Mijn eerste sherrymoment in Jerez de la Frontera

Drink jij wel eens sherry? Ik niet. In Nederland is sherry geen populair drankje en al helemaal niet hip. De Spanjaarden begrijpen daar niets van. In het uiterste zuidwesten van Spanje is sherry hot, dagelijkse kost. Toen ik 15 jaar geleden voor het eerst in Jerez de la Frontera was, wilde ik het meemaken. Met ons zoontje van toen 3 jaar oud, vonden we het wel wat gênant om naar een proeverij te gaan. Maar ja, we waren er nu toch, dus we zochten een bodega die een treintje had. Zo’n suf toeristentreintje. Dat vond onze peuter geweldig.

Het treintje reed ons langs de wijngaarden en een Engelssprekende gids legde alles tot in detail uit. Ook binnen in de bodega zagen we prachtige films over het productieproces en raakte de gids niet uitgesproken, wat een passie hadden deze mensen voor hun bedrijf en vooral het product. We vonden het echt leuk!

Proeven
Daarna mochten we proeven; ik wist niet dat er zo veel soorten sherry’s waren. Verrukkelijk! Heerlijk geserveerd met tapas natuurlijk, waar zoonlief ook lekker van mee-at. We waren verkocht en gingen met een fles droge sherry voor mijn man en een fles zoete sherry voor mij terug naar ons vakantiehuis. Die hele week dronken we ’s avonds sherry. We waren echt verkocht. Maar het gekke was dat het terug in Nederland in de vergetelheid raakte.

Welke druiven?
Sherry is eigenlijk een versterkte witte wijn. Palomino druiven worden gebruikt voor het produceren van droge sherry. Voor de zoetere sherry’s worden de Moscatel druif en de Pedro Ximénez druif gebruikt. In het gebeid rondom Jerez de la Frontera zit er veel kalk in de grond en er waait een zeebriesje over de wijngaarden, wat weer ten goede komt aan de smaak van sherry. Het gebied waar deze factoren optimaal zijn, wordt de ‘gouden driehoek’ genoemd. De drie hoeken worden gevormd door de steden Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María en Sanlúcar de Barrameda.

Solerasysteem
Om een sherry te maken wordt gebruik gemaakt van het Solerasysteem. Dit systeem houdt in dat sherry die al langer op vat heeft gerijpt, geleidelijk wordt vermengd met jongere sherry. In een opstapeling van fusten zit dan ook in de onderste fusten de oudere sherry en in de bovenste de jongste. Als er wat sherry uit de onderste wordt getapt, wordt dit fust bijgevuld met jongere sherry.

Daar was Tio Pepe weer
Pas toen ik vier jaar geleden in Sevilla was en daarna langs Jerez reed richting Cadiz, kwamen de herinneringen aan die heerlijke sherry weer terug. In die streek kun je het ook niet missen, want overal zie je de Tio Pepe reclame op de bilboards. Het jaar erna was ik met het hele gezin aan de Costa de la Luz en was ik wederom aangenaam verrast van de volle, zoete smaak toen ik een glas sherry op een terrasje bestelde.

Sherry in Nederland?
En toch komt het in Nederland niet mijn hoofd op om het te kopen of te bestellen. Deze zomer kochten we een fles op de luchthaven in Spanje en hij is nog onaangebroken. Sherry hoort in mijn smaakbeleving gewoon bij Andalusië. Daar liggen de roots van Tio Pepe, mede groot gemaakt door de Britten. Maar wist je dat de geschiedenis van de sherry 3000 teruggaat? Lees het hele verhaal over de oorsprong en de export op
Sherrywines. Super interessant!

Volgende keer met mijn oudste zoon
Dus ben je in die regio (Sevilla, Costa de la Luz), bezoek dan zeker een bodega! Mijn oudste zoon kan zich er natuurlijk niets meer van herinneren. Maar nu is hij 18, dus wat is er leuker dan met hem komende zomer een bodega te gaan bezoeken? Deze keer mag het er ook een zijn zonder treintje. Ik denk in El Puerto de Santa María of Sanlúcar de Barrameda, want dat uiterste stukje Andalusië staat hoog op ons verlanglijstje.


Bronnen: andalusiespanje.nl, meerspanje.nl

0 thoughts on “Mijn eerste sherrymoment in Jerez de la Frontera”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *