In Spanje eet je gewoon 5x per dag

Waarom wij zo graag in Spanje komen, is onder andere vanwege het leefritme. En leefritme = eetritme, toch? Zo belangrijk als eten voor Spanjaarden is, zo is dat ook voor mijn lief met zijn Indo-roots. En ik sluit me daar graag bij aan. De Nederlandse keuken en het Hollandse eetritme heeft ons nooit kunnen bekoren. Bovendien zijn wij meer avond- dan ochtendmensen, dus dat je in Andalusië pas om 21:30/22:00 uur gaat dineren, bevalt ons prima!

Spanjaarden ontbijten niet echt. Niet zoals Nederlanders gewend zijn, tussen 7 en 8 uur ’s ochtends een bakje yoghurt, cornflakes of een boterham. Nee, de Spanjaarden pakken het anders aan.

El desayuno
Het ontbijt (el desayuno) is karig. Voordat de werk- of schooldag begint, drinken Spanjaarden alleen een café con leche, een soort koffie verkeerd, of chocolademelk. Hooguit met een droog koekje of cakeje. Maar ja, de lunch is pas rond 14 uur, dus hoe houden ze dat vol? Er zijn toch calorieën nodig om de dag door te komen?

 

El almuerzo
Het 11-uurtje vervangt eigenlijk het ontbijt. El almuerzo bestaat uit een bocadillo, een flink stokbrood met willekeurig Spaans beleg, zoals morcilla (bloedworst), calamares (inktvisringen), tortilla de patata of jambón. En de minder grote eters, of de zoetekauwen, kiezen voor een croissant of magdalenas, dat zijn broodjes met spijs-, chocolade- of cremevulling. Wat daar natuurlijk wel bij hoort, is een caña, een biertje of wijntje.

Volgens onze correspondent Ingrid Smit is visrestaurant El Tintero in El Palo, Málaga een absolute aanrader voor de lunch.

La comida
De lunch, la comida, is de belangrijkste maaltijd van de dag en bestaat meestal uit drie gangen: een voorgerecht (soep, iets met eieren of een salade), een hoofdgerecht met vis of vlees en een nagerecht (vaak fruit of een soort pudding). La comida betekent ook letterlijk ‘eten, maaltijd’. Bij ieder willekeurig restaurant kun je voor een hele aantrekkelijke prijs menu del día bestellen. ‘Uiteten’ gaan is voor Spanjaarden dus ook niet iets speciaals, want vrijwel iedereen kan het zich financieel veroorloven vanwege de toegankelijke prijzen.

La merienda
En dan is het borreltijd! La merienda, het 18-uur snackmoment om de inwendige mens tot aan het diner nog even te voeden met een paar tapas of een kleine snack.

La cena
Tot slot natuurlijk la cena, de avondmaaltijd. Deze is meestal wat lichter – brood, soep, salade, vis – dan de lunch en wordt pas tussen 21 en 22 uur genuttigd.

Per regio
Natuurlijk zijn er verschillen per regio en is het afhankelijk van je beroep. Een caña bij het 11-uurtje wordt door bijvoorbeeld bouwvakkers echt niet overgeslagen, maar wanneer je minder fysieke arbeid verricht, kan zo’n alcoholisch drankje flink binnekomen aan het einde van de ochtend.

Het Spaanse gezonde eetritme
Wij zijn ook niet echt ontbijt-mensen en daarom bevalt het Spaanse eetritme ons zo goed. Bekend is dat je beter zwaarder kunt lunchen dan dineren, zodat je niet met een zware maag naar bed gaat. Niet voor niets scoren Spanjaarden zo hoog op de ‘gezondheidsranglijst’. Dit eetritme – in combinatie met de hoeveelheid zonuren, het sociale aspect (eten doe je samen) en het buitenleven – is onder andere waarom we zo van Spanje houden.

1 thought on “In Spanje eet je gewoon 5x per dag”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *