De kaart van mijn vader

Als we Granada verlaten op zwarte zaterdag, willen we Murcia en de kustroute naar Valencia vermijden. Op Googlemaps zien we de kortste route via het binnenland: de E902 en daarna de gloednieuwe A4.

 

Zowel de navigatie als de routekaart op mijn schoot vinden deze weg niet. De routekaart is van mijn vader en stamt uit 1988. Deze hele vakantie bekijk ik de kaart met een grote glimlach op mijn gezicht. Ik had voor de vakantie een nieuwe willen aanschaffen, maar het kwam er niet meer van. Nu ben ik blij met deze gekreukelde kaart die uit elkaar valt van ouderdom en intensief gebruik.

 

Iedere zomer mee op reis
Ik krijg een warm gevoel in mijn buik als ik de krabbels van mijn vader en de hoeveelheid geel gearceerde plaatsnamen op de kaart zie. Mijn vader nam ons iedere zomer mee op reis. Dwars door Frankrijk, Italië, Portugal of Spanje. Vier weken lang trokken we dan rond met de vouwwagen. Maanden van tevoren bereidde hij de reis voor opdat hij alle authentieke plaatsjes, kerken, kloosters, kathedralen, kastelen en strandjes kon aandoen. Stapels boeken las hij door en zo bepaalde hij ieder jaar weer een andere rondreis.

 

Dankbaar
Ik koester de prachtige herinneringen aan deze vakanties en ben hem dankbaar voor de passie voor reizen en culturen die ik van hem heb meegekregen. En van mijn moeder natuurlijk, want zij werkte op het reisbureau en regelde alles. In opdracht van mijn vader boekte zij de mooiste campings en overnachtingshotels. Zo sliepen we een paar keer in een Parador hotel, wat echte paleisjes zijn.

Het perfecte reiskoppel
Het boeken en plannen van de vakanties is mijn ding. Ferry rijdt; geen weg of route is hem te gek. Dwars de bergen door, offroad, autostrada’s… hij vindt het allemaal gaaf. En hij laat zich telkens verrassen door de locaties die ik heb geboekt en de steden die we bezichtigen. Hij vindt alles best en geniet van ieder moment. Na een lange reisdag verlangt hij naar een ligbedje op het strand of aan het zwembad. Dat weet ik, dus daar houd ik rekening mee. We zijn het perfecte reiskoppel. Net als mijn ouders.

 

De gloednieuwe A4
We houden vandaag een paar honderd kilometer Madrid aan en genieten van weer een ander bergachtig landschap met olijvenbomen zover als het oog reikt. We komen vanzelf wel de afslag naar de gloednieuwe A4 tegen die ons naar Valencia brengt.

Rond 14 uur zeg ik: “Lieverd, over 20 km even lunchen in dat plaatsje? Volgens mijn vader (geel gearceerd op de kaart) is het daar mooi en er staat een groot kasteel.”

0 thoughts on “De kaart van mijn vader”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.