De ideale vakantie in Tossa de Mar

Ik was er twee of drie keer eerder geweest, lang geleden, in Tossa de Mar. En het was onze eerste vakantiebestemming in de zomer van 2021. Wederom een schot in de roos, want je valt direct met je neus in de vakantiesfeer als je in Tossa aankomt. Hier tref je alleen maar genietende mensen die tevreden flaneren over de boulevard en lekker luieren op het prachtige strand. Het Middeleeuwse Tossa de Mar heeft haar authenticiteit bewaard.

Deze keer verbleven we in Hotel Neptuno, wat een gezelligheid! Misschien kwam het door corona, maar wij waren de enige buitenlanders in dit hotel. Allemaal Spaanse families die zichtbaar genoten van het ‘niks doen’: op de slippertjes naar het strand sloffen, lekker eten in het hotel of aan de boulevard, potje kaarten aan het zwembad en pimpelen met je vrienden.

Vila Vella
In 20 stappen van het hotel stonden we in het oude Middeleeuwse stadscentrum, Vila Vella genaamd. Een voetgangersgebied met charmante smalle straatjes, overal leuke winkeltjes (Ibiza-stijl), barretjes en eettentjes. Het bruist gewoon. Vila Vella is gebouwd achter een imposante 300 meter lange muur, versierd met 7 ronde torens met kantelen van elk 20 meter hoog. Het bekende Castillo de Tossa de Mar is gebouwd in de 12e eeuw om Vila Vella te beschermen tegen piraterij. Breng absoluut een bezoekje aan het Castillo, het uitzicht over de baai is van hieruit ook prachtig. Niet voor niets is het in 1931 uitgeroepen tot nationaal historisch en artistiek monument.

Strand en eten
Wij verbleven er maar drie dagen en gebruikten Tossa echt even om te landen en te acclimatiseren in Spanje. Dat betekende voor ons lekker strand, lunchen met vrienden, samen borrelen op de boulevard en ontzettend veel en lekkere vis eten in telkens een ander restaurantje.

8 Tips om te doen in Tossa de Mar
Maar je kunt je in Tossa de Mar wel drie weken vermaken als je wilt. Er is namelijk nog veel meer te doen en te zien. Ik geef je 8 tips.

  1. Slenteren door Vila Vella, het oude stadscentrum zoals ik hierboven beschreef. Doe dit bij voorkeur ’s avonds, vanaf 19 uur; tijdens siësta zijn er veel winkels gesloten. Midden in Vila Vella bots je overigens tegen de kapel van Mare de Deu dels Socors aan. Een heel schattig, sereen, klein kapelletje dat in de 16e eeuw werd gebouwd door een zeilende koopman, Antoni Caixa. De legende luidt dat hij dit deed om zijn dankbaarheid te tonen aan Onze Lieve-Vrouw van Welhorendheid voor het redden van zijn leven tijdens een schipbreuk. Sindsdien is de kapel een belangrijk religieus centrum voor de zeilers en kooplieden van Tossa de Mar.
 
  1. Beklim Castillo de Tossa de Mar en de prachtige torens. Op het hoogste punt vind je de in 1917 gebouwde vuurtoren, de Far de Tossa.
 
  1. Bezoek Musée municipal de Tossa de Mar uit de 14e eeuw, gelegen in het voormalige huis van de burgemeester en nu het museum voor hedendaagse kunst.
 
  1. Kijk even binnen in de neoklassieke parochiekerk Sant Vicenç, deze werd gebouwd in 1755.
 
  1. Wandel naar de toren van Can Magi, een van de wachttorens die koning Filips II in de 16e eeuw langs de Middellandse Zeekust bouwde om de bevolking te beschermen tegen invallen en aanvallen van Noord-Afrikaanse piraten.
 
  1. Bezichtig het voormalige ziekenhuis Sant Miquel dat is 1773 werd opgericht door ‘Indiano’ Tomás Vidal i Rey.Indianos zijn Spanjaarden die hun land verlieten om fortuin te maken in Amerika en bij hun terugkomst hun vergaarde rijkdommen investeerden in prachtige huizen en goede doelen in hun geboortestad.
 
  1. Interessant is de Els Ametllers-villa, gelegenop een berg naast de zee, werd in 1914 ontdekt na archeologische opgravingen en is een van de oudste bezienswaardigheden in Tossa de Mar. Het is namelijk gebouwd in de eerste eeuw v.Chr. en onderdeel van een groep Romeinse villa’s die in Tossa zijn gevonden.
  1. Casa Sans, uit 1906 is een uniek gebouw dankzij het esthetische eclecticisme. Zo heeft het modernistische waterspuwers die de vier seizoenen vertegenwoordigen, prachtige glas-in-loodramen en smeedijzeren afwerkingen. Op veel vlakken lijkt het ontwerp op de Casa Vicens in Barcelona, ontworpen door Gaudi. Het reflecteert de groeiende populariteit van de stad Tossa als vakantiebestemming, maar herinnert tegelijkertijd aan het feit dat Tossa de Mar jarenlang een bron van inspiratie was voor artiesten uit de hele wereld.
0 thoughts on “De ideale vakantie in Tossa de Mar”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.