Even voorstellen aan Foodie Felipe

We zijn heel blij met onze nieuwe correspondent uit België: Felipe. Hij werd lang geleden al smoorverliefd op Andalusië. En dan vooral op de Andalusische keuken. Sinds zijn eerste kennismaking met die streek is hij immer op zoek naar de gastronomische hotspots. Hij schreef al een food-reisgids over, Foodspots in Andalusië, daarover later meer, want hij lag gisteren in mijn brievenbus, dus ik ga ‘m nog uitgebreid doorlezen. En Felipe gaat geregeld bloggen hier op Spanjeliefhebbers.nl. Nieuwsgierig naar Felipe? Lees dan hier zijn verhaal.

Hoe het begon aan de Costa de la Luz
Ik weet nog precies waar Andalusië mijn hart heeft gestolen. Het was op de bus die net langs de zoutvlakten van Chiclana reed. Helemaal in het zuiden aan de Costa de la Luz. Ik was voor één dag ontsnapt uit zo’n all-inclusive vakantieresort aan de Playa de la Barossa en wilde op eigen houtje Cádiz ontdekken De chauffeur parkeerde halverwege de rit zijn bus langs de weg en kondigde laconiek aan dat hij even ging stoppen voor een ontbijt. We konden gerust ook zelf iets drinken in de cafetaria. Daar hield ik de chauffeur nauwlettend in de gaten, om toch maar de bus niet te missen, en zag hem glimlachend en gesticulerend genieten van zijn toast met olijfolie en tomatenjam. Het was de eerste kennismaking met één van de vele culinaire tradities die de streek rijk is.

“Andalusië, besefte ik, is nog zo’n plek waar je de tijd aan de kant kan schuiven voor lekker eten en drinken.”

Ik proefde de zoetzilte garnalen van Sanlúcar
Niemand morde over het half uurtje vertraging en niet veel later doolde ik al mijmerend door de smalle straten op zoek naar de Plaza de las Flores voor een portie gefrituurde visjes. Andalusië, besefte ik, is nog zo’n plek waar je de tijd aan de kant kan schuiven voor lekker eten en drinken. Waar de tijd en de geschiedenis ook de smaak van de keuken hebben bepaald dankzij de Feniciërs, de Romeinen en de Moren. Met planten, kruiden en specerijen uit het Verre Oosten en tomaten, paprika’s en aardappelen uit het verre Amerika. En dus zette ik vanuit Cádiz mijn ontdekkingstocht verder, net zoals Columbus 6 eeuwen geleden. Ik trok diezelfde week nog naar de sherryhuizen van Jerez en proefde de zoetzilte garnalen van Sanlúcar. De volgende bestemming van onze gezinsvakantie lag al vast…voor de komende 20 jaar.

Hoe eikels de smaak van ham bepalen
We selecteerden elk jaar 3 B&B’s in verschillende streken en gingen met de huurwagen op zoek naar de gastronomische hotspots. Tussen de zwarte varkens in de groene dehesa’s van Huelva leerden we hoe eikels de smaak van ham bepalen. We misten bijna ons vliegtuig in Sevilla toen we nog snel even bij Basilippo olijfolie gingen proeven. Maar genoten daarna dubbel van die druppeltjes met sinaasappelaroma op onze chocoladegerechten. Op weg van ons vaste logeeradres in Riogordo naar de kust stopten we altijd even om te zien of we eind augustus al géén rijpe mango van de bomen konden plukken. De straatventer met gebrande amandelen in het witte dorpje Mijas had aan ons een vaste klant.

Ons eigen stekje in Alhaurín El Grande
We werden verliefder met het jaar en kochten in 2014 een eigen stekje in Alhaurín El Grande: Casa Mariposa, centraal gelegen in de provincie Málaga. Het is daar dat ik jou graag rondgids. De streek kent géén geheimen meer en daarom deel ik ze graag met jou.

Ik besloot zelf om een gids te schrijven
Omdat het moeilijk is om gebundelde informatie te vinden voor foodies en gastronomen die de lokale producten willen leren kennen, besloot ik zelf een gids te schrijven. Laat je verrassen door kwaliteitsvolle wijnen uit Ronda of de zoete wijnen uit de Axarquía, bezoek eens een werkende olijfoliemolen, leer wat de natuur op je bord brengt en dompel je als een echte local onder in de vele dorpsfeesten en gastronomische evenementen. Geniet samen met ons van de mooiste streek in Spanje en zet zelf even de tijd aan de kant voor de verhalen achter al dat lekkere eten en drinken. Proef Andalusië met al jouw zintuigen. ¡Que aproveche!

https://www.foodiefelipe.com

0 thoughts on “Even voorstellen aan Foodie Felipe”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.