Wanneer we in de week voor Kerstmis in Granada zijn, vragen we bij diverse restaurants of we kunnen reserveren voor kerstavond of kerstdag. Maar nee, allemaal vertellen ze dat ze op die twee dagen tot 17.00 uur zijn geopend, reserveren voor de lunch kan dus wel. De Spanjaarden vieren ’s avonds Kerstmis met en bij hun familie.
Maar geen probleem, want dan gaan we lekker zelf koken. We verblijven in een prachtig appartement via Chezmoihomes (aanrader!), in het centrum van Granada. En laat dit nou één straatje verwijderd zijn van Mercado de San Augustín.
Verse vis, vlees, kruiden, groenten en fruit
Op 24 december sloffen we met boodschappentas naar de mercado van Granada. Ferry is de kok in ons huishouden, dus hij is aangenaam verheugd. We zijn al vaker in deze mercado geweest, maar nu wil hij echt iets speciaals gaan maken vanwege Kerstmis. De sfeer in de mercado is, zoals in iedere Spaanse markthal, verrukkelijk. Iedereen geniet van de weldaad aan verse vis, vlees, kruiden, groenten en fruit. De geuren en kleuren zijn magnifiek. Terwijl Ferry van het ene naar het andere stalletje wandelt, zie ik hem twijfelen. En het water loopt hem in de mond. Wat zal hij kiezen? Octopus, gamba’s, zo’n enorme bieflap of toch de beroemde Spaanse ham?
Ik ben aan het filmen en fotograferen en ineens staat hij te stralend voor mijn neus. “Kijk eens wat een grote gamba’s!” Hij vist een pakketje uit de tas, slaat het papier open en 6 reuzegamba’s van wel 20 cm staren me aan.
“Drie keer raden wat ik heb betaald!” jubelt hij.
“Uhmmm, 20 euro ofzo?” gok ik.
“Nee joh! 6,10 euro!”
Een joekel van een avocado
Bijna huppelend gaan we naar de groentestal. Daar mag ik kiezen, dat wordt nog lastig, maar ik wijs naar de enorme oesterzwammen, een joekel van een avocado en nog grotere tomaten. Wat ik zo fijn vind aan Spanje (en andere Zuid-Europese landen) is dat tomaten daar smaken zoals ze horen te smaken. In Nederland zijn we dat gewoon vergeten, zo jammer is dat.
Onze nieuwe kersttraditie
Na nog wat andere producten te hebben ingeslagen lopen we nog even langs de slijter voor een goede fles wijn en dan zijn we helemaal klaar voor ons kerstweekend in Granada! We genieten van een heerlijke tapas-kerstlunch op het terras (het is 22 graden) van Mítico Bar op Plaza de la Encarnación, waar ons appartement is. Daarna houden we siësta en dan beginnen we aan de bereiding van ons romantische Spaanse kerstdiner. Een nieuwe kersttraditie is geboren, dat weten we zeker.