Dol op Ilja Gort – Hij reist door het echte Spanje

Ilja Gort reist al voor het tweede seizoen door ons geliefde Spanje. Op vrijdagavond zitten wij er helemaal klaar voor. Hij weet op de een of andere manier precies die streken te bezoeken waar we zelf zo nieuwsgierig naar zijn. En hij brengt ons op briljante ideeën.

Ilja Gort bezoekt namelijk niet de klassiekers, niet de toeristische steden zoals Barcelona, Valencia, Málaga of Madrid. Nee, hij reist in zijn fantastische cabrio (waar manlief smoorverliefd op is) door het echte Spanje.

De echte ambachten
Vorig jaar (seizoen 3 van Gort over de Grens) reisde hij eerst door Galicië waar hij schelpen ging vissen en inktvis proeven op een veemarkt! Bizar toch? Hoe bedenk je het. Daarna ging hij naar Baskenland en leerde hij zout delven volgens de Romeinse wijze. Hij at de meest verrukkelijke vis zoals de Basken het alleen maar kunnen bereiden. Hierna reed hij door Rioja en ging hij langs twee bejaarde broers die met hun geitenkudde leven in een totaal verlaten dorp. Ook bezocht hij een fabriekje waar paprika’s worden gegrild.

Sinaalsappelplantage
In de provincie Valencia ontdekte hij de Arabische invloeden en werkte hij mee op een sinaasappelplantage. En dan Toledo, staat hoog op ons verlanglijstje. Ilja leerde in deze ridderstad vechten met een echt zwaard en hij proefde eikels in de bossen van Valeda, waar de duurste Iberische varkens hun exclusiviteit aan te danken hebben.

Flamencoschool
Zelfs in Andalusië weet hij ons nog te verrassen doordat hij leert vissen in de Romeinse zoutmeren van Cádiz. En hij raakt ontroerd op de flamencoschool in Jerez de la Frontera waar kleutertjes al gepassioneerd de sterren van de hemel dansen.

Wijn, wijn, wijn
Natuurlijk bezoekt hij iedere aflevering een wijnboer. Hij proeft erop los. Ook dat vinden we leuk en interessant om te zien, want Ilja Gort kan als wijnkenner voortreffelijk vertellen hoe de wijn smaakt, hij geeft de juiste woorden aan zijn smaakpapillen. En de wijnkeuze is Spanje is enorm!

Flirten
Dit jaar, seizoen 4, start zijn reis in de provincie Alicante. Net als hij in Ronda deed, vlucht hij na 5 minuten al weg uit Benidorm. Hij wil het even zien, maar wordt er gillend gek van de ladingen toeristen. Wat wel gaaf is, is dat hij daar naar een voormalig pirateneiland reist dat van origine Italiaans is. En hij flirt met de druivenpluksters. Eigenlijk flirt hij met alle vrouwen: jong, oud, met of zonder tanden. Zo geestig is dat.

Stoere vrouwen
In Asturias, ons ook nog volkomen onbekend, bezoekt hij een miljoenen jaren oude kaasgrot. En hij mag met de vissers mee om reuzenkreeften te vangen. Wat Ilja daarmee doet, siert hem. Hij is diep onder de indruk van een hele leuke wijnboerin die regelmatig de beren uit haar wijngaard moet verjagen. Stoere vrouwen van Asturias heet deze uitzending dan ook.

Religie
In Huelva krijgen we als kijkers een goede indruk van een gigantisch religieus feest. Iets wat ons ook zo fascineert; de Spanjaarden zijn verschrikkelijk gelovig en trouw aan tradities. Vaak op Middeleeuwse wijze worden die religieuze dagen of weken gevierd. Vol met rituelen. Manlief, fotograaf, popelt om hier reportages van te maken. Maar goed, dat komt wel als we er wonen. In Huelva bezoekt Ilja ook het atelier van een trommelmaker, de wereldkampioen tortilla-bakken en een bisschopwijnmaker.

De stilte van het graan
En dan de Salvador Dali tour door Catalonië. Hij verplaatst zich helemaal in het leven van de kunstenaar. Het misstaat hem niet, want hij heeft zelf ook zo’n excentriek uiterlijk. Toch vind ik dit de minst verrassende aflevering. Ik ben meer gecharmeerd van ‘Het Spaanse Graan van Tierra de Campos’. Kilometers stilte. Kilometers graan. The middle of nowhere, zoals we dat vaker zien in Spanje. De volgende keer als we met de auto van Nederland naar Andalusië reizen, nemen we zeer zeker de N-wegen door deze immense graanstreek. Met als grootste geheim het stadje Palencia. Ssssttttt… zoals Ilja Gort zegt. Want daar komen nog geen toeristen, dus laten we dat vooral zo houden.

Terugkijken?
Helaas nog maar een aflevering te gaan: ‘Geloof wat je wil in Córdoba’. Onze vakantiebestemming van komende zomer, dus ik zit klaar met mijn notitieblokje.

Ben je net zo enthousiast geworden als wij? Kijk dan alle afleveringen terug op de NPO: Gort over de Grens.

1 thought on “Dol op Ilja Gort – Hij reist door het echte Spanje”
 1. Wat een leuke recensie!
  Ook wij zijn Spanjeliefhebbers.

  Wij, mijn man, onze twee volwassen kinderen zijn ook enorm fan van de serie én van Ilja. Vooral van zijn enthousiasme en natuurlijk van zijn wijnkennis.
  Dank voor jouw enthousiaste blog.

  Ik ga je volgen.

  Hasta pronto!

  Grace Bernardus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *