqui en Navaserrada. En op de grens tussen de provincies Segovia en Madrid ligt Navacerrada met slechts 10 km aan pistes, maar je hebt wél een witte kerst.

Sierra Nevada
In een eerder blog schreef ik al over onze witte droom. In de Sierra Nevada, bij Granada de berg op, vind je het meest spectaculaire skigebied van Spanje. In Soy y Nieve kun je het langst genieten van de sneeuw. Dit gebied is zeer sneeuwzeker omdat de skigebieden tot op wel 3.300 meter hoogte reiken. De sprookjesstad Granada en het uitzicht vanaf de bergtoppen op zee maakt dit winterse tafereel wel compleet.

Bronnen: wintersportfanaat.nl, spanjetoptien.nl, inspanje.nl

1 thought on “Waar vier je een witte kerst in Spanje?”
 1. Heerlijke plaatjes. Gisteren zag ik ergens Granada met de prachtige bergtoppen van Sierra Nevada. Magisch mooi. Wat een stad. Die ga ik nog een keer herontdekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.