Anne Maria Koekoek aan de Costa de la Luz

Zondagmiddag in Barbate, aan de Costa de la Luz. Het is koud en winderig, donkere wolken pakken zich samen boven de Atlantische Oceaan. Af en toe spettert het. We zijn neergestreken op een terras aan de boulevard, een beetje uit de wind. De meeste Spanjaarden zitten binnen. Hele families, er is iemand jarig, want er klinkt een verjaardagsliedje. De kinderen zijn naar buiten gevlucht, want heel lang aan tafel zitten bij grote mensen is zó saai. Ze doen een spelletje op het terras, een soort Anne Maria Koekoek. Eén kind is ‘m, doet zijn ogen dicht en telt tot tien. De andere twee rennen dan naar voren en bevriezen als de tikker omkijkt. Als ze nog bewegen en gezien worden moeten ze een aantal stappen terugdoen. Dat herhaalt zich net zo lang tot iemand ongezien de plek van de tikker heeft bereikt.

Twee meisjes en een broertje
Het zijn twee meisjes van een jaar of acht en een klein broertje van een van hen. Hij doet dapper mee met het spel. Als hij ‘m is doet hij zijn ogen stijf dicht. Zijn grote zus en haar vriendin dagen hem uit. Ze verzetten geen stap, maar blijven op hun plek aan de overkant staan. Ineens zie ik ze hun rug rechten en hun handen in de lucht steken. Ze zingen spontaan een liedje en doen een dansje. Dat zit blijkbaar in hun bloed.

Portugese waterhond
Aan een ander tafeltje zit een Spaans echtpaar met hun Portugese waterhond, keurig aangelijnd. Het hondje wordt opgewonden van de spelende kinderen en blaft een schelle blaf. Zijn mens probeert hem tevergeefs tot stilte te manen. “Hij moet focussen op wat hij wel wil, en daar een oplossing bij verzinnen” zeg ik tegen mijn lief. Die antwoordt met een lachje: “Je hebt nu vakantie, schat!” Dan rekent de man af en hij loopt met zijn vrouw en het hondje de boulevard op. Een ober komt hun tafeltje afruimen en ineens zien we hem een sprintje trekken, het echtpaar achterna. Hij roept wat en houdt een rugzak in de lucht, die de man blijkbaar was vergeten.

Wij genieten verder van onze lunch met vis en kijken uit over de Atlantische Oceaan. Mensen kijken en lekker eten, wat een ontspannen tijdverdrijf!

De gele aap
Er komen Afrikaanse verkopers van zonnebrillen en sieraden voorbij. Mannen, vrouwen, jong en oud. Ze verkopen niet veel. Totdat een Spanjaard, die al een tijdje buiten staat te roken, naar een verkoper toestapt en op een gele apenknuffel wijst. Ze onderhandelen wat over de prijs en het aapje verhuist van de rugzak van de Afrikaan naar de jaszak van de Spanjaard, Wie zou hij blij gaan maken?

Open haard en gaskachel
Weer terug in ons vakantiehuis steken we de open haard en de gaskachel aan om de ergste kou uit het huisje te verdrijven We maken een koffie en kruipen helemaal tevreden op de bank met een boek. Nog een hele week in dit paradijselijke oord, wat een heerlijk vooruitzicht! We maken alvast plannen voor de dagen die volgen. Vejer de Frontera is dichtbij, Tarifa en Cádiz wat verder. Met onze gehuurde Fiat 500 is dat prima te doen!

 

Boekentip
Een heerlijk boek om in Spanje te lezen is ‘Maan’ uit de serie ‘De zeven zussen’ van Lucinda Riley.

Na de dood van haar vader vertrekt Tiggy D’Aplièse naar de afgelegen bossen van Schotland om daar te doen wat ze het liefste doet: werken met dieren. Ze komt terecht op het landgoed van de intrigerende maar moeilijk te doorgronden Charlie Kinnaird. Op het landgoed leert Tiggy de oude Chilly kennen, die haar vertelt dat ze een speciale gave heeft en dat het lot bepaald heeft dat hij haar op het pad van haar verleden zal brengen. Hij stuurt haar naar het Spaanse Granada om daar het spoor van de zigeunergemeenschap van Sacromonte te volgen. Wat is haar connectie met de fenomenale flamencodanseres La Candela?

Vakantiehuis huren In Andalusië?
Wij hebben genoten van
https://www.taha.nl/vakantiehuizen-spanje/andalusie/costa-de-la-luz/vejer-de-la-frontera/establo-uno

 

Susan van der Beek is auteur van het boek Hartmamasystemisch coach (ook met honden) en eigenaresse van Slapen in Zeeland.

0 thoughts on “Anne Maria Koekoek aan de Costa de la Luz”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.