Ineens staan we in een ansichtkaart: Calella de Palafrugell

We maken een dagtrip langs de meest pittoreske baaitjes van de Costa Brava. Op het ene strandje drinken we koffie, aan de volgende baai even een verfrissing en daarna zijn we toe aan de lunch. Waar? In Calella de Palafrugell. Ik ben op slag smoorverliefd en wil er nooit meer weg.

Ik had al gelezen dat het een van de mooiste dorpjes aan de Costa Brava is, maar wat mij hier overkomt, dat heb ik niet vaak. Ondanks dat ik wat verhit de auto uitstapt, voel ik direct een soort lome, dronken maar geaarde energie door mijn lijf gaan. Ik slenter door dit oude vissersplaatsje en kijk naar een ansichtkaart. Totdat Ferry tegen me begint te praten: “Oh, nou herken ik het weer. Hier ben ik ook met M. (zijn ex) geweest. Dat was een hele relaxte vakantie.” Dat begrijp ik maar al te goed. Hier in Calella de Palafrugell kun je niets anders doen dan relaxen.

Duizenden visjes
Ik ga op het muurtje zitten, want ik ben geloof ik een beetje stoned van verliefdheid. Ik kijk naar het strand van Port Bo, de spelende kinderen in de zee, een soort afgescheiden poeltje waar geen boten komen. Ik zie duizenden visjes zwemen, het water is helderblauw. Het is hier een walhalla voor snorkelaars. Ik ben in een droom beland.

Te dobberen
We slenteren verder, klimmen op de rotsen en zien om de hoek de volgende baai liggen. Spaanse families genieten van hun stranddag op hun eigen klapstoeltjes, handdoeken en met hun koelbox en parasols. Vlak voor de kust liggen de vissers- en roeibootjes tevreden te dobberen. Ik loop het trappetje af naar het strand en kijk stomverbaasd naar de gerenoveerde vissershuisjes. Een jong stelletje zit op het ieniemienieterrasje voor hun huisje pan con tomate te eten. Zou je die huisjes kunnen huren, vraag ik me af. Wat een goddelijke plek zeg.

Nostalgie
Calella de Palafrugell heeft echt de traditionele essentie weten vast te houden. Massatoerisme past er niet eens; daarvoor is het te klein. De nostalgie voel je hier in je cellen en de baaitjes zijn fenomenaal!

Camino de Ronda
Het schijnt dat je er prachtig kunt wandelen, Camino de Ronda, langs verschillende baaien en verstopte natuurlijke inhammen, tussen steile rotsen. Oorspronkelijk diende de Camino de Ronda om stadjes met elkaar te verbinden en de havens te beschermen tegen aanvallen van piraten. Nu is het gewoon een heerlijke route waarlangs je kunt wandelen, fietsen of paardrijden, met een adembenemend uitzicht op de zee en de mooie natuur rondom.

Een ongelooflijke zen-vakantie
Tijdens de lunch pak ik mijn schrijfboekje erbij en noteer de naam van dit pareltje in hoofdletters en met uitroeptekens, met als doel om hier heel snel terug te komen voor een ongelooflijke zen-vakantie óf om een paar weken te schrijven aan mijn boek.

0 thoughts on “Ineens staan we in een ansichtkaart: Calella de Palafrugell”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.