Huis kopen in Spanje? Denk dan aan een APK-keuring

Wij gaan er een huis kopen, over een aantal jaar. En een paar klanten en vriendinnen van ons zijn zich ook aan het oriënteren op de Spaanse huizenmarkt. We hebben ons er een beetje in verdiept, we scrollen vooral kwijlend door Idealista.com, maar weten nog niet precies wat het allemaal inhoudt. Meestal negeren we de gruwelverhalen over illegale bouw, het ontbreken van documenten en vergunningen, achterstallige belastingen, onjuiste inschrijving in het kadaster, onduidelijke eigendomspositie, gebrek aan ethiek, de bureaucratie… Maar dat is natuurlijk erg naïef. Het wordt tijd om de droomluiken te openen en op onderzoek te gaan. Gelukkig ontmoetten we de Nederlandse Ralph de Jong van het Spaanse bedrijf IGP.

Hoe kan het zijn dat het ondanks de tussenkomst van makelaars, advocaten en notarissen toch zo vaak misgaat en er elk jaar weer duizenden mensen slachtoffer worden? Die vraag stelden ze bij IGP (Inspección General de Propiedades: Algemene Woning Inspectie). “En hoe kunnen we kopers dan wél beschermen en het vertrouwen geven?” vertelt Ralph de Jong. “IGP is het register waar inspectiegegevens worden opgeslagen en bewaakt. Het is voor ons essentieel dat de koper zélf alles weet over de woning, waarbij we voor buitenlanders alles uitgeleggen in hun eigen taal.”

Hoe werkt een APK-keuring van je toekomstige huis?
Dat klinkt fijn, maar hoe werkt dat? “Dat begint met een APK-keuring voor woningen; we maken een ‘scan’ van de woning en dat verwerken we in een rapport” vervolgt Ralph. Hierna biedt IGP modelovereenkomsten die ervoor moeten zorgen dat alles duidelijk en netjes op papier komt, zonder onduidelijke interpretaties van de feiten. En tot slot dient een beveiligde betalingsregeling, met duidelijke voorwaarden, een einde te maken aan de onzekerheid (van grote hoeveelheden geld dat zonder enige garantie wordt overgemaakt; vreselijk hoe vaak dat gebeurt).”

Vertrouwen in de Spaanse rechtspraak?
IGP heeft dus als missie om belangrijke noodzakelijke maatregelen en uitvoerige controlemiddelen te treffen, zodat wij als kopers een eerlijk en objectief beeld krijgen van de woning die we willen aankopen. Kunnen we de advocaat die betrokken is bij de aankoop dan niet vertrouwen? Ralph: “Natuurlijk hoop ik dat je je advocaat kunt vertrouwen, maar de oorzaken van de problemen op de woningmarkt in Spanje zijn een gebrek aan controle op legaliteit, vaak door de overheid zelf, maar ook professionals die in mindere of meerdere mate meer bezig zijn met hun eigen inkomsten. Helaas, de praktijk leert dat de overheid niet in staat is om de problemen op te lossen. Bovendien is het vertrouwen in de rechtspraak bijzonder laag, zo blijkt uit een bevolkingsonderzoek. Meer dan de helft van de Spanjaarden (55%) beoordeelt de rechters en rechtbanken als niet objectief (waarbij 37% het als slecht en 18% het als zeer slecht beoordeelt). Slechts 5% beoordeelt de rechtbanken als objectief en onafhankelijk. De opmerking van advocaten ‘beter een slechte regeling, dan een goede rechtszaak’ bevestigt dit en is niet bepaald bemoedigend voor die kopers die een beroep moeten doen op hun rechten indien noodzakelijk. Daarom is het zo belangrijk dat elke koper weet wat hij koopt om toekomstige problemen te vermijden.”

Voorkomen van stommiteiten
Wij houden ervan om goed geïnformeerd te zijn en zo zelf de controle te houden. Bij het programma ‘Ik vertrek’ zien we vaak genoeg stommiteiten, dat willen we voorkomen.

Dank Ralph de Jong voor dit verhelderende interview.

 

Nieuwsgierig?
Kijk voor meer informatie op www.registro-igp.es en vraag naar Ralph de Jong als je geholpen wilt worden in het Nederlands of Vlaams.

1 thought on “Huis kopen in Spanje? Denk dan aan een APK-keuring”
  1. Bedankt voor dit informatieve stuk over het kopen van een huis in Spanje. Wij zijn beiden op pensioen en willen graag een groot deel van het jaar in Spanje doorbrengen. Voor avonturen à la “Ik vertrek” zijn we echter te oud en gewaarschuwd door de ervaringen van vrienden die het in Griekenland probeerden, wilden we toch goed beslagen ten ijs komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.