5 Filmpjes en 8 tips om te genieten van het groene La Palma

Op het groenste en grootste Canarische eiland La Palma kun je naar hartenlust wandelen. Hier vind je absolute rust en stilte. En het is een vulkanisch eiland; overal zijn kraters verspreid over het eiland en zijn de rotsen en stranden, ook het zand, zwart van de lava. Een fijne bijkomstigheid: de temperatuur is het hele jaar zeer aangenaam. Van gemiddeld 16 graden in de winter tot 24 graden in de zomermaanden. Tussen juni en september valt bijna geen neerslag.

Doordat La Palma vroeger de laatste stop was tussen Europa en Zuid-Amerika om de oceaan over te steken per boot hebben de meeste Palmeros (bewoners van La Palma) hun roots in Zuid-Amerika liggen. Dit merk je in alles; de mentaliteit, passie, het eten en de muziek; salsa en merengue zijn alom aanwezig.

1. Stranden
Kun je er ook naar het strand? Jazeker, La Palma is tenslotte een eiland. In Puerto Naos, Tazacorte en Los Cancajos vind je heerlijke stranden. En van massatoerisme is er geen sprake. Fijn als je daar ook niet van houdt. Onder Puerto Naos liggen ook nog twee veel kleinere strandjes: El Remo en Charco Verde. Nauwelijks zand, voornamelijk rotsen en hoge golven. Ideaal voor de waaghalzen die van de rotsen willen springen, snorkelen en of duiken. Bij beide strandjes tref je heel simpele eettentjes aan. Maar vergis je niet; de vis komt rechtstreeks uit zee en is overheerlijk.

2. Natuurlijke zwembaden
Vlak bij Los Tilos ligt, aan de noordkust, Charco Azul. De grote golven beuken aan één stuk door tegen de zwarte rotsen aan en het water is prachtig turquoise. Als de zee niet te wild is, kan er gezwommen worden in de natuurlijke zwembaden die boven op de rotsen zijn ontstaan door uitslijting van het water. Is de zee te wild en komen de golven om de haverklap over de rotsen heen, dan kan er gezwommen worden in de kleine openbare zwembaden boven op de rotsen.

3. Santa Cruz de Palma
De hoofdstad Santa Cruz de Palma staat bekend als een van de mooiste plaatsen van de Canarische eilanden. Het heeft een gezellige, historische binnenstad met kleine straatjes, winkeltjes en gezellige terrassen.

In de heuvels boven de hoofdstad ligt bedevaartsoord Las Nieves, waar zich het 17de eeuwse Santuario de la Virgen de las Nieves bevindt. Behalve het heiligdom zelf is de prachtige ligging van het oord alleen al een bezoek waard.

4. Wandelen
Wandelen, wandelen en nog eens wandelen is eigenlijk wat de meeste toeristen op La Palma doen. Wat natuurschoon betreft, is het nationaal park Caldera de Taburiente een absolute must. Het is een krater met wanden van 2 km hoogte, die is ontstaan na verschillende vulkaanuitbarstingen.

In het noorden (aan de oostkust) van het eiland liggen de laurierbossen van het door Unesco tot biosfeerreservaat uitgeroepen Los Tilos. Hier bevindt zich de prachtige Cascada de los Colores, oftewel; de gekleurde waterval. De wandeling ernaartoe duurt niet lang, al snel hoor je het water stromen en afhankelijk van hoe veel het heeft geregend de periode daarvoor gaat dit geluid over in een bulderende stortvloed. Hoe meer het heeft geregend hoe overweldigender de kracht, maar als het niet al te veel heeft geregend dan kun je lekker onder de waterval gaan staan om af te koelen.

De ultieme uitdaging voor fanatieke wandelaars is de Ruta de los Volcanes, een wandeling van 19 kilometer waar geoefende wandelaars zo’n 6 tot 7 uur over doen. De route loopt van Refugio el Pilar naar Fuencaliente en voert langs kraters en vulkaanranden.

Deze filmpjes geven je een goede indruk van de schoonheid van het eiland:

5. Zoutvlaktes
Wil je een dag iets heel anders doen, rijd dan helemaal naar het zuidelijkste puntje van het eiland, naar Fuencaliente. Hier kun je de zoutvlaktes van het eiland bewonderen. De hoeveelheid aan zout die hier gewonnen wordt en in de zon te drogen ligt, is enorm. Het witroze van het zout steekt fel af tegen het verdere landschap dat zwart is van de lava en eruitziet alsof je je op de maan bevindt; futuristisch bijna.

6. Goed eten
Wil je echt goed eten, ga dan naar Bodegon Tamanca in El Paso. Het is even zoeken en naarmate de weggetjes smaller en slechter verlicht worden, vraag je je zeker af of je wel goed gaat, maar dan ineens zie je het restaurant vanzelf liggen. Geheel uitgehouwen in een grot en met kiezel op de vloer is het een aparte entourage. Er worden heerlijke vleesgerechten, lokale wijnen en mooie biertjes geserveerd. Een absolute aanrader.

7. Pirates Bay
Bezoek je met kleine kinderen het eiland? Breng dan een bezoekje aan Pirates Bay. Dit was vroeger de uitvalsbasis van piraten. Het ligt verborgen tussen de rotsen en is alleen te bereiken per boot of lopend via een kronkelpaadje. Er staan een paar huisjes tegen de rotsen aan gebouwd die ook nog worden bewoond. Onderweg naar dit verborgen stukje eiland is er, met genoeg fantasie, nog heel veel terug te vinden van de tijd dat hier echte piraten huishielden. Een gegarandeerd succes om met kinderen te bezoeken!

8. Dolfijnen, walvissen en zeeschildpadden spotten
De wateren rondom La Palma trekken gedurende het hele jaar dolfijnen, walvissen en zeeschildpadden aan. Het is dus een geweldige plek om deze unieke dieren in het wild te kunnen spotten. Neem je verrekijker, zwem- en snorkelspullen mee en met een beetje geluk zie je alle drie de diersoorten tijdens één bootexcursie.

0 thoughts on “5 Filmpjes en 8 tips om te genieten van het groene La Palma”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.