Magisch Málaga buiten de gebaande paden

Door onze correspondent Ingrid Smit –

Ik vind Málaga een magisch leuke stad. Er is van alles te zien, te doen en te beleven en de sfeer is altijd relaxed, gezellig en zonnig. Kortom, ik ben verliefd geworden op deze stad en daarom ben ik voor langere tijd naar Málaga gegaan om nog meer de stad, het Spaanse leven en de taal te leren kennen. Meestal zien we een bepaalde kant van de stad. We zien het Málaga als de stad aan het strand, die bruist van de historische bezienswaardigheden, prachtige oude straten en pleinen, moderne straatkunst, talloze musea en festiviteiten, een geweldig havengebied en heerlijke stadsstranden. Vandaag heb ik eens een route buiten de gebaande paden opgezocht… en dat is echt verrassend.

Ik ben naar Huelin gegaan, dat is een wijk ongeveer 2,5 kilometer ten zuidwesten van het oude stadscentrum. Als fervent autoliefhebber heb ik niet veel openbaar vervoer ervaring, maar hier in Málaga werkt dat, voor zover ik dat kan beoordelen, geweldig goed. Voor elke rit betaal je een vast bedrag, of je nu 2 minuten of 20 minuten in de bus zit, dat maakt niet uit. Ik heb een buskaart (Tarjeta Bus) gekocht, een soort OV-kaart die ik telkens kan opladen. Per rit van 2 of 20 minuten kost het me dat precies 0,83 euro. Hoe leuk is dat?

De schreeuwerige Mercadillo de Huelin
Ik ga naar de Mercadillo de Huelin. Elke zaterdag is daar een grote, typische Spaanse weekmarkt waar meer dan 100 kraampjes op een groot braakliggend terrein zijn opgesteld en waar het een drukte van jewelste is. Je kunt er van alles kopen, zoals tassen, schoenen, lakens, telefoonhoesjes, ondergoed, kleiding, maar ook groente en fruit, olijven, kruiden en lokale producten.

Het grote verschil met de weekmarkten langs de costa’s of in de toeristengebieden is dat deze markt een behoorlijk stuk rommeliger, luidruchtiger en goedkoper is. Zodra ik tussen de marktkraampjes de langzaam rondslenterende Spaanse families en de doorgewinterde marktkooplui (die met net te harde en schelle stemmen hun koopwaar aanprijzen) sta, begin kik heel breed te glimlachen. En natuurlijk neem ik me voor om niets te kopen….

Braaf loop ik langs de tientallen kleurrijke schoenen en de geweldig praktische en spotgoedkope sport- en yogaleggings. Ik weersta het nog steeds. Totdat een vriendelijke, kleine marktvrouw ziet dat mijn oog is gevallen op een briljant leuk en simpel jurkje. Overtuigend vertelt ze me dat ik makkelijk een ‘tailla unica’ aankan, en ik ben verkocht. Nou ja, het jurkje is verkocht, aan mij, met nog een leuke ketting erbij ook. Glimlachend loop ik weer lekker door deze drukke, gekke gezellige, echte Spaanse markt.

Stiekeme getuige van de repetitie voor de Semana Santa
Na een uurtje op de markt heb ik het wel gezien en besluit ik verder te gaan. Ik wist dat op slechts 400 meter van deze markt de kust is, het strand dat ligt langs de Calle Pacifico, de grote weg die vanuit het zuiden naar het stadscentrum loopt. Langs die weg is een wandelboulevard, veel beton en flatgebouwen en ik vond dit altijd een onaantrekkelijk gebied. Maar ja, ik ben er jaren geleden alleen nog maar met de auto langsgereden. Dus ik besluit er maar eens naartoe te wandelen.

En wat hoor ik ineens, op een verlaten parkeerterrein in een doodgewone woonwijk tussen de markt en het strand? Muziek, een soort ritmische kerkmuziek. Ik loop verder en ik zie een groep mannen, ze dragen iets. Ik kom nog dichterbij en het wordt me duidelijk; stiekem ben ik zomaar op deze zaterdagochtend, vlak voor de Semana Santa, getuige van een generale repetitie. De generale repetitie van mannen die volgende week in traditioneel gewaad een troon vol met goud, glitter en glamour door de stad Málaga mogen dragen, maar dat vandaag in hun spijkerbroek het in- en uitparkeren van de troon nog eventjes oefenen.

Ik voel me een beetje een indringer als ik stiekem een paar foto’s maak van dit bijzondere tafelreel. Het voelt als een intiem en kwetsbaar moment; deze mannen die hun taak als troondrager tijdens de Semana Santa oefenen. En dan sta ik daar als Nederlandse toerist een paar foto’s te maken. Ach, soms is het gewoon even wat het is.

Wat een heerlijk ochtendje Málaga buiten de gebaande paden
Het is nog vroeg op de dag, rond 12:00 uur als ik na deze bijzondere trip door Málaga bij het strand aankom. Het weer is een beetje wisselvallig, dus het is nog rustig op de boulevard en het strand. Tussen de Burger King en de flatgebouwen vind ik een leuke chiringuito, een strandtent, waar gewoon gegrilde sardientjes en sangria verkocht worden en waar je met je voetjes in het zand lekker kunt genieten van de Spaanse zon. Alleen is die er op dit moment nog niet echt.

Er zijn zelfs van die half versleten parasolletjes.

Ik voel me helemaal happy en bestel maar snel una copa de sangria. Het was een heerlijk ochtendje in Málaga, buiten de gebaande paden.

1 thought on “Magisch Málaga buiten de gebaande paden”
  1. Zo fijn, heerlijk wat is het leven toch fijn, zodra je er bent klopt het gewoon! Die relaxte wijze van leven en zo betaalbaar.
    Genoten Ingrid van het blog zo reis ik toch een beetje mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.