Wat is precies een Feria en een Romería?

Letterlijk betekent Feria kermis, een beurs of een soort van jaarmarkt. Maar in Spanje is het veel meer dan dat. Ieder zichzelf respecterend dorp of stad heeft een jaarlijkse Feria en meestal duurt een Feria een hele week. Tapas eten, wijn drinken, muziek luisteren, dansen en soms stierenvechten kijken… dat staat de hele week op het programma. Feesten tot diep in de nacht. En wat is het verschil met een Romería? Dan wordt er toch ook dagenlang gefeest?

Dat klopt. Er zijn veel overeenkomsten: paarden, flamenco, prachtige kleding, eten, drinken. Maar een Romería (bedevaart) is een religieuze pelgrimstocht. Een soort van jaarlijkse, op korte afstand katholieke bedevaart. De term komt van romero/romeiro, wat betekent ‘hij die naar Rome reist’. Romerías vind je vooral in de provincie Huelva en zijn altijd ter ere van een heilige. Romería del Rocío is een van de beroemdste en grootste bedevaarten ter wereld. Een miljoen mensen, waaronder ruim 100 broederschappen, trekken jaarlijks naar het Andalusische gehucht El Rocío ter ere van de Virgen del Rocío. De bedevaart vindt plaats in het Pinksterweekend.

Hoe ontstonden de Ferias?
Omstreeks 1850 begon de Feria als veemarkt, geïnitieerd door een Catalaan en een Bask. Het was een feest voor de mannen die op het vee pasten. Het feest vond alleen ’s nachts plaats. De Sevillianen ontdekten dit initiatief en gingen het ook organiseren, maar met eten en dansen. En het feest ging overdag gewoon door. Hun argument? Behalve de Semana Santa (de Goede Week voor Pasen) was er nog geen goed ander feest om de wederopstanding van Jezus te vieren. Zodoende kreeg de Feria een wat religieuze tint. In de loop der jaren werden de Ferias steeds groter en uitbundiger en kwamen er steeds meer gemeentes bij die dit jaarlijks gingen organiseren.

Het Feria-seizoen
De aftrap van het Feria-seizoen vindt altijd in de tweede week na Pasen in Sevilla plaats. Het is een waar spektakel, vanaf het moment van het alumbrao (het ontsteken van de verlichting) tot aan het afsluitende vuurwerk. Alle vrouwen zijn uitgedost in kleurrijke flamencojurken, extravagante oorbellen en bloemen, en dansen met elkaar of met mannen die doorgaans in pak gekleed zijn. Alles draait om gezelligheid onder genot van een tapa en een goede sherry-wijn. Vanaf de Feria in Sevilla organiseren heel veel Spaanse steden en dorpen hun eigen Feria tussen april en oktober. En ze hebben er allemaal hun eigen traditie van gemaakt.

Feria de Agosto de Málaga
Wil jij deze zomer nog een Feria meemaken? Dat kan van 15-24 augustus in Málaga. Tijdens deze Feria wordt herdacht dat de stad in 1487 werd ingelijfd in het Koninkrijk van Castilië. Overdag wordt er feest gevierd in de straten van het historische centrum. Pas ’s avonds verplaatst het feest zich naar de speciale recinto ferial aan de rand van de stad.

 

Bronnen: elflamenco.nl, leveninandalusie.nl, Por Favor

0 thoughts on “Wat is precies een Feria en een Romería?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *