Waar moet je heen voor de beste cider?

De beste cider vind je in Noord-Spanje, namelijk in Baskenland en Asturias, maar ook in Cantabrië en Galicië. De vruchtbare grond, natuurlijke irrigatie en milde oceaan zorgen voor een ideaal appelklimaat. Cider – sidra op z’n Spaans, sagardoa op z’n Baskisch – is een van de meest ambachtelijke producten van het land. Cider is een drankje met veel geschiedenis, dat al werd geconsumeerd door oude Hebreeën en Egyptenaren.

Cider wordt gemaakt van de appels die groeien aan de vele appelbomen die in september worden geplukt. Hierna worden de appels gefermenteerd en zo’n drie maanden tot soms wel drie jaar ontstaat een troebel gele drank met een subtiel alcoholpercentage (4-6%). De sidra heeft een scherpe, droge en licht zure smaak.

Het drinken van cider in Noord-Spanje is een onvergetelijke ervaring vol van tradities en echt een sociale gebeurtenis. Vroeger was het proeven van de eerste cider van het jaar al een groot feest. Om te testen of de cider goed smaakt, werden er feestelijke bijeenkomsten georganiseerd, espicha`s genaamd, waarbij de kraan van de ciderton werd geopend om de nieuwe cider te proeven. Om te voorkomen dat de ciderproevers na het zoveelste glas dronken raakten en dus niet meer goed konden bepalen of de cider wel goed was, werden er op lange tafels verschillende hapjes geserveerd zoals worsten, ham, kaas, gekookte eieren, aardappeltortilla en rijst met melk. Een feest waar de eigenaar van de ciderproductieboerderij en diens familie elk jaar weer naar uitkeken.

Baskenland
Al in de 11e eeuw brouwden de Basken hun eigen cider. Met name in Gipuzkoa, de omgeving van San Sebastián zijn veel ciderhuizen in oude boerderijen te vinden. Vroeger trokken de mensen naar een sagardotegi – wat Baskisch is voor een ciderhuis – om er hun cider te kopen, maar zeker ook te proeven. Er werd hier dan rechtstreeks uit de enorme vaten getapt van verschillende ciders. Aangezien de Basken liever niet op een lege maag dronken, werden er hier ook maaltijden gemaakt. Zo werden de ciderhuizen ineens van brouwerij ook een soort restaurant en plek waar mensen gezellig wilden samenkomen om te genieten van cider en eten.

Tegenwoordig wordt er elk jaar meer dan 12 miljoen liter cider geproduceerd in heel Baskenland, met Astigarraga in de provincie Gipuzkoa als hot spot. Maar ook in Urnieta, Ursubil en Hernani kun je ciderhuizen bezoeken. 

Asturië
Het hart van de cidercultuur is echter Asturië. Al in de 1e eeuw voor Christus werd hier cider geproduceerd. De Comarca de la Sidra is een beschermd gebied dat bestaat uit zes gemeenten in Asturië, tussen de zee en de bergen, waar cider de rode draad vormt in de geschiedenis en tradities. Deze zes steden – Bimenes, Cabranes, Colunga, Nava, Sariegu en Villaviciosa – hebben de DO (Denominación de Origen, garantie voor herkomst) voor Asturische Cider verkregen voor hun uitmuntendheid in het ciderbereidingsproces.

Op 15 augustus wordt in Nava jaarlijks het Cider Festival gehouden met een Internationale Cider Gieten Comepetie. In Nava staat ook het cider-museum.

Cantabrië
De cider in Cantabrië is het best in Potes. In dit gebied werd cider in de Middeleeuwen als betaalmiddel gebruikt, maar de productie werd in het midden van de 19e eeuw onderbroken omdat het rendabeler werd om de boomgaarden in weiland om te zetten. Tegenwoordig is de productie veel minder, zeker in vergelijking met de hoeveelheden van Asturië en Baskenland. Sommige lokale merken ontvangen echter onderscheidingen en er is een aantal cider-beurzen.

Veel liefhebbers geven wel de voorkeur aan de Cantabrische cider, omdat het halverwege ligt tussen de zuurgraad van Baskische cider en de zoetheid van Asturische cider. Je kunt deze speciale cider het beste drinken in Liébana, Torrelavega, Santillana del Mar, Cabezón de la Sal of Castro Urdiales.

Galicië

Wat veel mensen niet weten, is dat je bijna de helft van de appels geproduceerd voor cider vindt in Lugo, Galicië.

Al sinds de IJzertijd! Het grootste Galicische merk cider is Maeloc, eigendom van de eigenaars van het beroemde bier Estrella Galicia, dat 10 miljoen liter cider per jaar produceert. Deze fabriek verwerkt ook unieke ciders met peren, aardbeien en bramen.

Hoe drink je cider volgens de traditie?
Hier dien je op te letten als je een sideria bezoekt:

  • Cider drink je rechtstreeks uit het vat óf je nuttigt een hele fles. 
  • Cider schenk je niet zelf in, daar heb je een getrainde escanciador voor nodig. Met rechte rug, gestrekte arm en serieuze gezichtsuitdrukking schenkt deze ober de cider van meer dan een meter hoogte in het glas.
  • Cider drink je in één slok weg. Doordat de escanciador de cider vanaf grote hoogte inschenkt, klettert de drank met kracht in het glas. Hierdoor komt er veel lucht bij waardoor de cider het best tot zijn recht komt. Je dient het glas dan ook gelijk in één teug leeg te drinken, anders slaat de drank dood.
  • Het laatste beetje drink je niet op. Zoals de meeste tradities in Spanje is het drinken van cider een groepsactiviteit. Cider-glazen worden daarom vaak onderling gedeeld. Het laatste restje drank wordt gebruikt om de rand van het glas ‘schoon te spoelen’.

Ook staat het op de grond gooien van cider symbool voor het teruggeven aan de aarde wat van de aarde is genomen. Slimme bareigenaren bezaaien de vloer van hun bar dan ook met vochtabsorberend zaagsel. Samen met de prikkertjes van de pintxos die ook op de grond worden geworpen, vormt het een chaotisch maar gezellig geheel.

Bronnen: idealista.com, masspanje.nl, bnnvara.nl, spanje.blog.nl, smaakvolsansebastian.nl
0 thoughts on “Waar moet je heen voor de beste cider?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.