Op zoek naar een huis in Spanje? Ontdek Idealista, de Spaanse Funda!

We verbleven een paar dagen in Castillo de Monda in de Sierra de las Nieves. We bezochten de pueblos blancos, aten sardientjes op het strand aan de Costa del Sol en reden de meest fantastische routes. We waren al verliefd op Andalusië, maar toen we door Coín slenterden wisten we: hier willen we wel wonen.

’s Avonds in het hotel zocht manlief naar huizen. Wat kost het hier eigenlijk? Vroeg hij zich af. Hoeveel huis en tuin krijg je hier dan voor bijvoorbeeld 2 ton? Hij ontdekte een paar Spaanse huizensites, maar deze navigeerden niet fijn; slechte kwaliteit foto’s, toelichting in het Spaans… “Nou, hier kunnen ze nog wat leren van Funda” mompelde hij.

Eenmaal aan het diner raakten we in gesprek met een Nederlandse ober. Hij vertelde enthousiast over zijn werk in Castillo de Monda en de streek waar we verbleven. Ook hij was al op zoek naar een huis, in Coín notabene. Hij attendeerde ons op idealista.com. En inderdaad, dit is het soort website dat we zochten. Sindsdien zijn we abonnee en volgen we de Spaanse huizenmarkt op de voet.

Hoe werkt Idealista?

Wel iets anders dan Funda namelijk. In eerste instantie kom je op een Spaanstalige homepage, maar je kunt rechts bovenin meteen je eigen taal selecteren. En dan?

Maak eerst een account aan door bovenin de menubalk te klikken op ‘Log in’ (meld je aan als particulier). Hierna klik je op de button ‘Ga naar idealista’.

Indien je precies weet in welke plaats je een woning zoekt (koop of huur), kun je de plaatsnaam selecteren. Maar wij zoeken in een hele regio. Dan is het veel handiger om ‘je eigen gebied te tekenen’. Je selecteert dan bijvoorbeeld Granada en klikt op ‘zoek’.

Vervolgens zie je deze pagina. Klik op ‘teken je eigen gebied’ en er verschijnt een Google maps kaart die je met het plusje en minnetje rechts onderin kunt in- en uitzoomen.

Klik met je muis ergens in de kaart, en er verschijnt een rondje. Ik zet het rondje bijvoorbeeld vlak voor Málaga en klik vervolgens iets boven Granada. Hierna klik ik in de buurt van Almeria en dan weer terug naar Málaga. Het paarse vlak dat je hier ziet is ons zoekgebied. Je kunt het zo klein of groot maken als je zelf wilt.

Hierna klik je op de paarse buttons naar het aanbod met huizen. Dan kom je op een pagina die lijkt op Funda. Links kun je allemaal keuzes en selecties aanvinken over hoeveel slaapkamers, badkamers, enz.

Linksboven zie je ook een paarse button met ‘Opslaan zoekopdracht’. Dat is reuze handig natuurlijk, want je kunt het nieuwe aanbod woningen in jouw geselecteerde streek dan in je mailbox ontvangen. Bij ons is dit een groot onderdeel van voorpret. “Kijk schat, er zijn weer 10 nieuwe huizen te koop.” En dan zitten we samen te kwijlen achter de iPad.

De Idealista-app

Natuurlijk is het reuze handig om de Idealista-app op je telefoon en tablet te installeren. Het account (met zoekopdracht) dat je op de computer hebt aangemaakt, neemt de app gewoon over. En als je in Spanje bent, kun je in de app ook nog aangeven dat je op dat moment het huizenaanbod wilt zien van het plaatsje waar je dan bent. Ideaal toch?

Wij wensen je heel veel plezier met de huizenjacht.

2 thoughts on “Op zoek naar een huis in Spanje? Ontdek Idealista, de Spaanse Funda!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.