Cover Mi Vida

De film Mi Vida – Wat fijn om voor even in Cádiz te zijn

Ik nestel mij met een cappuccino in de bioscoopstoel van LantaarnVenster. Dit is precies waar ik behoefte aan heb op deze koude, gure novemberavond. Mijzelf onderdompelen in Spaanse sferen. In Cádiz zelfs, een van mijn favoriete Andalusische steden. En wist je dat Cádiz een van de oudste steden van Europa is?

De film begint al goed met de Spaanse muziek tijdens de busreis van de hoofdrolspeelster Lou, onze eigen Rotterdamse Loes Luca. En de typische geluiden op straat van verkeer en Spaans geschreeuw wanneer Lou op zoek gaat naar haar gastgezin. Want ze is in Cádiz aangekomen voor een cursus Spaans van 3 maanden. Ook huisvesting is dus geregeld via de talenschool. Verder ga ik het verhaal niet verklappen, je krijgt al een goede indruk door de trailer te bekijken.

Spaans leren
Wat ik fijn vind aan deze film is het Spaanse leven waar Lou vrij snel en soepel integreert. Ik herken meteen de Spaanse lessen die Lou volgt van mijn eigen Spaanse cursus aan de Volksuniversiteit, met een Spaanse juf. Ook voor mij was die eerste les abracadabra en dan het gestruggel met de grammatica…. Wanneer Lou een woord niet weet, stapt ze automatisch over op het Engels. Dit zorgt voor gecombineerde Spaans-Engelse conversaties, erg grappig en herkenbaar.

Haar nieuwe leven
Ik begrijp heel goed haar verlangen om daar te willen blijven. Het temperament, het leven buiten, altijd wat te doen, de zon, de stranden, en het lekker opnieuw beginnen. Lou verzwijgt in eerste instantie veel over haar verleden en ergert zich zichtbaar als haar zwangere dochter langskomt en ‘inbreekt’ in haar nieuwe leven. Haar nieuwe leven waar ze iemand anders is, waar ze nieuwe rollen kan aannemen, waar ze niet de moeder of dochter van is, maar gewoon Lou uit Schiedam.

Pilates op z’n Spaans
Het enige jammere vind ik in de film dat de vriendschappen met de dames uit haar Pilates-klas niet worden uitgelicht of verdiept. Dat komt wat oppervlakkig voorbij, terwijl dit juist zo’n goede manier is om te integreren en de gedachtegang van de Spaanse vrouwen te begrijpen. Maar verder is het een heerlijke feel good film, vooral voor vrouwen denk ik, en zeker voor Spanjeliefhebbers. En wist je dat ‘This is my life’ veel lekkerder klinkt in het Spaans?

Gratis wandelgids Cádiz
Een supergave bonus is de wandelgids Cádiz met wandelingen langs de filmlocaties, gemaakt door Ardanza. Op de balie van de bioscoop liggen kaartjes met een unieke code erop. Eenmaal thuis ging ik snel naar
www.ardanza.nl/mi-vida om mijn gegevens en de code achter te laten. Ik ontving de digitale wandelgids meteen en vond het zo leuk toen ik dit las in het voorwoord:

Voor de opnames verbleven we met cast en crew ruim zes weken in het prachtige Cádiz. We genoten van de schitterende stad, het heerlijke eten, maar vooral van de gastvrijheid van de mensen. Alle figuranten uit de film kwamen uit de stad zelf en al na een paar dagen werden we overal op straat gegroet. Het leek wel of heel Cádiz met ons meeleefde.
’s Avonds na de opnames verzamelden de Spaanse en Nederlandse cast en crew zich met z’n allen op de overdekte markt voor een tapaatje en een glaasje wijn of sherry. Op onze laatste avond, toen we klaar waren met draaien, zongen we elkaar op datzelfde marktplein, onder de sterrenhemel, een avond lang Nederlandse en Spaanse liedjes toe.

Deze Ardanza-gids is ontzettend leuk en persoonlijk geschreven, met hele goede tips. Echt even bewaren voor als je naar Cádiz gaat.

Lees ook:

Cádiz – 8 Tips voor een stedentrip

Cádiz – Authentiek schiereiland in de Atlantische Oceaan

Route langs 5 ‘de la Fronteras’ in de provincie Cádiz

Mijn eerste sherrymoment in Jerez de la Frontera

Costa de la Luz – Genieten in Barbate

Langs de Costa de la Luz – Route A2233

1 thought on “De film Mi Vida – Wat fijn om voor even in Cádiz te zijn”
  1. Hoi Ferry en Marije!

    Dank voor de complimenten voor onze Mi Vida Wandelgids! Heel leuk om te lezen! De gids is voor iedereen die naar Mi Vida in de bioscoop gaat, mocht men nou niet een code krijgen laat het ons dan weten via info@ardanza.nl!
    Met de groeten uit Vejer! Anne van Ardanza.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *