Route A-7, Autovía del Mediterráneo

Wie kent ‘m niet, de Spaanse autovía langs de Costa’s van de Middellandse Zee? Ik vind het een fijne aanblik vanuit het autoraampje. De naam van de A-7 brengt je al direct in vakantiesferen: Autovía del Mediterráneo. Met zijn lengte van 1330 kilometer is het de langste snelweg van Spanje. Wij reden ‘m al vaak, van Barcelona, via Valencia naar Algeciras. Hoe oud is deze weg? En hoe zit het dan met zijn grotere broer, de AP-7?

De A-7 is eigenlijk de opvolger (ombouw of vervanging) van de oude nationale weg, de N-340 en bedoeld voor lokaal verkeer. Zijn grotere broer, de AP-7 is de tolweg en bedoeld voor transitverkeer. Ze lopen op de meeste stukken parallel en beginnen bij La Jonquera (Franse grens) tot aan Algeciras in het diepe zuiden.

Tussen 1974 en 2011
Het oudste deel van de A-7 werd in 1974 geopend: het stuk ten noorden van Valencia, tussen Puçol en Sagunto. In de jaren ’80 werden de delen ten zuiden van Valencia geopend en daarna het deel rond Alicante. Maar het grootste deel van de A-7 dateert van na 1990 en de weg werd pas in 2011 voltooid met de aanleg tussen Alicante en Valencia, bij Alcoy.

In de jaren ‘90
Langs de Costa del Sol werd de N-340 op diverse punten opgewaardeerd tot A-7 en er werden rondwegen aangelegd bij bekende badplaatsen, zoals Fuengirola, Torremolinos, Málaga en Marbella. In de jaren ’90 legden de Spanjaarden in hoog tempo de weg tussen Almería en Alicante. En in 1996 was de A-7 doorgaand te berijden van Adra tot Alicante, met de openstelling van de snelweg rond Puerto Lumbreras.

In de 21eeeuw
Medio 2002 zijn veel delen van de A-7 vervangen door de parallelle tolweg, de AP-7. De aanleg van de A-7 tussen Málaga en Almería gebeurde gefaseerd en liet lang op zich wachten. Pas in 2015 was hier de snelweg gereed. Ook werd de weg rond Málaga vervangen door een nieuw tracé. De verlegde A-7 sluit nu beter aan op de praktisch gelijktijdig aangelegde AP-46 naar het noorden, zodat verkeer vanaf Sevilla naar Málaga en de badplaatsen langs de Costa del Sol niet meer over de drukke ringweg hoeven.

En het mooiste stuk?
Wij zijn het erover eens dat dat het stuk is van Alméria tot Almuñécar, waar je hoog boven de kust rijdt met enorme vergezichten over de Middellandse Zee.

Bron: wegenwiki

0 thoughts on “Route A-7, Autovía del Mediterráneo”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.